Šport
36839 ogledov

Zakaj ima Habib takšno uho?

habib nurmagomedov
Eden največjih borcev vseh časov Habib Nurmagomedov se kot neporaženi prvak lahke kategorije poslavlja od oktagona.

Ob pogledu na neporaženega UFC prvaka v lahki kategoriji Habiba Nurmagomedova (29-0) težko spregledamo nenavadno obliko njegovega desnega ušesa, ki je postalo borčev zaščitni znak.

Habib Nurmagomedov Konec kariere Šport Toliko je v zadnjem dvoboju zaslužil Nurmagomedov

Gre za poškodbo ušesa, t.i. "cvetačno uho" (ang: cauliflower ear), do katere pride zaradi neposrednih udarcev v predel ušesa. Nepopravljivo stanje je pogosto pri športnikih, ki se udejstvuvjejo v boksu, mešanih borilnih veščinah, rokoborbi, ragbiju in nekaterih drugih kontaktnih športih.

habib nurmagomedov | Avtor: Epa Epa

Zunanje uho je polno krvnih žil, če te počijo, se pretok krvi skozi uho ustavi, zato pride do odmiranja tkiva. Posledično se začne formirati novo tkivo, ki na pogled spominja na cvetačo. Nezdravljeno stanje lahko vodi v izgubo sluha, glavobole in zamegljen vid.

Habib Nurmagomedov UFC Šport Nurmagomedov šokiral svet: "Obljubil sem mami ..."

Običajni simptomi so bolečine, otekanje, modrica in deformacija ušesa, med nevarnejše simptome pa poleg že omenjenih prištevamo še zvonenje v ušesu, kronične glavobole, močne krvavitve in otekanje obraza.

Zgodnje zdravljenje lahko prepreči trajno deformacijo ušesa. Odstranitev poškodovanega tkiva je možna samo z operativnim posegom. Dlje kot se odlaša z zdravljenjem, hujše so lahko posledice.

nurmagomedov Velika prevara? Šport Kontroverzno tehtanje povsem golega Nurmagomedova

"Cvetačno uho" je posledica udarca v zunanje uho, pri čemer se koža in pohrustančnica odtrgata oziroma odlepita od hrustanca. Med sloji se nabere kri, ki se strdi in zaraste v brazgotinsko tkivo. Ko enkrat pride do hematoma, je tudi v primeru zdravljenja uho zelo dovzetno za ponovitev.

Komentarjev 1
  • leonardo 08:27 27.oktober 2020.

    Kako že pravijo stari ljudje? Bog ima vsesorte koštarje na svet! Hm, no ja, mogoče se pa za milijone splača postati invalid?