Šport
93 ogledov

Žagar lani na prvi dirki zmagal, tokrat je doma

Matej Žagar
1/10
mediaspeed
Petkov trening pred dirko za VN Slovenije v spidveju je minil v sončnem in toplem vremenu. Enako ali še toplejše vreme pa se organizatorjem AMD Krško, voznikom in vsem gledalcem, obeta tudi na dan dirke, v soboto. Zanimivo bo pred stadionom že od 15. ure naprej,

Enajsta dirka za Veliko nagrado Slovenije v Krškem bo prvi start doživela ob 19. uri. Petkov žreb, ki jo je opravil del slovenske skakalne ekipe, je prvemu slovenskemu adutu Mateju Žagarju sicer namenil startno številko 4, domačinu Denisu Štojsu, ki nastopa s posebnim povabilom AMZS in AMD Krško, pa številko 7.

Za Žagarja to pomeni, da bo na startu že v prvi vožnji, ko se bo iz povsem zunanjega položaja pomeril proti Poljaku Piotru Pawlickemu, Avstralcu Jasonu Doylu in Britancu Chrisu Harrisu. Ta položaj bo imel še enkrat, v zaključni dvajseti vožnji rednega dela dirke. Iz slovenskega zornega kota bo posebej zanimiva tudi 12. vožnja, ko bosta Štojs in Žagar imela ob sebi dva svetovna prvaka, Danca Nickija Pedersena ter Američana Grega Hancocka, ki je tudi kot zadnji slavil v Krškem.

"Progo res dobro poznam"

Žagar je svoje štiri izhode na stezo na treningu dodobra izkoristil, kljub temu, da je za razliko od večine voznikov s tremi, v Krško pripeljal zgolj dva motorja. "Sam trening je bil kar v redu, pri prvih dveh izhodih na stezo sem imel sicer nekaj težav z uplinjačem, a ko smo to odpravili, je bilo v redu. Motorja sta dokaj enakovredna in zato niti tretjega ne rabim, saj progo v Krškem res dobro poznam in tako lahko tretji motor počiva doma v Črni vasi," je po treningu povedal Žagar in se še pošalil: "Več kot na enem pa seveda ne moreš vozit."

Nič kaj posebej navdušen pa ni bil nad žrebom: "Težko povem, da sem zadovoljen, a s tem se bom ukvarjal raje jutri pred prvim startom, saj je zunanji položaj v prvi vožnji v Krškem dejansko kar velik handikap, precej boljša sta za začetek dirke položaja na notranjem delu proge, ki jih imam potem v naslednjih vožnjah."

Najboljši slovenski spidvejist pa je bil zadovoljen tudi s pripravo proge: "Lahko povem, da je precej podobna tistemu, kar sem letos že preizkusil tukaj, morda je le za odtenek trša, kot je bila na dirki državnega prvenstva." Žagar je na domači Veliki nagradi, nastopil je desetkrat, že osvojil tretje mesto, minulo sezono pa je odprl z zmago v Varšavi.

V sezoni 11 Velikih nagrad

Po trije Poljaki, Švedi in Danci, dva Avstralca in Britanca ter Američan in Slovenec - to je elitna petnajsterica, ki bo od jutri dalje na enajstih dirkah serije Speedway Grand Prix lovila naslov svetovnega prvaka med posamezniki. Prve točke pa bodo nabirali prav v meki slovenskega spidveja, na 387,70 metra dolgem ovalu na Stadionu Matije Gubca.

Startna lista:
1. Piotr Pawlicki (Poljska)
2. Jason Doyle (Avstralija)
3. Chris Harris (VB)
4. Matej Žagar (Slovenija)
5. Maciej Janowski (Poljska)
6. Andreas Jonsson (Švedska)
7. Denis Štojs (Slovenija)
8. Tai Woffinden (VB)
9. Niels Kristian Iversen (Danska)
10. Nicki Pedersen (Danska)
11. Peter Kildemand (Danska)
12. Bartosz Zmarzlik (Poljska)
13. Greg Hancock (ZDA)
14. Chris Holder (Avstralija)
15. Antonio Lindbaeck (Švedska)
16. Fredrik Lindgren (Švedska)
17. Nick Škorja (Slovenija)
18. Matic Ivačič (Slovenija)

Vožnje:
1 Pawlicki, Doyle, Harris, Žagar
2 Janowski, Štojs, Jonsson, Woffinden
3 Pedersen, Kildemand, Iversen, Zmarzlik
4 Lindbaeck, Holder, Lindgren, Hancock
5 Hancock, Pawlicki, Janowski, Iversen
6 Holder, Pedersen, Doyle, Jonsson
7 Kildemand, Lindbaeck, Štojs, Harris
8 Žagar, Woffinden, Zmarzlik, Lindgren
9 Jonsson , Lindgren, Pawlicki, Kildemand
10 Zmarzlik, Janowski, Lindbaeck, Doyle
11 Woffinden, Iversen, Harris, Holder
12 Hancock, Žagar, Pedersen, Štojs
13 Štojs, Zmarzlik, Holder, Pawlicki
14 Doyle, Hancock, Woffinden, Kildemand
15 Lindgren, Harris, Pedersen, Janowski
16 Iversen, Jonsson, Žagar, Lindbaeck
17 Pawlicki, Woffinden, Lindbaeck, Pedersen
18 Iversen, Doyle, Štojs, Lindgren
19 Harris, Zmarzlik, Hancock, Jonsson
20 Janowski, Holder, Kildemand, Žagar

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.