Svet
1271 ogledov

Šojgu o Srbiji leta 1999, po napadu na šolo več mrtvih

Črnomorska flota Epa Ruski helikopter med pristajanjem.
Vojna v Ukrajini poteka že skoraj 400 dni. Tečejo priprave na večje spomladanske premike.

V ranih urah je ukrajinska vojska z droni napadla rusko vojaško pristanišče v Sevastopolu. Napad je bil odbit, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

"Naši mornarji so na drone streljali z malokalibrskim orožjem, dobro je delovala tudi protizračna obramba," je na Telegramu zapisal guverner Sevastopola Mihail Razvožajev.

Droni se po ruskih navedbah niso prebili do pristanišča, kjer je zasidran del ruske črnomorske flote. So pa odjeknile eksplozije v mestu. V Domu Moskve na trgu Nahimov so zaradi napadov počila okna, enako se je zgodilo v nekaterih okoliških hišah.

Z napadi so bili zaposleni tudi Rusi. V torkovih večernih urah so z raketami Kh-59 ciljali Odeso. Izstrelili so štiri rakete in ranili tri ljudi, je sporočil vodja predsedniškega urada Andrij Jermak.

Dve od štirih raket so Ukrajinci prestregli, ostali dve sta zadeli stanovanjski stavbi. Rakete so bile izstreljene z lovca Su-35, ki je priletel iz smeri Črnega morja, so sporočili iz štaba ukrajinske zračne obrambe.

Pokalo tudi v kijevski regiji

Odesa | Avtor: Epa Epa

Kijevska regija je bila ponoči znova tarča napadov ruskih brezpilotnih letal. Ta naj bi zadela srednjo šolo in terjala tri smrtne žrtve, še sedem pa je bilo ranjenih, so danes sporočile ukrajinske oblasti.

"Zaradi nočnega napada brezpilotnih letal v kijevski regiji je bil poškodovan civilni objekt, ki je tudi zagorel. Tri osebe so umrle, sedem pa je bilo poškodovanih," je na Telegramu sporočila kijevska vojaška uprava, ki pa ni navedla lokacije napada.

Ukrajinska služba za izredne razmere je pozneje pojasnila, da so droni napadli srednjo šolo približno 80 kilometrov južno od Kijeva. Po njihovih navedbah naj bi v napadu umrle tri osebe, dve sta bili ranjeni, še štiri pa naj bi bile ujete pod ruševinami.

Požar, ki je obsegal več kot 300 kvadratnih metrov, naj bi gasilci že pogasili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Hude zdravstvene posledice"

Ruse so v zadnjih dneh razburila poročila o izstrelkih z osiromašenim uranom, ki naj bi jih Velika Britanija, skupaj s tanki tipa challenger, poslala Ukrajini.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je na kanalu Rusija-1 zahodne zaveznike opozoril, da so enako strelivo uporabljali pri bombardiranju Srbije leta 1999 in da je imelo to hude posledice za vojake Nata.

"Tisti, ki so bili napadeni s to municijo, so imeli hude zdravstvene posledice. To je bilo raziskano. Toda nihče ni nikoli potrdil, da so imeli posledice tudi tisti, ki so s tem strelivom rokovali," je dejal Šojgu.

Šojgu je že v torek opozoril Britance, da je po napovedi pošiljanja streliva z osiromašenim uranom ostalo "vse manj korakov do nuklearnega spopada".

Komentarjev 8
  • Željko 15:15 22.marec 2023.

    Drage ZDA, Britanija in EU če boste bog ne daj sprovocirali vojno z Rusijo sem bom boril proti VAM!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 10:21 22.marec 2023.

    Ja Rusi so kot v povračilo napadu na Krim z brezpilotniki, zraketirali LETALIŠČE v Odesi s katerega so ti brezpilotniki vzletali..Ne mi spet s temi civilnimi stavbami, vrtci in porodnišnicami....Kaj bi imeli Rusi od tega da z dragimi raketami ciljajo ...prikaži več stanovanjski blok in ranijo dva človeka ?!