Šport
15 ogledov

Žemlja v finalu turnirja na Dunaju

grega žemlja EPA
Slovenski teniški igralec Grega Žemlja je v polfinalu turnirja serije ATP 250 na Dunaju s 3:6, 7:6 (5), 6:3 premagal Srba Janka Tipsarevića. Šestindvajsetletnik je postal prvi Slovenec v zgodovini, ki bo zaigral v finalu ATP turnirja.

ATP Dunaj, polfinale:

Janko Tipsarević (Srb/2) : Grega Žemlja (Slo) 6:3, 6:7(5), 3:6

Žemlja prvi zalajal, Tipsarević ugriznil (1. niz)

Drugi polfinale turnirja serije ATP 250 na Dunaju je otvoril Janko Tipsarević. Po izenačenju na 30:30 je deveti igralec sveta z dvema neubranljivima servisoma prišel do vodstva z 1:0. Na servisno črto je po menjavi strani stopil tudi Žemlja, ki se je brez večjih težav vpisal na rezultatsko tabelo. V tretji igri je slovenski tenisač izkoristili nekaj neizsiljenih napak z loparja Tipsarevića in si priigral prvi brejk žogici na tekmi. Obe priložnosti sta po zaslugi napake hitro splavali po vodi, a Žemlja si je priigral še tretjo. Poleg tretje je zapravil tudi četrto, nato pa si je z dobrim prihodom na mrežo, kjer je pokazal, da zna udariti tudi vole, priigral še peto. Srb se je rešil z asom, nato pa z dvema zaporednima točkama vendarle povedel 2:1.

žemlja op zda | Avtor: EPA EPA
Žemlja je gladko dobil četrto igro in že naslednjo ponovno povedel 0:30, vendar se je Tipsi, predvsem po zaslugi dobrega začetnega udarca, še enkrat izvlekel iz težav. V šesti igri pa se je roka prvič zatresla tudi Žemlji, ki se je znašel v zaostanku 15:30. Odgovoril je v slogu največjih in z dvema asoma povedel. Po izenačenju na 40 je Žemlja ponovno zapretil z odlično backhand diagonalo, s katero je danes Tipsarevića že nekajkrat spravil v obup.

Za slovenskega tenisača je bila usodna osma igra. Sproščenost, ki jo je na začetku obračuna kazal Žemlja, je v zaključku niza izginila, Tipsarević pa je brez večjih težav izkoristil svojo prvo brejk priložnost na srečanju in povedel 5:3. Pri servisni igri, s katero bi si zagotovil prvi niz, pa je zbranost popustila tudi Srbu in Žemlja je brez pretiranega truda prišel do treh priložnosti za rebrejk. A vse je bilo zaman, saj je Tipsi dobil pet zaporednih točk in povedel z 1:0 v nizih (6:3).

Sreča na strani slovenskega tenisača (2. niz)

Drugi niz je otvoril 70. lopar sveta. Povedel je 15:0, nato 30:15, pa 40:30, napravil dve neizsiljeni napaki in se spogledoval z izgubo začetnega udarca.V ključnem trenutku pa je napravil še dvojno napako in Tipsi je velikodušno darilo sprejel z odprtimi rokami. Srb je brejk brez težav potrdil, Žemljo pa je zgodnji zaostanek v drugem nizu očitno pretresel, saj je moral že v naslednji igri ponovno braniti dve brejk priložnosti. Odigral je zbrano in uspel znižati na 1:2.

Več kot očitno je bilo, da se je Tipsarević po prvem nizu sprostil, saj so njegovi udarci postajali vse bolj odločni in prodorni, njegova govorica telesa pa samozavestna. Slovenskega tenisača želja po zmagi nikakor ni zapustila in v četrti igri je po zaslugi preostre diagonale nasprotnika prišel do priložnosti za brejk. V ključnem trenutku je bil nato preveč pasiven, Tipsi pa se je izkazal z dobrim inside out forehandom. Drugo priložnost za brejk si je Žemlja priigral z lepim skrajšanim udarcem, ki mu Tipsi ni prišel niti blizu, igra pa je nato vendarle pripadla številki dve srbskega tenisa.

janko tipsarević | Avtor: EPA EPA
Šesta igra se je začela po pričakovanjih. Tipsi je zlahka povedel, nato pa storil kar nekaj zaporednih napak in Žemlji omogočil, da se vrne v boj za drugi niz. Druge priložnost, da prvič na dvoboju povede, slovenski tenisač ni zapravil in pred menjavo žogic ''ušel'' na 4:3. Naslednji dve igri sta minili brez zapletov, Žemlja pa je uspel obdržati minimalno prednost pred srbskim konkurentom. Oba sta suvereno osvajala igre na svoj začetni udarec, slovenski tenisač pa je dokazoval, da se lahko povsem dostojno kosa z enim najboljših igralcev na svetu. Izkazalo se je, da bo odločitev o drugem nizu padla v podaljšani igri.

Tako imenovai ''tie-break'' je otvoril Žemlja, ki je dobil točko in z minibrejkom pobegnil na 2:1. Tipsarević je z odličnim forehand winnerjem izenačil na 2:2, nato pa dobil še dve točki in možnosti za presenečenje so se v nekaj trenutkih močno zmanjšale. Pri izenačenju na 4:4 pa je Žemlji pomagala sreča, saj je njegova žogica zadela vrh mreže, sekundo ali dve obstala na njej in se prevalila na stran Tipsarevića. Slednji je nato storil še dvojno napako in Žemlja je imel na voljo dve zaključni žogici za drugi niz. Prve ni izkoristil, z drugo pa je dvoboj popeljal v odločilni tretji niz.

Zgodovinska zmaga slovenskega tenisa (3. niz)

Prvo igro tretjega niza je brez izgubljene točke dobil Tipsarević. Žemlja se ni ustrašil izziva in izenačil. V tretji igri je Srb že povedel 40:30, vendar se Kranjčan ni dal in si priigral izenačenje. Tipsi je nato pod pritiskom storil dvojno napako, po nekaj dolgih izmenjavah po backhand diagonali pa je ostrejši kot našel Žemlja in na mreži z volejem ''ukradel'' servis nasprotniku. Še naprej smo gledali prepričljivo predstavo Slovenca, ki v igri na svoj začetni udarec ni prepustil točke in povedel 3:1. Tipsarević je znižal svoj zaostanek, nato pa zaradi težav z ramo zahteval zdravniški odmor.

Po premoru sta tenisača dobila vsak po eno igro, v sedmi pa je Žemlja povedel 0:30 in nato še 15:40. Tipsarević je nekoliko na silo poskusil z backhandom po paraleli in za centimeter zgrešil črto. Slovenski tenisač je tako povedel 5:2. V naslednji igri je Žemlja prvič v karieri serviral za uvrstitev v finale ATP turnirja, kar se je nenazadnje tudi poznalo na njegovi igri, saj je Tipsiju ponudil dve brejk priložnosti. Pri zaostanku 15:40 pa se je očitno sprostil, zadel neubranljiv servis in izkoristil drugo zaključno žogo. Grega Žemlja v FINALU!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.