Šport > Nogomet
512 ogledov

Prevc daleč od prve deseterice

Peter Prevc EPA
Med slovenskimi športniki največ zasluži Goran Dragić, sledi mu Anže Kopitar. Peter Prevc daleč od prve deseterice.

V času novoletne turneje so številni z zanimanjem spremljali zaslužek, ki se je kopičil na računu Petra Prevca, tudi slovenski dacarji. Slovenski skakalec je v tej sezoni resda dobro zaslužil, toda v primerjavi z najbolje plačanimi slovenskimi športniki je "mala riba".

Prevc je v letošnji sezoni dosegel že izjemnih enajst zmag, slavil je tudi v skupnem seštevku novoletne turneje. Vse skupaj mu je navrglo dobrih 176.000 evrov. Gre za bruto znesek, 23-letniku bo torej ostalo manj kot 100 tisočakov. 

Ob tem je treba poudariti, da ima Prevc res izjemno sezono in da nihče od njegovih konkurentov letos ni zaslužil niti približno toliko kot on. Do konca tekmovalnega obdobja je še kar nekaj tekem in Prevc bi lahko še dodatno obogatil svoj bančni račun, toda še vedno bo daleč od najbolje plačanih Slovencev.

Na vrhu Goran Dragić 

Goran Dragić ima pri ekipi Miami Heat pogodbo, ki mu povprečno zagotavlja 15 milijonov evrov na leto (bruto). Ljubljančan je eden boljših organizatorjev igre v ligi NBA in s tem na svetu, čeprav na njegovem položaju igrajo tudi takšni mojstri kot so Stephen Curry, Kyrie Irving, Kyle Lowry, Russell WestbrookDerrick Rose ... Dragić je lani podpisal petletno pogodbo za skupno vrednost 85 milijonov dolarjev (77 mio. evrov).

Dragićev soigralec pri Miamiju Beno Udrih na leto zasluži dobra dva milijona dolarjev, torej več kot 1,6 milijona evrov.

Anže Kopitar je pred nekaj tedni podpisal novo pogodbo z Los Angeles Kings, ki mu bo od naslednje sezone prinesla več kot devet milijonov evrov na leto. Hrušičan bo za naslednjih osem let prejel 80 milijonov dolarjev, kar znese več kot 73 milijonov skupne evropske valute.

Med nogometaši prva vratarja

Med slovenskimi nogometaši gre najbolje Samirju Handanoviću. Vratar Interja je na začetku januarja s klubom podaljšal pogodbo do leta 2019, na leto zasluži vsaj 2,5 milijona evrov. Z bonusi se njegova letna plača lahko približa trem milijonom. 

Leta 2014 je iz Benfice v madridski Atlético prestopil še en slovenski vratar - Jan Oblak. Španci so Portugalcem zanj plačali kar 16 milijonov evrov, kar je izjemna številka za takrat 20-letnega vratarja.

Oblak se je s Colchonerosi takrat dogovoril za sodelovanje do leta 2020, ki mu na sezono prinese 1,8 milijona evrov. Pred nekaj tedni je Škofjeločan pogodbo podaljšal za dodatno leto, njegova odkupna klavzula (če bi ga hotel brez pogajanj odkupiti kakšen drugi klub) pa sedaj znaša vrtoglavih 100 milijonov evrov. Oblaku so se ob tem za nekaj odstotkov najbrž zvišali tudi osebni prihodki.

Josip Iličić | Avtor: EPA EPA
Iličiću več kot milijon

Veliko slovenskih nogometnih reprezentantov igra v Italiji. Ob Handanoviću največ zasluži ofenzivni vezist Fiorentine Josip Iličić, v žep na leto pospravi okrog 1,2 milijona evrov.

Približno pol manj pri Chievu zasluži Valter Birsa, podoben znesek pri Atalanti prejema tudi Jasmin Kurtić. Branilci Boštjan Cesar (Chievo), Siniša Anđelković (Palermo) in Aljaž Struna  (Palermo) na leto zaslužijo malce manj kot 400 tisočakov.

Več kot Prevcu tudi tenisačem

Najboljši slovenski teniški igralci in igralke zaslužijo malce manj. Katarina Srebotnik je bila v letu 2014 med stoterico najbolje plačanih igralk, z nagradami je zaslužila okrog 320.000 evrov. Okrog sto tisočakov manj sta v istem letu zaslužila Polona Hercog in Blaž Rola.

goran dragić | Avtor: Profiemdia Profiemdia

Komentarjev 7
  • westal 05:21 19.februar 2016.

    Bolj nas briga koliko jim država pobere in z njimi zasluži?

  • Zdene Iskra 17:51 18.februar 2016.

    Ja Markus, ti si še en predstavnik plemena "kalimero", ki je prepričan ,da se svet (zemlja) vrti okrog Slovenije. In ker je res kar praviš, prosim da predlagaš zvišanje davkov, da bodo skakalci zaslužili več ( ali pa če daš ...prikaži več od svojega, ki ga "nimaš preveč"), ker tisti ki ga imajo preveč očitno dajejo Iličiču. ( sicer pa se strinjam, da je Prevc čudovit skakalec)

  • lucija.cestnik 16:10 18.februar 2016.

    Zahtevnost športa nima nič s tem. Alpinizem je še bolj zahteven kot skoki, lokostrelstvo še bolj natančno, pri skoku v daljino je treba še bolje ujeti odskok, pri padalstvu premagati višjo višino ... Nihče ne oporeka vrhunskosti Prevca, gre za ...prikaži več izjemnega športnika. Gre se za to, koliko konkurence si moral premagati, da si prišel do statusa. Anže Kopitar zasluži 50x več kot Prevc, pa menda ni 50x boljši športnik. Oba sta vrhunska. Samo pri skokih je tako: z njimi se resno ukvarja cca. šest držav. Na ekipnih tekmah se vedno istih šest ekip bori za stopničke. Pa je na svetu 200 držav. Pa ne mi naštevat raznih Italijanov, Švedov, Francozov, ki imajo enega normalnega skakalca vsakih deset let. Pri nas imamo malo pomešane pojme. Skoki so baje naš nacionalni šport, pa imamo vsega skupaj (mlajše kategorije, ženski, moški) manj kot 400 tekmovalcev. NZS ima registriranih več kot 38.000 igralcev v vseh starostnih kategorijah. Vsaka primerjava je smešna. V Evropi že vedo, zakaj je vsaj 20 slovenski