Šport
3485 ogledov

Zakaj je bil Đoković v finalu Wimbledona neprepoznaven?

Epa
Prvi igralec sveta Novak Đoković v finalu letošnjega turnirja na sveti travi ni kazal čustev.

Novak Đoković je moral v finalu Wimbledona premagati Rogerja Federerja in sovražno nastrojeno občinstvo, ki je bil močno na strani osemkratnega zmagovalca.

Federer je imel v 16. igri odločilnega niza celo na voljo dve zaključni žogici, a ju je Srb ubranil in se po skoraj petih urah veselil epske zmage, pete na Wimbledonu in 16. na grand slamih.

Đoković je vnaprej dobro vedel, da bo občinstvo na strani Federerja, na kar se je tudi pripravil. Na igrišču je deloval povsem stoično, čeprav je v njem vrelo, še zlasti v trenutkih, ko so nekateri goreči navijači slavili celo dvojne napake.

Marsikoga je njegova mirnost presenetila, saj smo od Đokovića prej vajeni prepiranja z gledalci in sodniki. A to je bil nek drug Đoković. Miren, odločen in zbran. 

Čeprav je večji del obračuna uspešno krotil svoja čustva, mu je v trenutku, ko je porazu zrl v oči, vseeno popustila koncentracija. "Je*o vam pas mater," je zavpil, preden je uprizoril epski preobrat.

Po zadnji odigrani točki na srečanju sploh ni slavil, temveč je občinstvu namenil zgolj navihan nasmešek.

 | Avtor: Epa Epa

"Obljubil sem si, da bom ostal miren, saj sem vedel, kakšno bo vzdušje. Obljubil sem si, da ne bom postal nezbran. Vizualiziral sem si vse scenarije," je povedal po zmagi in dodal: "Ko so kričali 'Roger, Roger', sem jaz slišal 'Novak, Novak'. Ko je občinstvo na tvoji strani, ti to da dodatno motivacijo. Ko je proti tebi, jo moraš črpati iz sebe."

O neprijetnem vzdušju v All England Clubu, ki se ponaša z obilico teniške tradicije, je v pogovoru za Prvo TV spregovoril tenisačev oče Srđan Đoković. "Igral je v sovražnem vzdušju. Gledalci so bili proti njemu. Wimbledon je gosposki turnir, kjer ima fair-play velik pomen. Tisti dan je vse zatajilo. A ljudje niso računali, da ga bo to samo še bolj gnalo do zmage."

"Vedel je, da bo psihično zelo naporno. Pripravil se je na to. Po dvoboju mi je rekel: 'oče, moral sem se miriti, da nisem reagiral na sovražno vzdušje'. Dodal je, da to ne bi bilo dobro, ker bi izgubil koncentracijo. Tisti dan je bil na igrišču nek drug Novak," je prepričan Srđan.

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice