Šport > Zimske olimpijske igre 2018
372 ogledov

"Če bi danes izsilili tekmo, bi bila katastrofa"

slalom pyeongchang Epa
Na olimpijskih igrah se vrstijo odpovedi tekem v alpskem smučanju,.

Odpovedi tekem v alpskem smučanju niso nič novega in na olimpijskih igrah v Pyeongchangu so postale že kar pravilo. A le redko se zgodi, da postane žrtev vremenskih razmer tudi slalom. V Južni Koreji so morali danes odpovedati žensko preizkušnjo, ki bo po novem v petek.

mikaela shiffrin Slalom (Ž) Šport Shiffrinova se bo načakala, vreme "povedlo" z 2:0

O tem, kakšne razmere so bile na progi Yongpyong, dobro vedo tisti, ki so bili na njej oziroma na vrhu hriba. Že gledalci v ciljni areni so lahko slutili, da divje frfotajoče zastave in snežinke, ki so naokrog poletavale vodoravno, ne morejo biti dober znak.

Na vrhu je bilo še bistveno slabše, sunki vetra so dosegali prek 100 km/h in razmere za izvedbo tekme so bile nemogoče. Start so sprva nekajkrat prestavili, z 10.15 po lokalnem času na 11.45, toda še pred to uro je prišlo dokončno sporočilo o odpovedi. Narava je v Pyeongchangu spet zmagala.

"Tisti, ki so odločali, da bodo olimpijske igre tukaj, so najbrž imeli razlog za to. Kakšnega, ne vem. Domačini so pripravljeni narediti vse, potrudijo se, super so, toda odvisni smo od vremenskih razmer, ki nam trenutno ne služijo. A tekme želimo narediti poštene za vse. Če bi danes izsilili tekmo, bi bila katastrofa in bi jih poslušali še dolgo," je po odpovedi tekme v ciljni areni razložil Tomaž Čižman, nekdanji uspešni slovenski smučar in tudi udeleženec olimpijskih iger leta 1988 v Calgaryju.

 | Avtor: Epa Epa

Dobitnik bronaste kolajne v superveleslalomu na svetovnem prvenstvu leta 1989 je zdaj v Pyeongchangu v odgovorni vlogi kot delegat smučarske zveze Fis na vseh ženskih tekmah.

"Vreme se bo predvidoma izboljšalo. Če pa ne bi bilo mogoče izpeljati slaloma, imamo rezervni načrt, ker bi lahko prestavili tekme na progo v Jongsonu pod reflektorje," Čižman že razmišlja o naslednjih dneh.

"Saj se umiri, mogoče za pol minute, minuto. A ko se bo naslednja tekmovalka postavila na start, bo zapihalo in bo dobila veter v glavo s 100 kilometri na uro," je bil slikovit Čižman in dodal, da ne pomni, da bi slalomsko tekmo odpovedali zaradi premočnega vetra.

"Premočni sunki so, pa še ena stvar je bila: od enajstih do treh popoldne je bilo napovedano še poslabšanje. Zjutraj sploh ni vozila žičnica, potem so to usposobili. Na vrhu pa ... smuči, ki so bile naslonjene na ograjo, je vse metalo po tleh. Tu spodaj je čisto drug svet," je skušal podobo orkana na vrhu hriba orisati Čižman.

Komentarjev 4
  • matermila 07:40 14.februar 2018.

    Ne da mi mira,moram objavit nekaj cvetk naše RTV Slo.Kam gre veliko denarja našega prisilnega plačevanja "naročnine"

  • matermila 07:39 14.februar 2018.

    Supervizor, spletna aplikacija za nadzor nad porabo javnih sredstev, tako razkriva, da nekateri nekdanji tekmovalci od nacionalke dobijo na račune tudi do 9370 evrov na mesec, kar je toliko kot 12 bruto minimalnih plač oziroma celoletni zaslužek mnogo Slovenk in Slovencev.

  • matermila 07:32 14.februar 2018.

    Med strokovnimi komentatorji najdemo nekdanjo smučarko Ano Kobal, ki ji je po podatkih Mednarodne smučarske zveze (FIS) v svetovnem pokalu FIS štirikrat uspelo osvojiti točke – najboljša uvrstitev je 20. mesto v slalomu v španski Sierri Nevadi –, udeležila pa ...prikaži več se je tudi olimpijskih iger v Torinu (slalom je končala kot 25.). Od RTV Slovenija je 30-letnica od začetka leta 2010 do danes prek podjetja Ana Kobal, s. p., prejela skoraj 100.000 evrov.