Šport
242 ogledov

Za toliko se je na lestvici WTA povzpela Zidanškova

zidanšek Epa
Tamara Zidanšek zdaj najboljša Slovenka na lestvici.

Tamara Zidanšek je po zgodovinski uvrstitvi v polfinale odprtega prvenstva Francije za grand slam v Parizu na teniški svetovni lestvici WTA pridobila kar 38 mest in je sedaj na 47. mestu kot najvišje uvrščena Slovenka. Prva deseterica je nespremenjena, vodi Avstralka Ashleigh Barty pred Japonko Naomi Osaka ter Romunko Simono Halep.

Pred turnirjem v francoski prestolnici je bila med slovenskimi igralkami najvišje Polona Hercog na 73. mestu, kjer je tudi ostala. Med najboljšimi 300 igralkami sveta ima Slovenija še tri tenisačice. Mladinska olimpijska prvakinja Kaja Juvan je izgubila tri mesta in je 104., Dalila Jukopovič pa je pridobila 37 mest in je na 263. mestu.

Zidanškovo so sicer danes sprejeli v domačih Slovenskih Konjicah. "Zmaga v prvem krogu je bila zame kar velik skalp, saj sem doživela prvo zmago nad igralko iz prve deseterice. Takrat sem se zavedala, da mi lahko uspe še kaj več, a seveda vsaka tekma šteje zase," je odgovorila na vprašanje, kdaj je začutila, da lahko v francoski prestolnici pride zares daleč.

Konjičanom je povedala, da je bila v Parizu jutranja stalnica poleg kosmičev še znameniti rogljiček, navdušil jo je tudi prvi teniški igralec sveta Novak Đoković, ki jo je šokiral s čestitko po njenem zmagovitem prihodu z igrišča. Navdušil jo je s svojim sproščenim "srbskim" načinom in se z njo na kratko pošalil.

Po zaključku slovesnega dela je povedala, da je bila zelo vesela, ker jo je že ob prihodu na letališče pričakalo veliko sokrajanov. "Vesela sem njihovega navdušenja. Itak jih veliko poznam po obrazih, zato mi je bilo zelo drago," je dejala teniška igralka, ki se bo naslednje dneve na odhod v Wimbledon pripravljala na enem redkih travnatih igrišč v Sloveniji v bližnjem Šentjurju.

Tamara Zidanšek | Avtor: Profimedia Profimedia

Zidanškovi je v imenu konjiške občine čestital ter ji predal simbolično darilo podžupan Primož Poklič, člani domačega teniškega kluba pa so ji ob prihodu pripravili špalir ter veliko torto in penino.

Vesela, da je Tamara vsaj za nekaj dni doma, je tudi njena družina. Mama Lidija Zidanšek je ob tem povedala, da skušajo izkoristiti vsak trenutek, saj jo kmalu čakajo nove obveznosti. Pariške tekme je sprva spremljala od doma, v polfinalu pa sta jo z njenim očetom spremljala v živo in navijala za njo od blizu. Kot je priznala, je zanjo veliko težje tekme spremljati po televiziji, vseeno pa za zdaj s soprogom še nista rezervirala letalskih vozovnic za London.

Lestvica WTA (14. 6.):
 1.  (1) Ashleigh Barty (Avs)             8245
 2.  (2) Naomi Osaka (Jap)                7401
 3.  (3) Simona Halep (Rom)               6330
 4.  (4) Arina Sabalenka (Blr)            6195
 5.  (5) Sofia Kenin (ZDA)                5865
 6.  (6) Jelina Svitolina (Ukr)           5835
 7.  (7) Bianca Andreescu (Kan)           5265
 8.  (8) Serena Williams (ZDA)            4931
 9.  (9) Iga Swiatek (Pol)                4435
10. (10) Karolina Pliškova (Češ)          4285
...
 47.  (85) Tamara Zidanšek (Slo)          1550
 73.  (73) Polona Hercog (Slo)            1106
104. (101) Kaja Juvan (Slo)                783
263. (300) Dalila Jakupovič (Slo)          252

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice