Šport
33 ogledov

Vogrinec: Ideja Turka smešna

Univerzijada Saša Despot
Tone Vogrinec, ki je napovedal odstop s funkcije predsednika organizacijskega odbora zimske univerzijade pravi, da Mednarodna univerzitetne športna zveza (Fisu) ne bo odstopila od kotizacije treh milijonov evrov, saj si je z Univerzijado tudi sama nakopala veliko stroškov. Na pobudo iz Lozane, da želijo sestanek s premierjem Janezom Janšo, pa pravi, da jim pač teče voda v grlo.

Pri Mednarodni univerzitetni športni zvezi (Fisu) so sporočili, da so prek poročil medijev ugotovili, da slovenska vlada ne namerava podpreti projekta, zato želijo pojasnilo slovenske univerzitetne športne zveze (Susa) in občine Maribor, radi pa bi se srečali tudi s slovenskim premierjem Janezom Janšo.

Predsednik organizacijskega komiteja Tone Vogrinec, ki je pred dnevi, ko je bilo jasno, da država finančno ne bo podprla projekta Univerzijada dejal, da bo organizacijski komite kolektivno odstopil, pravi, da zagotovo ni dobro, da je Fisu odločitev izvedel iz medijev. Dodaja, da so sami svojo odločitev o kolektivnem odstopu FISU podali in in da se je začel postopek likvidacije pisarne in podjetja Univerzijada d.o.o in da naj Fisu preusmeri komunikacijo na Suso v Ljubljani. Odgovor smo iskali pri predsedniku Suse prof. dr. Otmarju Kugovniku, a ga nismo uspeli priklicati na telefon.

Vogrinec pravi, da Fisu pričakovano pritiska na organizatorje in državo, saj so imeli tudi sami stroške: "Kaj mislite, da so v Slovenijo hodili na izlete. Vse to stane. Delegacije so v zadnjih letih večkrat obiskale Slovenijo“ pravi in dodaja, da jim zdaj teče v grlo voda, saj bodo v osmih mesecih nadomestnega prireditelja le stežka dobili. Hkrati so si po besedah Vogrinca stroške nakopale tudi različne smučarske zveze. Nekatere so že kupile letalske vozovnice, veliko reprezentanc je že tudi začelo priprave na tekmovanje. "Američani so že napovedali obisk Maribora in kupili letalske vozovnice. Kaj menite, da je povsod tako, kot pri nas, ko se čaka do zadnjega?,“ zdajšnjemu ministru za šport Žigi Turku, ki je na svojem blogu zapisal, da naj organizacijski komite od Fisu zahteva nazaj tri milijone evrov kotizacije in organizira okrnjeno Univerzijado pa sporoča: "Samo meritev časov stane 2,5 milijona evrov. Če koga zanima, organizacija Zlate lisice stane milijon evrov, pa gre le za dve tekmi. Da bi organizirali univerzijado za tri milijone? To je smešno,“ pojasnjuje starosta slovenskega smučanja in še enkrat poudarja, da kar zadeva organizacijski odbor, je bil projekt voden odlično, a brez denarja ne gre. Na voljo so imeli tako nizka sredstva, da na koncu niso imeli denarja niti za poplačilo telefona in interneta, zato so jim ga odklopili, zaposleni pa že dalj časa niso dobili plač.

Odpoved Univerzijade bi po Vogrinčevem mnenju utegnila imeti dolgoročne posledice, ki bodo lahko vidne že kmalu. "Vložili smo kandidaturo za nordijsko svetovno prvenstvo v Planici, kjer se gradi in bo letos zgrajen nov skakalni in tekaški center. Odpoved bodo izkoristili konkurenti za svetovno nordijsko prvenstvo in jo na veliko predstavili v svojih promocijah, češ, da nismo bili sposobni organizirati univerzijade. To pa bo pritisk na tiste, ki o tem direktno odločajo,“ je jasen Vogrinec.

Komentarjev 26
  • gec 13:32 20.februar 2012.

    če je kdo tu gor debil,potem si to ti.in to res jaki(močan)debil...

  • Darko 19:49 19.februar 2012.

    Samo to poročilo je treba prebrat in izrodek in tralala bosta MOGOČE potem res dojela, da kar tako na pamet nima smisla pisat. Upam na njihov mentalni preskok, želim jima uspeh pri dojemanju.

  • Andrej Kovačič 18:23 19.februar 2012.

    zakaj si nesramen Graff pa otožuješ vnaprej da je nekdo hotek krast? (so želelii v Mariboru z okolico,zgradili futuristične športne objekte)! to le laž!