Šport > Zimski športi
72871 ogledov

Slovenija bo vendarle dobila še eno priložnost za medaljo

Andreja Slokar Profimedia
Ekipna paralelna tekma na ZOI v Pekingu ni odpovedana, temveč je zgolj prestavljena na nedeljo ob 2. uri po slovenskem času.

Organizatorji tekmovanj v alpskem smučanju na olimpijskih igrah v Pekingu so sporočili, da bodo mešano paralelno tekmo izvedli zadnji dan iger ob 2. uri po slovenskem času. Tekma bi morala biti na sporedu danes, a so jo v celoti odpovedali zaradi premočnih sunkov vetra.

V Yanqingu je namreč vso dopoldne močno pihalo, vremenska napoved pa tudi za popoldan ni bila najboljša, kar je organizatorje prisililo v odpoved.

Že v petek so sporočili, da bo se bo tekma začela uro prej kot predvideno, torej ob 3. uri po slovenskem času, danes pa so nato zaradi premočnega vetra dvakrat za eno uro prestavili start ter se nato odločili odpovedati današnji spored.

Tudi za nedeljo vremenska napoved sicer predvideva precej vetra, a bodo skušali tekmo izpeljati, da se ne bi ponovil scenarij edine doslej odpovedane preizkušnje na OI pred 94 leti v St. Moritzu. Takrat so odpovedali tekmo na 10.000 m v hitrostnem drsanju.

Andreja Slokar | Avtor: Profimedia Profimedia

Vodstvo tekmovanja, Mednarodna smučarska zveza (Fis) in predstavniki ekip so na sestanku po današnji odpovedi sklenili dogovor, da bodo zadnjo smučarsko preizkušnjo kljub številnim rezerviranim letom v nedeljo vendarle izvedli.

Nekatere ekipe so se nagibale k odpovedi tekmovanja, avstrijska tiskovna agencija APA pa je poročala, da je njihova reprezentanca pripravljena nastopiti tudi v nedeljo, saj v domovino odletijo v ponedeljek.

"Za to, da bi zaradi logističnih preglavic odpovedali olimpijsko preizkušnjo, enostavno nimam posluha," je APA pred zadnjim sestankom citirala odgovornega trenerja avstrijske paralelne ekipe Christiana Mitterja.

Osmina finala bo na vrsti ob 2. uri po slovenskem času, na tekmi pa bo sodelovalo 15 reprezentanc, med drugimi tudi slovenska ekipa, ki jo sestavljajo Žan Kranjec, Miha Hrobat, Tina Robnik in Andreja Slokar. Ana Bucik ima status rezerve.

V osmini finala bo tekmica Slovenije Kanada, v primeru napredovanja v četrtfinale pa Avstrija, ki je edina izmed reprezentanc tja že uvrščena.

Andreja Slokar | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede na nekatere odlične uvrstitve slovenskih smučarjev na podobnih preizkušnjah (Slokarjeva je letos celo dobila edino paralelno preizkušnjo), se v našem taboru potiho upa celo na medaljo.

Paralelna preizkušnja bo tako še predzadnji nastop slovenskih športnikov na letošnjih Olimpijskih igrah. Zadnji dan se bosta ob 7.30 po slovenskem času namreč na progo v najdaljši ženski preizkušnji na 30 kilometrov podali še zadnji dve slovenski športnici - smučarski tekačici Anita Klemenčič in Neža Žerjav. Obe nato čaka še udeležba na zaključni slovesnosti ob zaprtju olimpijskih iger.

 

Smučarji tekači prikrajšani za spektakel

Močan veter in mraz na olimpijskih igrah v Pekingu pa sta jo zagodla tudi smučarjem tekačem. Prireditelji iger so se zato odločili, da se današnja moška tekma na 50 km začne z uro zamude, torej ob osmih zjutraj po slovenskem času, ob tem pa so progo skrajšali za kar 20 kilometrov.

Živo srebro se je v Zhangjiakouu sicer spustilo na "le" deset stopinj pod ledišče, a je mraz realno precej ostrejši zaradi močnega vetra. Prireditelji so bili zato prisiljeni spremeniti 50-kilometrsko olimpijsko klasiko tekačev.

Komentarjev 2
  • matermila 13:14 19.februar 2022.

    Saj se hecate, ne ?

  • albert6 08:19 19.februar 2022.

    Kaka medalja se vam sanja v četrtfinalu so Avstrijci by by kolajna

Sorodne novice