Šport
589 ogledov

17-letnik prvo ime tekme, nova država s hokejsko kolajno

Juraj Slafkovsky Profimedia
Slovaška do prve olimpijske hokejske medalje.

Hokejska reprezentanca Slovaške je osvojila bronasto medaljo na moškem olimpijskem turnirju v Pekingu. Slovaška je tako osvojila prvo olimpijsko medaljo v zgodovini, v tekmi za tretje mesto je premagala Švedsko s 4:0 (0:0, 2:0, 2:0).

V obračunu poraženih polfinalistov, Slovaki so v petek klonili s Finsko z 0:2, Švedi pa po kazenskih strelih z 1:2 proti ruski selekciji, so bili precej boljši Slovaki.

Dvoboj reprezentanc, ki nista imeli možnosti za največjo nagrado v Pekingu, je ponudil povsem različni podobi zasedb na ledu. Slovaki so se tekme lotili izjemno zagnano in z mislijo na možnost prve medalje - doslej so bili blizu le leta 2010, ko so izgubili mali finale -, medtem ko so Švedi po naporni polfinalni tekmi in velikem razočaranju delovali utrujeno in brezvoljno.

Terensko premoč iz prve tretjine so Slovaki v drugi nadgradili še z zadetki. Najprej je bil uspešen mladi slovaški zvezdnik, komaj 17-letni Juraj Slafkovsky, potem pa še Samuel Takač, slednji je zadel tik pred koncem švedske kazni, ko se je plošček do vratarja Larsa Johanssona odbil v gol.

V zadnji tretjini so se Švedi le nekoliko prebudili, toda prave nevarnosti za Slovake ni bilo. Brez težav so z zbrano obrambo in razpoloženim vratarjem Patrikom Rybarjem zadržali prednost in imeli ob prodoru Petra Cehlarika celo priložnost za povišanje vodstva.

Švedi so morali tvegati in so že dve minuti pred koncem zaigrali brez vratarja, kar pa je hitro izkoristil Slafkovsky za svoj drugi gol na tekmi in že skupno sedmega na igrah. Piko na i je potem proti povsem razbiti Švedski postavil še Pavol Regenda.

Juraj Slafkovsky | Avtor: Profimedia Profimedia

Rybar je z 28 obrambami ohranil mrežo nedotaknjeno.

Zanimivo je, da so Slovaki, čeprav so danes prišli do prve medalje, v medsebojnih olimpijskih bojih precej boljši. Ob današnji prepričljivi zmagi imajo s Švedsko še uspeh v četrtfinalu s 4:3 v Vancouvru ter s 3:0 v predtekmovanju v Torinu 2006. Leta 1994 pa sta se ekipi razšli s 4:4.

V velikem finalu se bosta v nedeljo zjutraj ob 5.10 pomerila Rusija in Finska.

Komentarjev 1
  • PasjaProcesija 19:11 19.februar 2022.

    Zanimivost: Slafkovský, ki je na 21 tekmah v članski finski ligi dosegel samo 1 zadetek, je zaigral bolj po naključju. Prestajal je prepoved 6 tekem nenastopanja zaradi prepoznega in pregrobega naleta: https://www.youtube.com/watch?v=098LVMTb1yc Tako mu je klub dovolil nastop na OI, ...prikaži več sicer bi ostal na Finskem.

Sorodne novice