Šport
30 ogledov

Zato na otvoritvi niso imeli enotne opreme

Kenija Rio 2016 otvoritev EPA
Kenijsko olimpijsko gibanje je presenetila neprijetna zgodba, ki je pricurljala v javnost, v njej pa je glavni junak, resda v nič kaj lepi luči, izvršni direktor kenijskega olimpijskega komiteja Bernard Ekumbo.

Bernard Ekumbo je obtožen kraje moštvene opreme na olimpijskih igrah v Riu ter nepooblaščenega praznjenja javne blagajne.

Primer Ekumbo - funkcionar vse očitke zavrača - je že četrti, ki je zamajal kenijski šport v obdobju od olimpijskih iger do zdaj. Kenija je sicer s 13 osvojenimi medaljami poskrbela za rekorden izkupiček na igrah v svoji zgodovini, toda niti šest zlatih medalj ni bilo dovolj, da bi popolnoma zasenčile škandale.

Zadnji je povezan z Ekumbom, ki mu očitajo, da si je prisvojil milijon šilingov oziroma 10.000 dolarjev iz olimpijske blagajne, poleg tega pa naj bi še preprodajal uradno opremo kenijske reprezentance. Zaradi tega je vsi športniki niso dobili, na slavnostnem odprtju iger pa so bili zato oblečeni precej pisano in niso delovali kot enotna reprezentanca.

Očitke iz obtožnice je sicer zavrnil, vseeno pa je sodišče zanj odredilo pripor. Med policijsko preiskavo njegove vile v Nairobiju so našli kupe uradne olimpijske športne opreme, tudi tekaške čevlje in drese.

Pozabili na atleta, ne na politike

Kenijsko športno javnost je razjezila tudi malomarnost funkcionarjev, ki so med OI pozabili kupiti letalsko vozovnico zvezdniku v metu kopja Juliusu Yegu, ki je tako skorajda zamudil tekmovanje, tekaču na 200 metrov Carvinu Nkanati pa so izgubili akreditacijo. 

Poleg tega so porabili 20.000 dolarjev za rezervacijo prevozov in sob za visoke politične predstavnike svoje države, ki pa jih nato na igrah sploh ni bilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.