Šport
56 ogledov

Žbogar z rekordom ujel normo za Rio

Robert Žbogar EPA
Plavalec Gorenjske banke Radovljice Robert Žbogar je na državnem prvenstvu v Kranju z 1:57,29 dosegel nov slovenski rekord na 200 m delfin in si priboril normo za nastop na olimpijskih igrah avgusta v Rio de Janeiru. Lasten slovenski rekord, ki ga je dosegel pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Berlinu, je popravil za 35 stotink sekunde.

Slovenijo bodo tako v Rio de Janeiru zastopali Anja Klinar, Tjaša Oder, Janja Šegel, Tjaša Vozel, Damir Dugonjić, Anže Tavčar, Martin Bau in Robert Žbogar, blizu normi sta tudi ženska štafeta 4 x 200 m prosto in Peter John Stevens.

"Uspel mi je odličen nastop. Morda je bila odločilna domača publika, ki me je dvignila na zadnjih 50 metrih, saj sem vedel, da je navijanje namenjeno meni. Zelo zadovoljen pa sem tudi z rekordom, saj sem po dveh letih spet naredil korak naprej, upam pa, da bo v Riu še bolje. Tukaj bom napadal še normo na 100 m delfin," je bil po tekmi zadovoljen Žbogar, ki bi se s tem izidom v Londonu zavihtel tudi v finale.

Stevens brez norme

Olimpijsko se je začelo že v uvodu, ko so se za četrto mesto v slovenski štafeti pomerile Špela Bohinc, Gaja Natlačen in Nika Karlina Petrič. V izrednem dvoboju je Bohinčeva na koncu z 2:01,71 za dve desetinki ugnala Natlačnovo, obe pa sta v žaru borbe popravili osebna rekorda na tej razdalji.

"Z izidom sem zelo zadovoljna. Plavala sem sekundo hitreje kot na evropskem prvenstvu, hvala bogu pa, je ob meni plavala Gaja, saj sva ena drugo gnali naprej in dosegli odlična izida. Seveda pa sem vesela, da sem bila na koncu malo močnejša. Zdaj upam, da bomo že v soboto dosegle tudi izid, ki nas 100-odstotno pelje v Rio," je menila Bohinčeva, ki bo v soboto ob Anji Klinar, Tjaši Pintar in Janji Šegel napadala trenutno 16. izid na svetu, ki ga drži Belgija.

Normo za Rio je na 100 m prsno napadal tudi John Peter Stevens in bil z 1:00,38 osem desetink prepočasen. "Še bom poskušal. Danes sem dobro plaval na drugih 50 metrih, imel sem dovolj moči, napako pa sem napravil po skoku in slabo odplaval podvodni del," je pojasnil Stevens in čakal posvet s stroko, kdaj bo spet lahko napadal želeno znamko.

Zmagi za Olimpijo in Branik

V ostalih disciplinah sta v uvodu na 400 m prosto slavila Anja Klinar in Martin Bau, Klinarjeva pa je s 4:08,92 spotoma zabeležila še eno normo Mednarodne plavalne zveze za nastop na igrah.

Na 100 m prsno sta se zmag veselila Tjaša Vozel in Belorus Ilija Šimanovič, na 200 m delfin je ob Žbogarju zmagala še Ravenčanka Diana Naglič. Na 50 m hrbtno sta se zmag veselila Anemari Košak in Izraelec Jonatan Kopelev, slovenski prvak je postal Anže Tavčar. Ob koncu programa sta naslova v štafetah 4 x 100 m prosto pripadla plavalkam Olimpije in plavalcem mariborskega Branika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.