Šport
12 ogledov

Litovci: Prenehajte s skrajševanjem himne!

Litva navijači himna Mundobasket EPA
Potem, ko je številne Slovence zmotila "počasna" verzija Zdravljice na prvi tekmi slovenske reprezentance proti Avstraliji, so se zaradi svoje himne sedaj pritožili tudi Litovci, ki bodo prav danes tekmeci Slovencev.

Vodstvo litovske reprezentance je podalo pritožbo Fibi, ker so jim na Mundobasketu "skrajšali" himno. Vrhovna košarkarska organizacija je namreč pred SP v Španiji odredila, da je lahko intoniranje vsake nacionalne himne dolgo največ 75 sekund

Litovska himna (Tautiška giesmė, poznana tudi po uvodnih besedah "Lietuva, Tėvyne mūsų" (Litva, moja domovina), op. a.), je bila s tem manevrom Fibe skrajšana za približno četrtino. Ponavadi intonacija litovske himne namreč traja več kot minuto in pol.

Oglasil se je tudi minister

Litovci želijo s pritožbo doseči, da bi se pred tekmami njihove izbrane vrste njihova himna spet predvajala v standardni obliki. "Skrajševanje himne kaže na pomanjkanje spoštovanja do naše države. Športna birokracija bi se morala spametovati," je zadevo komentiral tudi zunanji minister Litve Linas Linkevičius.

Po prvi tekmi Slovenije proti Avstraliji se je vodstvo naše reprezentance (neuradno) pritožilo, ker je bila Zdravljica izvajana v nenavadno počasnem ritmu. Na preostalih tekmah s slovensko himno ni bilo težav. Litovci in Slovenci se bodo danes ob 21.30 pomerili na odločilni tekmi za prvo mesto v skupini D. Upamo, da s himnama ne bo težav ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.