Šport
19 ogledov

Žagar še 13. zapored državni prvak

Speedway NV Evrope Borut Cvetko/Mediaspeed
V Krškem je na sklepnem dejanju letošnje sezone v speedwayu, na četrti dirki skupnega državnega prvenstva posameznikov Slovenije in Hrvaške, peti speedwayist sveta, Matej Žagar, še trinajstič zapored dokazal, da je v Sloveniji praktično nepremagljiv.

V končnem seštevku DP sta za Matejem Žagarjem končala Maks Gregorič in Matic VoldrihV konkurenci voznikov do 21 let je letošnjem DP prepričljivo slavil Žiga Kovačič, 16-letni član AMD Krško.

Žagarju, 31-letnemu članu AMTK Ljubljana, ki je dan pred to dirko postal s svojim švedskim profesionalnim klubom Piraterno iz Motale še zmagovalec dirke svetovne speedwayske lige, pa sprva ni kazalo najbolje. Za potrditev naslova je potreboval vsega šest točk, a padec v uvodnem startu bi mu skorajda prekrižal načrte. Po dobrem startu je vanj od zadaj trčil mladi Krčan Kovačič in sledil je grd padec obeh voznikov. Kovačič se je pobral takoj, Žagar pa je pošteno potolčen še kar nekaj časa obsedel ob ogradi. Ko se je že porajal dvom, ali bo sploh lahko nadaljeval dirko, se je le pobral, menjal kombinezon in v naslednjih treh vožnjah privozil osem točk, kar je zadostovalo, da se je lahko odpovedal nadaljevanju te dirke, saj je imel 13. naslov prvaka s 57 točkami že na varnem.

Zmago odnesel Hrvat

Gledalci v Krškem so tako v nadaljevanju spremljali boj za preostali dve kolajni v državnem prvenstvu in seveda za stopničke na zadnji dirki. Možnost za osvojitev preostalih dveh žlahtnih odličij so imeli pred to dirko še štirje vozniki. Ob Ljubljančanih Voldrihu ter Gregoriču še Krčan Denis Štojs in Aleksander Čonda, član ST Lendava.

Za končni razplet je bilo treba počakati do zadnjega zamaha finišerja z zastavico. Zmaga Hrvata Jurice Pavliča, drugo mesto Gregoriča, tretje Čonde in četrto Kovačiča je tako pomenilo, da je šlo skupno srebro Gregoriču (47 točk), bron pa Voldrihu (45), z nehvaležnim četrtim se je moral zadovoljiti Čonda (43), ki pa je zaradi poškodbe eno od letošnjih dirk celo izpustil.

Žagar upa, da poškodba ni prehuda

"Zadovoljen in vesel sem tudi svojega 13. naslova, saj je le še ena potrditev resnično najboljše sezone v moji karieri, zaradi padca mi dirke žal ni uspelo odpeljati do konca, zato zdaj le upam, da mi boleče koleno ne bo preprečilo še zadnjih dveh nastopov, ki me naslednji teden čakata na Češkem," je po dirki povedal novi in stari prvak ter dodal: "Zavedam se, da mladi vozniki potrebujejo čim več dirk, kljub temu pa je težko, ko jo skupiš na račun slabe pripravljenosti konkurentov, a upam, da bom lahko tudi na to čim prej pozabil in se po dvotedenskem premoru pričel že intenzivno pripravljati na novo sezono, ki bo prinesla tudi dirko za VN Slovenije prav tukaj v Krškem, kjer pa potrebujem še nekaj več treningov, da se bom lahko tukaj res ponovno počutil kot doma."

Že dan pred to dirko pa je Krško gostilo še sklepno dirko letošnjega mednarodnega prvenstva ekip, v katerem so nastopale Slovenija, Slovaška in Češka. V zadnjem dvoboju tega tekmovanja je Slovenija na domačem ovalu prepričljivo ugnala Slovaško (49:33) in s tem osvojila končno drugo mesto za zmagovalno Češko. V slovenski zasedbi je bil tokrat najboljši mladi Kovačič (15 točk) pred Štojsom (15) in Nickom Škorjo, 16-letnim članom AMTK Ljubljana, ki je v speedway presedlal iz motokrosa. Slovensko ekipo sta sestavljala še Čonda in Jernej Pečnik.

Četrta dirka DP:

1. Jurica Pavlič 15 točk
2. Maks Gregorič 15
3. Aleksander Čonda 15
4. Žiga Kovačič 10
5. Denis Štojs 10
6. Matic Ivačič 9
7. Matej Žagar 8
8. Matic Voldrih 8
...

Končni vrstni red v DP 2014:

1. Žagar 57 točk 
2. Gregorič 47
3. Voldrih 45
4. Čonda 43
5. Štojs 40
6. Kovačič 30
7. Ivačič 21
8. Pečnik 18
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.