Šport
190 ogledov

Zaradi izključitve Rusov in Belorusov sprememba tudi v Ljubljani

slovenska hokejska reprezentanca
IIHF potrdila spremembo hokejskega SP, Avstrija in Francija med elito.

Krovna mednarodna hokejska zveza IIHF je sprejela odločitev o spremembi udeležencev svetovnega prvenstva elitne skupine na Finskem, ki bo potekalo meed 13. in 29. majem. Namesto izključenih Rusije in Belorusije bosta njuni mesti zasedli Avstrija in Francija.

Ta sprememba bo imela posledice tudi na svetovno drugoligaško SP (divizija I, skupina A), ki ga bo v začetku maja gostila Ljubljana, saj bi ti ekipi morali nastopati na tem tekmovanju. Po novem se bo Sloveniji, Južni Koreji, Madžarski in Romuniji pridružila še Litva, ki je sicer članica divizije I (skupina B).

Več podrobnosti o spremembah bo IIHF predstavila v kratkem, prav tako pa so možne še kakšne spremembe, saj bo svet IIHF, ki je sprejel to odločitev, v naslednjih dneh še zasedal, so zapisali na spletni strani zveze.

Neuradno so že prejšnji teden prireditelji na Finskem sprejeli odločitev o tem, da bosta izpraznjeni mesti na 16-članskem elitnem SP zapolnili Avstrija in Francija kot naslednji najmočnejši reprezentanci na mednarodni lestvici. Zdaj je IIHF te informacije tudi potrdila, pojasnila pa tudi, kako bo ta poteza vplivala na prvenstva v nižjih skupinah.

slovenija italija hokej | Avtor: Epa Epa

Francija bo v predtekmovalni skupini A, ki bo igrala v Helsinkih, zamenjala Rusijo, Avstrija pa bo zasedla mesto Belorusije v Tampereju. V skupini A so še Kanada, Nemčija, Švica, Slovaška, Danska, Kazahstan in Italija. V skupini B pa Finska, ZDA, Švedska, Češka, Latvija, Norveška in Velika Britanija.

Kot so poudarili pri IIHF, razen vpoklica dveh novih ekip sprememb ne bo. Določen urnik bo ostal nespremenjen, prav tako bosta zadnji ekipi obeh predtekmovalnih skupin izpadli v nižjeligaško SP naslednje leto.

Ker je dve članici divizije I (skupina A) pomaknila navzgor, je IIHF štirim preostalim dodala še peto, Litvo. Obe SP divizije I bosta imeli tako po pet udeleženk. Tudi pri ljubljanskem SP se sistem, kot so zapisali pri IIHF, ne bo spreminjal: prvi dve ekipi bosta napredovali na SP elite naslednje leto, zadnja bo izpadla v nižjo skupino.

Odločitev IIHF pa bo seveda vplivala tudi na prireditelje SP v Ljubljani, Hokejsko zvezo Slovenije, ki je že začela prodajati vstopnice, prav dvoboja z Avstrijo in Francijo pa sta veljala za najbolj mikavna na tekmovanju; zdaj bodo morali na novo sestaviti tudi urnik tekmovanja, SP v dvorani Tivoli se bo sicer predvidoma odvijalo med 2. in 8. majem.

Na SP divizije I (skupina B) v Katovicah bodo zdaj po novem nastopale le Poljska, Japonska, Estonija, Ukrajina in Srbija, iz te skupine bo prva ekipa napredovala v skupno A, zadnja pa izpadla v divizijo II.

Pri IIHF pa so dodali še, da bodo, ko bodo razmere to dopuščale, preučili možnost vrnitve reprezentanc Rusije in Belorusije v tekmovanja pod njenim okriljem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice