Šport
43 ogledov

Žagar brez stopničk v skupnem seštevku

Matej Žagar speedway Torun EPA
Z dirko v poljskem Torunu se je sinoči končala sezona svetovnega prvenstva v speedwayu. Skupni zmagovalec sezone je Američan Greg Hancock, na dirki je slavil domačin Krzysytof Kasprzak, slovenski dirkač Matej Žagar pa je sicer ostal brez stopničk v skupnem seštevku, potem ko je bil v Torunu le 12., a na vseeno visokem petem mestu.

Dvanajsta in zadnja dirka letošnje sezone serije GrandPrix na stadionu Marian Rose v Torunu je, tako kot že vrsto zadnjih let, odločila tudi letošnjega svetovnega prvaka in nosilce medalj članskega SP. Zadnjo dirko je sicer dobil domači adut Krzysytof Kasprzak, drugi je bil Šved Andreas Jonsson, tretji pa še en Poljak Jaroslaw Hampel

Še tretjič v karieri je do naslova uspelo privoziti ameriški legendi speedwaya, 44-letnemu Gregu Hancocku. Dirkač iz Kalifornije je kljub poškodbi in dejstvu, da je moral prvič v zgodovini serije, od leta 1995, izpustiti eno od dirk, tako dokazal vsem mlajšim zasledovalcem, da mu ob izkušnjah še zdaleč ni zmanjkalo motivacije za svetovne naslove. S tretjo krono je postal tudi najboljši Američan v zgodovini tega športa. Srebrno medaljo si je po pričakovanjih privozil Kasprzak, ki je s tretjo zmago v sezoni in šesto zaporedno uvrstitvijo v finale kronal letošnje leto še z naslovom podprvaka. Bron, ki se je dolgo nasmihal tudi Mateju Žagarju, pa je šele po zmagi v dodatni vožnji proti lanskemu prvaku, Britancu Taiu Woffindnu, šel v roke Dancu Nickiju Pedersenu.

Proračun še vedno premajhen

Za prvo slovensko speedwaysko medaljo članskega svetovnega prvenstva je bil vse do četrtega nastopa v igri tudi Žagar, saj je imel do tega trenutka s Pedersenom in Woffindnom enako število točk. Po dveh zaporednih ničlah v zadnjih dveh nastopih pa je velika priložnost ostala neizkoriščena - v Torunu, na ovalu, ki ga Žagarju nikakor ne uspe osvojiti. Lani je tam privozil vsega tri točke, letos je v prvi vožnji celo zmagal in dodal še dve točki, a pet jih je bilo na koncu še vedno najmanj od vseh dirk v tej sezoni.

"Ne morem skriti, da sem resnično razočaran, saj smo se spet lovili okrog pravega motorja in njegovih nastavitev, zato nisem niti v prvi vožnji, v kateri sem zmagal, vozil tako, kot bi lahko. To se je nadaljevalo tudi v naslednjih nastopih, kjer je šlo samo še navzdol," je svoj nastop opisal Žagar in dodal: "Za pravi preboj in poseganje po medaljah je moj proračun enostavno še vedno premajhen in to bo, ob novih pripravah in iskanju ključnih sprememb za boljše delovanje motorjev, tako glavna naloga pred naslednjo sezono."

Zgodovinska sezona brez češnje na torti

Na koncu je Žagar za dve mesti popravil tudi lansko uvrstitev na tej dirki, a 12. mesto je daleč od tega, kar si je sam, skupaj s slovenskimi navijači na tej dirki, predstavljal pred zadnjim letošnjim nastopom. Žagar je v tej sezoni, kljub razočaranju na koncu, osvojil skupno peto mesto, kar je še za dve mesti bolje od doslej njegovega najboljšega rezultata in pomeni ob prvi zmagi na dirki za VN Finske tudi zgodovinski uspeh slovenskega motošporta. V sezoni je trikrat stal na stopničkah in bil še tolikokrat v polfinalu. Polovica dirk pa se ni končala po njegovih željah, saj je tam v povprečju osvojil po šest točk in obtičal v rednem delu. Precej dobra tolažba pred naslednjo sezono je lahko tudi dejstvo, da bosta od te za Žagarja nesrečne šesterice ovalov v koledarju sezono ostala le Torun in britanski Cardiff. Kot novost pa bodo za zaključek sezone dodali avstralski Melbourne.

"Resno razmišljam tudi o tem, da bi v naslednji sezoni imel manj dirk, saj bi se tako lahko bolj posvetil resnično pomembnim, to je tem v seriji SGP in pa nastopom v poljski profesionalni ligi. Če se bom ob tem lahko bolj posvetil tudi pripravi motorjev, verjamem, da bi to moral biti ključ do še boljših rezultatov," pa je svoje razmišljanje sklenil najboljši Slovenec in se že posvetil še preostalim dirkam letošnje sezone, med drugim ga čaka tudi nastop na finalu državnega prvenstva, ki bo naslednjo nedeljo, 19. oktobra v Krškem in na kateri ga čaka še potrditev 13. zaporednega naslova državnega prvaka Slovenije.

SP v speedwayu, Torun:

1. Krzysztof Kasprzak (Pol) 17 točk
2. Andreas Jonsson (Šve) 17
3. Jaroslaw Hampel (Pol) 11
4. Nicki Pedersen (Dan) 14 
5. Greg Hancock (ZDA) 13
...
12. Matej Žagar (Slo) 5
...

Serija SGP, končni vrstni red v SP 2014:

1. Hancock 140 točk
2. Kasprzak 132 
3. Pedersen 121 
4. Woffinden 121
5. Žagar 114 
6. Jonsson 103 
7. Holder 100 
8. Hampel 98
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.