Šport
11 ogledov

Vettel presenetil oba Mercedesa

Sebastian Vettel
1/12
EPA
Na dirkališču v Sepangu je potekala druga letošnja dirka svetovnega prvenstva formule 1. Ob pomoči odlične taktike Ferrarija jo je dobil Sebastian Vettel, ki je poskočnemu konjičku prinesel prvo zmago po 22 mesecih.

Start dirke za Veliko nagrado Malezije je minil brez večjih zapletov, Lewis Hamilton pa je s prvega startnega položaja do prvega zavoja zanesljivo ubranil prednost pred Sebastianom Vettlom. Ta je uspešno odbil napad drugega Mercedosovega dirkača Nica Rosberga.

V drugem Ferrariju je imel precej smole Kimi Räikönen, ki mu je razcefralo gumo na ostankih prednjega krilca Sauberja Felipeja Nasra. Že v petem krogu je na stezo zapeljal varnostni avto, potem ko se je zavrtel Marcus Ericsson. Pri Mercedesu sta oba dirkača zavila v bokse po nove pnevmatike, drugačno taktiko pa so ubrali pri poskočnem konjičku. Vodstvo je tako prevzel Vettel, enako taktiko pa so izbrali le še Nico HülkenbergRomain GrosjeanCarlos Sainz mlajši in Sergio Perez.

Vettel se je po umiku varnostnega avtomobila hitro odpeljal naprej, njegova največja tekmeca pa sta se morala prebijati pred dirkače, ki so ob safety caru ostali na stezi. Hamilton se je dokaj hitro s petega prebil na drugo mesto, za Vettlom pa je v 11. krogu zaostajal deset sekund. 

Sedem krogov kasneje je štirikratni svetovni prvak krenil na izjemno hitro menjavo pnevmatik, Britanec pa je tako ponovno prevzel vodstvo. Pri Mercedesu so bili na taktiki treh postankov, Vettel pa je do konca preizkušnje enkrat manj zavil v bokse. Nemec je z novimi gumami hitro prehitel Rosberga in se vrnil na drugo mesto, v 25. krogu pa je prehitel že tudi Hamiltona. Ta je takoj po izgubi prve pozicije krenil v bokse. 

Že v 18. krogu se je sicer od dirke poslovil Fernando Alonso, ki je tako na svoji prvi dirki po vrnitvi k McLarnu ostal brez točk. Kaneje je odstopil tudi Jenson Button, slovita britanska ekipa pa je tako po dveh nastopih v tej sezoni še brez uvrstitve med dobitnike točk.

V 37. krogu je tudi Vettel drugič zamenjal pnevmatike, na stezo pa se je vrnil tik pred tretjega Rosberga. Za Hamiltonom je zaostajal okoli deset sekund, a se je to hitro spremenilo, saj je v bokse zavil tudi aktualni svetovni prvak. Ta je začel nekoliko loviti Nemca, vendar se razlika ni topila dovolj hitro. Vettel je tako prišel do svoje prve zmage v rdečem bolidu. "Woooooohoooo! Grazie! Grazie! Grazie!" je v častnem krogu po radijski zvezi razplet dirke pospremil navdušeni Nemec. Ferrari je slavil zmago prvič po maju leta 2013.

Za Nemcem sta ciljno črto prečkala oba favorita v Mercedesu, dobro predstavo Ferrarija pa je s četrtim mestom potrdil Räikkönen. Bitko med obema Williamsoma za peto pozicijo je dobil Valtteri Bottas, ki je moštvenega kolega Felipeja Masso prehitel v zaključku dirke. Izjemno je odvozil tudi 17-letni Max Verstapppen v Torro Rossu, ki je zasedel sedmo mesto. Mladi Nizozemec je postal najmlajši dobitnik točk v zgodovini formule 1.

VN Malezije, izidi (56 krogov, 310,408 km):

1. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)            1:41:05,793 (povp. 184,225 km/h)
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                + 8,569
3. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)                   12,310
4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                       53,822
5. Valtteri Bottas (Fin/Williams)                   1:10,409
6. Felipe Massa (Bra/Williams)                    1:13,586
7. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso)            1:39,065
8. Carlos Sainz jr. (Špa/Toro Rosso)                1 krog
9. Danil Kvjat (Rus/Red Bull)                           1 krog
10. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)                 1 krog

Skupni seštevek (2/19):

Dirkači:
1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      43
2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)        40
3. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)       33
4. Felipe Massa (Bra/Williams)           20
5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)           12
6. Felipe Nasr (Bra/Sauber)                10
7. Valtteri Bottas (Fin/Williams)          10
8. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)        9
9. Nico Hülkenberg (Nem/Force India)  6
10. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso)  6

Konstruktorji:
1. Mercedes        76
2. Ferrari             52
3. Williams          30
4. Sauber            14
5. Toro Rosso      12
6. Red Bull          11
7. Force India        7

Komentarjev 4
  • IgorK 17:44 29.marec 2015.

    Žal. Trenutno se novice na Pitstopu ne osvežujejo. Finančno in kadrovsko nam ta hip primanjkuje sredstev za to podstran. Se opravičujemo.

  • puksicd 15:29 29.marec 2015.

    Kaj pa se dogaja z vašim PITSTOPom? Ga ukinjate?

  • Avatar roksa
    roksa 13:10 29.marec 2015.

    Ma kaki vetel.mrzim totega nemškega naduteža!!!!!