Šport
115 ogledov

"Zamere še niso pozabljene"

Rossi, Lorenzo EPA
Začenja se nova motociklistična sezona. Kot prva bo na sporedu dirka za VN Katarja.

Minula sezona v najprestižnejšem motociklističnem razredu se je končala z zmagoslavjem Jorgeja Lorenza, ki je na zadnji dirki vnovčil kazen sotekmovalca pri Yamahi Valentina Rossija. Ta je moral startati z zadnjega mesta zaradi incidenta z Marcom Marquezom na predzadnji preizkušnji. Vodilni možje tekmovanja so ocenili, da je Italijan namerno na tla spravil Španca.

V novo sezono bodo tako najboljši krenili s kar nekaj vroče krvi. "Že na prvi novinarski konferenci pred novo sezono v Katarju smo videli, da zamere še niso pozabljene. Valentino Rossi in Marc Marquez si namreč nista izmenjala pogleda, kaj šele, da bi si dala roko. Toda na stezi se bosta kaj hitro znašla drug za drugim, in takrat bo zanimivo videti ali bosta lahko brzdala čustva. Kar se tiče razmerja Rossi - Lorenzo, mislim, da se bosta še naprej oklepala preizkušene taktike in se držala vsak svojega dela garaže," je napovedal športni novinar na POP TV Gašper Jakomin, ki se je v minuli sezoni udeležil petih dirk za svetovno prvenstvo.

Razplet minule sezone je ocenil takole: "Bil je eden najbolj zanimivih, dramatičnih zaključkov. Incident v Maleziji je nekoliko očrnil fantastično sezono, polno pogumnih prehitevanj in vse navijače oropal še bolj odprtega boja za naslov prvaka. Vseeno je šlo za eno najboljših sezon v zadnjih letih, zaradi česar je prepoznavnost in priljubljenost MotoGP-ja v Sloveniji še narasla."

Razmerje moči

Kaj pa so pokazala testiranja pred novo sezono? "Predvsem to, da bi se razmerje moči lahko nekoliko izenačilo. Čeprav je Lorenzo na dveh testih dominiral in s tem dokazal, da je dobro lansko formo svetovnega prvaka prenesel tudi v novo sezono, pa to še ni zagotovilo za uspeh in ponovitev naslova prvaka. Njegov moštveni kolega Rossi poudarja, da bo šele dirka razkrila kako konkurenčni so motocikli. Po prvih treningih bomo vedeli ali so rezultati s testiranj tudi realni."

Maverick Vinales | Avtor: EPA EPA
"Presenečenje sezone bi zagotovo lahko bili moštvi Ducatija, predvsem pa Suzukija, z Maverickom Vinalesom na čelu. Španec je bil zelo hiter na zimskih testiranjih in v svoji drugi sezoni v razredu MotoGP bo kandidat za uvrstitev na zmagovalne stopničke. Tretja japonska tovarniška ekipa je letos naredil velik korak naprej. Honda v lanski sezoni ni razočarala, saj je bil Marquez v drugem delu sezone konkurenčen, toda uvodne težave so jim zapravile možnosti, da bi držala korak s konkurenco. Čeprav niso bili pri Hondi tako hitri kot pri Yamahi, pa verjamem, da bo  Marquez na vsaki dirki favorit za zmago, težave z motorjem gor ali dol," meni Jakomin.

Spremembe pred sezono

Nova sezona bo sicer prinesla nekaj sprememb. "Najbolj očitna sprememba so seveda gume. Zamenjava gumarskega dobavitelja ima velik vpliv na samo izdelavo motorja. V preteklosti so gumarji gume prilagodili motorjem, ob enem samem opremljevalcu pa morajo moštva okoli gume zgraditi čim hitrejši motor. Enotna elektronika pa bo bolj do izraza prišla na sami dirki, saj moštva ne morejo, tako kot so lani, prirediti elektronike potrebam svojega motorja."

Jorge Lorenzo | Avtor: EPA EPA
Za gume bo skrbelo podjetje Michelin. "To pomeni veliko spremembo. Michelinove gume namreč zahtevajo popolno drugačen slog vožnje, motorji se odzivajo drugače in zahtevajo drugačen pristop. Ravno zato so se dirkači kar na dveh zimskih testiranjih, v Sepangu in Phillip Islandu, spoznavali z novimi gumami, šele v Katarju pa so se lahko posvetili najboljšemu nastavljanju motorja. Če je bil lani z Bridgestonom poudarek na sprednji gumi in so ji dirkači zaupali, da lahko s polno močjo zavirajo in zapeljejo v ovinek, pa Michelinova sprednja guma tega ne dopušča. Je pa zato Michelinova zadnja guma boljša kar se tiče pospeševanja iz ovinka. Idealne gume pač ni, so le kompromisi. Dirkači pravijo, da so zadovoljni, toda resnična kvaliteta in kako bodo gume vplivale na razplete dirk, pa se bo videlo po nekaj dirkah, v Teksasu oziroma v Jerezu."

