Šport
31 ogledov

Zdovc o katastrofi, Gogi bi pustil Angoli

Slovenija Litva Mundobasket EPA
Košarkarji Slovenije kljub štirim zmagam in enem porazu razočarani zapuščajo Kanarske otoke. Po eni strani zaradi sistema tekmovanja, ki jim je teoretično prinesel dvoboj s prvimi favoriti prvenstva Američani že v četrtfinalu, po drugi pa zaradi načina, kako so izgubili odločilno tekmo z Litvo.

Reprezentanca Slovenije se bo v soboto ob 20. uri v osmini finala 17. svetovnega prvenstva v Barceloni pomerila z Dominikansko republiko. V primeru zmage jo v torek čaka obračun z zmagovalcem dvoboja med ZDA in Mehiko.

Slovenija je ena od žrtev tekmovalnega sistema, ki ga je zaradi ekonomskih razlogov uvedla Mednarodna košarkarska zveza. Ker je izločilne boje predala dvema mestoma, Barceloni in Madridu, je morala prilagoditi tudi sistem. Ekipe v predtekmovalni skupini D, kjer je igrala Slovenija, ter B, ki se je križala z drugimi favoriti prvenstva, Španci, so tako že pred zadnjim krogom preračunavale variante, po katerih bi se izognile tem ekipam.

V skupini iz Las Palmasa je najkrajšo potegnila prav Slovenija, ki se bo morala po vsej verjetnosti v torek posloviti od prvenstva in bo verjetno še dolgo objokovala zapravljeno priložnost. Vprašanje je, kdaj bo znova imela takšno možnost za preboj v polfinale, še posebej, ker bo naslednje svetovno prvenstvo šele leta 2019.

"Mi imamo čisto vest"

Tako selektor Jure Zdovc kot kapetan Goran Dragić sta bila po porazu razočarana. Kapetan je pred novinarji povedal nekaj krepkih in vmes uporabljal besede, ki niso primerne za najmlajše. O Avstralcih, ki so zadnji dan izgubili tekmo proti odpisani Angoli, je dejal, da nimajo jajc, nato pa svoje razmišljanje podkrepil z izjavo, da bi morali tudi mi storiti nekaj podobnega. Se pravi, namerno izgubiti tekmo z Angolo, tako da v zadnjem krogu ne bi mogli zasesti tako nezaželenega drugega mesta.

Selektor je bil malce bolj vljuden, vseeno pa ni mogel mimo sistema tekmovanja. "Zame je to prava katastrofa. Tako v naši skupini kot v drugih smo se zadnje dva dni ukvarjali samo s tem, kako se bomo križali v izločilnih bojih. To nima veze s športom in takšne stvari se na tako velikem tekmovanju ne bi smele dogajati. Edino, kar je dobro v vsem tem je, da imamo mi čisto vest," je dejal.

Izgovori zbledijo ob dveh točkah

Vseeno je težko spregledati način, kako je Slovenija izgubila odločilno tekmo. Goran Dragić je bil le bleda senca zvezdnika iz lige NBA, ki je imel do te tekme povprečje skoraj 19 točk na tekmo, proti Litvi je zadel le pet metov iz 14 poskusov, v zadnji četrtini pa ni mogel dvigniti soigralcev ali sam odločiti obračuna. Tudi ostali slovenski 'junaki' so v zadnjih desetih minutah povsem odpovedali. In če v desetih minutah dosežeš le en koš, so vsi ostali izgovori brezpredmetni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.