Šport
2035 ogledov

Zgodovinski uspeh za Slovenijo

Ekaterina Vedeneeva
Na evropskem prvenstvu v ritmični gimnastiki bo Slovenija imela finalistko.

Ekaterina Vedeneeva je na 35. evropskem prvenstvu poskrbela za zgodovinski dosežek slovenske ritmične gimnastike. Z vsemi štirimi sestavami se je predstavila brez napak, v sestavi s kiji pa se je s sedmim dosežkom prebila celo v finale najboljše osmerice, kar ni uspelo še nobeni Slovenki doslej. Vedeneeva je Sloveniji priborila tudi eno mesto tudi na prestižnem zaprtem EP v olimpijskem letu 2020.

Robert Berić ASSE Video Šport V Nici bodo sanjali Berića

Vedeneeva je blestela že uvodni dan prvenstva stare celine, ko je imela tako z obročem kot žogo deseti dosežek, v soboto pa je kije opravila z odliko, ocena 20,525 točke pa je pomenila uvrstitev v finale. Uspešna je bila tudi s trakom (18,050), kjer ima prav tako deseto oceno. Pokazala so se dolga leta izkušenj, saj je Katja, kot jo kličejo v gimnastični družbi, svoje najboljše nastope to sezono pokazala takrat, ko je bilo to najbolj potrebno.

Slovenija je po zaslugi Vedeneeve tudi izpolnila začrtan cilj pred odhodom v Azerbajdžan: preboj med 24 najboljših - štejejo najboljše tri ocene, Vedeneeva je po neuradnih rezultatih deseta -, kar pomeni, da ima Slovenija eno mesto tudi na prestižnem zaprtem EP v olimpijskem letu 2020, ki bo v Kijevu.

V nedeljo, zadnji dan prvenstva, so na sporedu finalni nastopi članic s posameznimi rekviziti ter finale mladinskih skupinskih sestav. Ekaterino Vedeneevo nastop v finalu s kiji čaka nekje po 16. uri po srednjeevropskem času.

Poleg 24-letne Vedeneeve, ki lovi tudi uvrstitev na olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, je v Bakuju nastopila še mlada, 17-letna Aleksandra Podgoršek, ki si je prav tako želela uvrstitve v "top 24", za kar je imela realne možnosti. Seveda ob dobrih nastopih. A zasukalo se je drugače. Potem ko je prvi dan Podgorškovo povsem ohromila trema, tako z obročem kot žogo je naredila več napak, je v soboto po besedah trenerke popravila vtis.

"V slovenskem taboru smo zelo veseli, da nam je na EP uspelo uresničiti cilj - uvrstitev na EP 2020. To nam je uspelo po zaslugi Ekaterine Vedeneeve, ki je ta cilj celo presegla z uvrstitvijo v finale s kiji. Naša druga predstavnica, mlada Aleksandra Podgoršek žal ni zdržala psihološkega pritiska in je brez napak naredila le vajo s kiji in je s tem zapravila priložnost za uvrstitev med najboljših 24," je prvenstvo stare celine ocenila trenerka in mednarodna sodnica, Alena Jakubovska.

Komentarjev 1
  • boris64 10:58 19.maj 2019.

    To so osebe, ki so zaželjene v naši lepi državi... vsak je zaželjen, ki vstopi na vhodna vrata... Drugače pa narediš zid... ALA NE ČUJEM DOBRO... Ma tudi ne vidim,,, Po potrebi ga še povišam za kak meter... Na sprejem ...prikaži več pa je bom le povabil... Samopromocija... BEDNO...