Šport
15 ogledov

"Zaradi občine Maribor propadel projekt"

preiskava maribor kangler Nino Verdnik
Podajanje žogice: Kugovnik: Kdor ni opravil svojega dela, bo nosil posledice. Kriv je Maribor. Turk: Za slabe projekte ni denarja. Kangler: Projekt vodijo profesionalci. Turk čez noč obrnil ploščo.

"Kotizacija po pogodbi, ki jo ima Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) z ministrstvom za šolstvo in šport, z obrestmi vred pade njena na pleča," je pojasnil njen predsednik Otmar Kugovnik. "Tisti, ki ni opravil svojega dela, bo nosil materialne, moralne in vse druge posledice."

"Kriv je Maribor"

Sicer ni želel s prstom kazati na krivce, a je izpostavil Mestno občino Maribor: "Bistven problem je zagotavljanje finančnih virov za del infrastrukture. Tega občina Maribor ni naredila in zato je propadel celoten projekt," je dejal Kugovnik.

"Turk čez noč obrnil ploščo"

"Še pred dvema urama sem računal na pomoč te vlade in na razum," se je Kangler odzval na odločitev vlade, da za univerzijado ne bo prispevala niti centa več. Odločitev ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka ga je presenetila. Predhodno naj bi dobil informacije od Toneta Vogrinca, predsednika organizacijskega odbora zimske univerzijade, da je bil na razgovoru pri ministru in mu je ta dal upanje. "Potem pa čez noč obrne ploščo in mi prek sedme sile sporoči, da ni več denarja," je potožil Kangler. "Kot župan drugega največjega mesta mislim, da sem toliko vreden, da bi mene in mojo ekipo lahko poklicali na razgovor in vprašali, kako daleč so projekti." Napovedal je, da bodo kljub temu nekatere projekte peljali naprej zaradi interesa za razvoj turizma in športa.

Slab projekt vodijo najboljši profesionalci?

Vlada za slabo pripravljene in slabo vodene projekte v današnji finančni situaciji nima denarja, je odločitev pojasnil minister Turk. "Slovenija v svet pošilja signal, da deluje racionalno, da ne izvaja projektov, ki so vprašljivi, ki so slabo vodeni. Tudi pri organizaciji športnih dogodkov se je treba vesti odgovorno," je dejal, Kangler pa mu odgovarja: "Ljudje, ki ga vodijo, so najboljši profesionalci."

Država je plačala kotizacijo in namenila skoraj tri milijone in pol za obnovo športnega centra na Rogli. Drugih priprav ni bilo, drugih kandidatur na projekte ni bilo, drugih pripravljenih investicijskih projektov ni bilo. Ni verjetno, da bi 70 in več odstotkov sredstev našli kje drugje. Na podlagi informacij prihajajočega rebalansa proračuna in varčevanja smo se odločili, da ne podaljšujemo upanja, saj v proračunu sredstev ni, je še pojasnil Turk.

Mednarodno športno razsodišče grozi s postopkom

"Če je to rekla vlada, je ta zgodba končana. Z vaše strani je bila to zame prva informacija," je za zurnal24.si dejal Vogrinec. "Mislim, da ni nobenih možnosti, da bi ta sredstva zdaj prispevala občina. To bi sicer morali vprašati župana, ampak če ta ni imel denarja, da bi sofinanciral – če bi prispevala država –, potem tudi ni sredstev, da bi financiral. Jaz univerzijade ne morem odpovedati, sem predsednik organizacijskega odbora, mi lahko le vrnemo mandat. Odpovedati pa mora tisti, ki je to sprejel – država in Slovenska univerzitetna športna zveza (Susa)." Vogrinec je še dodal, da nihče ne ve, kakšna je kazen za odpoved, ker v pogodbi ni nobenih členov o sankcijah v takšnem primeru, saj se to še nikdar ni zgodilo, kot pravi. "S strani mednarodne zveze (Fisu, op. a.) so nam zagrozili, da bodo sprožili postopek na mednarodnem športnem razsodišču v Lozani," opozarja Vogrinec.

"Žal mi je za odpoved univerzijade, a treba se je strinjati z vlado o slabi kondiciji priprav. Vesel sem, da je 'najboljšemu županu vseh časov' to povedala 'njegova' vlada. Bo tudi zdaj grmel o odcepitvi?" se medtem sprašuje Matevž Frangež iz vrst SD.

Komentarjev 32
  • vest 12:26 17.februar 2012.

    V vsej organizacijski verigi so si dotični že na veliko pomagali z raznimi fiktivnimi fakturami za razna svetovanja. Kangler, ki očita, da je kot župan drugega največjega mesta vreden saj toliko, da ga povprašajo o projektu bi lahko tudi sam ...prikaži več stopil s piedestala in šel k ministru s poročilom o opravljenem ter zagotovilom za 70 % potrebnega denarja. Verjetno bi tudi Turk v tem primeru ne dal takega negativnega odgovora. Država je že dala 3 M za kotizacijo in 3,5 M za občino Zreče, ki pa se je s projektom pravilno prijavila in uspela na razpisu. Tudi občina Maribor bi se lahko prijavila na kakšen razpis, vendar bi morala imeti zadevo kvalitetno pripravljeno. Najlažje pa je organizirati razne prireditve in potem od drugih zahtevati plačilo vseh stroškov.Žal si bodo morali vsi priskledniki najti kakšen drugi vir za polnitev svojih privatnih mošenj.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:16 17.februar 2012.

    Vogrinec želi državno penzijo,kar pomeni:Ali je bil tako nesposoben in ni nakradel za časa smučarije zadosti,ali pa nas ima za debilčke in misli,da mu vsi Slovenci želimo,da si pridobi pokojnino na račun davkoplačevalcev.Sram naj ga bo,da si sploh upa ...prikaži več vložit zahtevo za pridobitev!!!

  • gaja2011 05:48 17.februar 2012.

    In nakoncu so vedno vsi drugi krivi za njegovo nesposobnost.