V karavano dirkačev se bo sicer vrnil tudi svetovni prvak Casey Stoner. "Vrnitev Avstralca  v karavano MotoGP, pa čeprav bo le testni voznik Ducatija, je vedno pozitivna novica. Z njegovo delno vrnitvijo so se že pojavile govorice in špekulacije, da bo letos s posebnim povabilom nastopil na eni ali dveh dirkah (Mugello, Philip Island). Pri Ducatiju tega uradno niso ne potrdili ne zanikali, mi je pa na predstavitvi moštva iz Bologne vodja dirkaških ekip Ducatija, Gigi Dall'igna na to vprašanje odgovoril, da je Avstralčeva naloga drugačna, saj je on testni voznik, ki bo razvijal letošnji motor Desmo GP16.  Kot pravim, ni zanikal, toda tudi jaz si želim, da bi se Stoner vrnil iz dirkaškega pokoja, saj je eden najboljših dirkačev v zgodovini motociklizma."

O vzdušju na dirkah

Kakšna je priljubljenost motociklizma v Sloveniji? "Iz leta v leto je navdušenje večje, kar našo ekipo, ki se pred vsako dirko trudi narediti dobro in gledljivo oddajo, še posebej veseli. Zanimanje za MotoGP je po lanski dirki v Maleziji sunkovito naraslo, vsi so želeli vedeti, kako se bo sezona razpletla. Najprej so MotoGP gledali le motoristi, zdaj pa dirke gledajo tako najstnice, upokojenke in tudi tisti, ki v avtomobilu bentijo na motorista, ki jih je prehitel," je dejal Jakomin, ki se redno udeležuje dirk za svetovno prvenstvo.

"V minuli sezoni sem bil na petih dirkah, ker si odhode na preizkušnje delim s kolegico Evo Koderman, tukaj sta še komentatorja Gaber Keržišnik in Boštjan Skubic, ter snemalec Miha Žnidaršič. Smo prava ekipa, ki zna na vsaki dirki pripraviti pravo vzdušje. Osebno pa rad hodim na italijanske dirke, v Mugello in Misano. Italijani so res 'ubrisani' na MotoGP in Valentina Rossija. Ta strast se občuti na dirkališču. Vsako dirkališče je zgodba zase, tudi Sachsenring je zanimiv, Vzhodna Nemčija, to se po vseh teh leti še vedno vidi in tudi čuti."

valentino rossi | Avtor: EPA EPA
O največjih zvezdnikih

Kakšne osebe so dirkači? "Karavana MotoGP-ja je kot ena velika družina in glede na to, da sem del tega že več let, poznaš večino glavnih akterjev. Kar se dirkačev tiče, so prijazni, nekateri bolj, drugi manj, ampak zaenkrat še nimam slabe izkušnje. Od Rossija do Bradleya Smitha so vsi profesionalci na intervjujih. Prijeten intervju je vedno z aktualnim prvakom Lorenzom. Ko so ugasnile kamere, ga je zelo zanimalo kakšna so dekleta v Sloveniji. Zanimiv sogovornik je tudi Dani Pedrosa, čeprav ne mara dajati izjav, pa je na daljših intervjujih prijazen, predvsem, ko je tudi pri njen beseda nanesla na lepoto Slovenk."

"Med dirkami so dirkači na voljo za izjave le med uradnimi termini. Radi imajo svoj mir, predvsem zaradi prepoznavnosti in 'norih' navijačev pa večino časa preživijo v svojih bivalnikih. Rossi ima največjega, ki je skoraj vsako leto večji. On je resnično žrtev lastnega uspeha, saj si ne more privoščiti, da bi se sproščeno sprehajal po dirkališču. Če bi se, bi v manj kot v minuti ostal brez obleke in zagotovo dobil tudi kakšno prasko, saj navijači ponorijo, ko pride iz bivalnika. Večina želi le podpis in fotografijo, nekateri pa ob pogledu nanj ponorijo in ga začnejo vleči na vse strani ter bi za spomin najraje strgali obleko z njega," je zaključil Jakomin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.