Šport
3548 ogledov

Vlade teh petih držav brez milosti podpisale peticijo proti Rusiji

Podpis izjave Profimedia
Poljska, Velika Britanija, Litva, Latvija in Estonija si prizadevajo za popolno izključitev ruskih in beloruskih športnikov. Grozijo celo z bojkotom olimpijskih iger.

Zunanji ministri Poljske, Velike Britanije, Litve, Latvije in Estonije so podpisali skupno izjavo, v kateri Mednarodni olimpijski komite pozivajo, naj ohrani izključitev ruskih in beloruskih športnikov s poletnih olimpijskih iger prihodnje leto v Parizu, so objavili na spletni strani poljskega zunanjega ministrstva, je poročala agencija Reuters.

"Trdno smo prepričani, da zdaj ni čas za razmišljanje o odprtju poti za ruske in beloruske športnike, da se vrnejo na olimpijske igre v kakršnem koli statusu. Čeprav Mednarodni olimpijski komite še ni sprejel nobene dokončne odločitve, ga močno pozivamo, naj ponovno razmisli o svojih načrtih in se vrne k prvotnemu dobro dokazanemu stališču, ki ga podpira mednarodna skupnost," so predstavniki omenjenih petih držav zapisali v skupni izjavi.

Gre za skupno stališče zunanjih ministrstev teh držav, ki so ga objavili na predvečer zasedanja izvršnega odbora Moka v Lozani. Na tem bodo v torek obravnavali tudi vprašanje povezano z udeležbo ruskih športnikov na OI v Parizu.

"Spomnimo, da imata Rusija in Belorusija na voljo pot za vrnitev svojih športnikov v mednarodno športno skupnost, in sicer s končanjem agresije, ki jo je sprožila Rusija s sokrivdo Belorusije, in ob vnovični vzpostavitvi spoštovanja suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine v okviru mednarodno priznanih meja," piše v omenjeni izjavi, objavljeni na spletni strani poljskega zunanjega ministrstva.

"Želimo poudariti, da ni državljanstvo športnikov tisto, ki določa njihovo vlogo, ampak dejstvo, da jih sponzorirajo/podpirajo njihove vlade ali podjetja, ki podpirajo režim v Kremlju, ki nadaljuje svojo agresivno vojno proti Ukrajini, ali pa so celo povezani neposredno z rusko vojsko," piše v izjavi.

"Menimo, da je potrebno spomniti, da ruska vojska iz dneva v dan napada civilno infrastrukturo Ukrajine, vključno s športnimi objekti, in ubija Ukrajince, vključno z ukrajinskimi športniki," so še zapisali.

"Milijoni ukrajinskih državljanov, vključno s športniki in njihovimi družinami, so bili prisiljeni zapustiti svoje domove zaradi ruske okupacije. Številnim športnikom iz Ukrajine je še vedno onemogočeno sodelovanje na športnih dogodkih zaradi ruskega napada na njihovo državo. Ne obstaja niti en razlog za odmik od izključitvenega režima za ruske in beloruske športnike, ki ga je določil Mok pred več kot enim letom, takoj po začetku obsežne ruske invazije na Ukrajino," so še zapisali.

V Moku iščejo pot, s katero bi omogočili športnikom iz Rusije in Belorusije tekmovati pod pogojem, da "niso aktivni podporniki vojne v Ukrajini", še vedno pa bi lahko nastopili pod nevtralnimi simboli, brez zastave, himne, nacionalnih barv ali katere koli druge označbe obeh držav.

Če Mok ne bi prisluhnil njihovim pozivom, v omenjenih petih država ne izključujejo možnosti, da športniki teh držav protestno ne bi nastopili na OI v Parizu.

Predsednik Moka Thomas Bach je sicer prepričan, da olimpijski komite ne more biti razsodnik v globalnih političnih sporih.

Komentarjev 1
  • bobubob 19:42 27.marec 2023.

    Kaj pa peticija proti ZDA, ki ravnokar 'ščitijo' svoje okupacijske enote v Siriji in grozijo Iraku, naj mu ne pride na misel pomagati Sircem? Seveda, to so naši prijatelji, ki po potrebi poskrbijo tudi za 'prijateljski ogenj' ?