Šport
61 ogledov

Tjaša Oder: Dolgo sem čakala

Tjaša Oder EP v plavanju EPA
Ena junakinj slovenskega tabora na evropskem prvenstvu v plavanju je 21-letna Korošica Tjaša Oder, bronasta na 800 m prosto. Sama pravi, da je po uspehih v mladinski kategoriji dolgo čakala na to medaljo, dosežen izid pa ji je zdaj spremenil tudi cilje za olimpijske igre v Rio de Janeiru, kjer napoveduje boj za finale.

" To medaljo sem res dolgo čakala. Preskok iz mladinske v člansko kategorijo je težak. To sem vedela. Med člani naletiš na izkušene, močne tekmovalke. A blizu sem bila že na EP v Berlinu 2014 in dve leti in več sem si želela to medaljo. Končno je tu in vem, da se od zdaj lahko kosam tudi s temi najboljšimi, " je na prizorišču prejšnjih olimpijskih iger razmišljala Tjaša Oder .

Ta je prvič res zaslovela leta 2011, ko se je z mladinskega svetovnega prvenstva v Limi vrnila z naslovom prvakinje in prvo tovrstno medaljo za Slovenijo. Kasneje so sledili prvi res težki trenutki. " V olimpijski sezoni sem nato imela poškodbo hrbta, ko sem izgubila tri mesece treninga. Sledila je slabša sezona zaradi mature in posledično je prišlo do krize s trenerjem. Takrat je bila prava odločitev pot na študij v ZDA, kjer sem dobila zelo pozitivno motivacijo, s tem pa tudi večjo samozavest. Vnovič sem začela verjeti vase in prišli so dobri nastopi na prejšnjem EP. "

Po vrnitvi v domače okolje na Ravnah in k staremu trenerju Gorazdu Podržavniku pa je sledil preskok v evropski vrh. " Izida 8:25 na 800 m prosto pred evropskim prvenstvom nisem pričakovala. Zdaj lahko skušam priti tudi v olimpijski finale. To mora biti moj cilj. Res je, da bo v Riu ta izid treba plavati zjutraj, a vem tudi, da v Londonu v predtekmovanju nisem pokazala vsega, zato je tam finale dosegljiv. "

Vrnitev vplivala blagodejno

Kvalitativni preskok se je zgodil po vrnitvi na Koroško. " V ZDA smo zamenjali trenerja. Ta me morda ni dovolj poznal in po uspehih v Berlinu je sledilo razočaranje. Bila sem enostavno utrujena, izčrpana in že pred svetovnim prvenstvom v Kazanu sem se lani na mitingu v Radovljici odločila, da moram v olimpijskem letu pokazati več in da se vrnem k Fužinarju, kar se je zdaj obrestovalo. "

Tudi kriza z nekdanjim trenerjem sta prebrodila uspešno in našla nov skupen jezik. " Oba sva trmasta, zato je bilo nekaj kriznih trenutkov. Verjetno smo enostavno predolgo delali skupaj in to sem z odhodom v ZDA spremenila. Zdaj Gorazdu spet 100-odstotno zaupam, pozna me že 14 let in ve, kaj lahko naredim in kako me lahko najboljše pripravi. Seveda je kdaj kakšen dvom, a tako kot zaupam njemu, ne vem, če bi lahko še komu. "

A to je le končni del plavalne zgodbe Tjaše Oder, ki se je začela povsem naključno. " Želela sem se le naučiti plavati, a kmalu začela uživati, pa čeprav je šport garaški. Kot mlajša deklica in deklica sem osvajala tretja in četrta mesta v domači konkurenci, kar pa mi ni vzelo motivacije. Takrat plavanje še ni bilo moje življenje, trenirala sem zaradi družbe, dobrih prijateljic. Preskok se je zgodil v kadetski konkurenci, ko sem prvič res napredovala, v mladinski kategoriji sem nato spoznala, da lahko naredim še veliko več. Sicer pa so v športu vedno vzponi in padci in v določenih trenutkih moraš ostati trden, da ne vržeš puške v koruzo. "

Dugonjić kot vzor

Dokončna prelomnica sta bili medalji na mladinskem evropskem prvenstvu 2009 v Pragi. " Takrat še nisem verjela vase. Bila sem državna prvakinja, a na tekmo nisem šla s ciljem boja za medaljo. Presenetila sem samo sebe, čeprav sem tja prišla z grenkimi izkušnjami z Ofema. " A do takrat je že spoznala, da je v športu s trdim delom možno več. " V klubu smo že imeli zelo uspešnega Damirja Dugonjića in vedno je bilo lepo na njegovih sprejemih. Moja vzornica pa je bila takrat Sara Isaković in njena olimpijska medalja v Pekingu, pa denimo tudi Federica Pellegrini. "

Tjaša Oder EP v plavanju | Avtor: EPA EPA
Z uspehi je družina Oder postala popolnoma plavalna in tekmovalko na vsaki tekmi vsaj na tribunah spremljata tudi starša. " Res sta moja najbolj zvesta navijača. Ko je oče zamudil mojo zmago na mladinskem svetovnem prvenstvu v Peruju, ki je bila ena mojih najlepših, je rekel, da ne sme več zamuditi mojega plavanja in z mamo prideta na vsako tekmo, če le ni predaleč. "

A tudi v domačem klubu je okolje za delo izredno, največ pa Odrovi pomeni prijateljstvo z nekaj mlajšo Gajo Natlačen , prav tako finalistko letošnjega Londona. " Cele dneve sva skupaj. Tudi izven bazena si poveva vse. V vodi pa je pomembno najino sodelovanje. Ona je malo hitrejša, jaz malo bolj vzdržljiva in ena drugo ženeva naprej. A tukaj je tudi moj bratranec Gašper in nekaj mlajših tekmovalk, s katerimi dobro sodelujemo. " Na prvem mestu je seveda Natlačnova, za katero Odrova odkrito pove, da izve tudi nekaj tistega, kar starši ne, veliko stvari pa pred njimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.