Šport > Zimski športi
32599 ogledov

Naši smučarki so se tik pred sezono sanje spremenile v prah

Anja Oplotnik Facebook Anja Oplotnik na pripravah v Švici.
Slovenska reprezentantka v alpskem smučanju v letošnji sezoni ne bo več stopila na smuči.

Pred nekaj dnevi se je za naše smučarke končal eden od vrhuncev sezone - tekmi za Zlato lisici v Kranjski Gori. Na domači tekmi bi slovensko ekipo verjetno dopolnila še ena tekmovalka, če ne bi pred dobrim mesecem dni utrpela hujše poškodbe. 

Anja Oplotnik je že nastopila v svetovnem pokalu, debitirala je 9. januarja 2022, ko je prav v Kranjski Gori v slalomu osvojila 36. mesto. V elitnem smučarskem razredu se je, vselej v slalomu, preizkusila še v Schladmingu, Zagrebu in finskem Leviju.

Prav v Leviju jo je med pripravami doletela nesreča, poškodovala si je desno koleno. "Pravzaprav ni šlo za padec. Med vožnjo sem prišla v sedeč položaj in poskušala sem rešiti situacijo in končati progo. Smuči je zagrabilo, šle so v svojo stran, moje telo pa v drugo. Tako je prišlo do poškodbe," je nesrečen trenutek opisala 21-letnica iz Trbovelj.

"Bolečina je bila tako huda, da sem takoj vedela, da se je zgodilo nekaj hudega," je dejala mladenka, sicer članica SK Celje. Pri nezgodi je imela svojo vlogo tudi specifična skandinavska snežna podlaga, proga je bila zelo trda in ledena, je dodala Oplotnik, ki v preteklosti ni imela težav s kolenom.

Odnesla jo je s strgano križno vezjo, delno strgano stransko vezjo in poškodbo meniskusa. Operirali so jo v ljubljanskem Kliničnem centru. 

"Rehabilitacija bo potekala minimalno šest mesecev. Pred kratkim sem začela z razgibavanjem kolena, krepim sprednjo in zadnjo stegensko mišico. Veliko sem pri fizioterapevtu. Vsaj še dva meseca pa ne bom smela preveč obremenjevati desne noge. V reprezentančnem štabu so se z Inštitutom za šport dogovorili, da bom rehabilitacijo večinoma izvajala pri njih," je razkrila slalomska državna prvakinja iz leta 2020.

Izgubila nekaj tisočakov

Oplotnik ima zaradi poškodbe zamrznjen tekmovalni status, njene Fis točke bodo torej do naslednje sezone ostale na enakem nivoju.

Del svojega trenažnega programa je morala financirati sama. Za celotno sezono bi jo to stalo okoli 6000 evrov, a ker se plačuje v mesečnih obrokih, je zapravila približno polovico tega zneska.

Slalomistka je bila pred poškodbo v dobri formi. "Lahko rečem, da sem bila dobro pripravljena. Zamenjala sem opremljevalca, od Salomona sem šla k Rossignolu in sprememba mi je zelo ustrezala. Mislim, da sem svoje smučanje dvignila na višji nivo."

Zaenkrat skromna slovenska sezona

Anja Oplotnik | Avtor: Facebook Facebook

Slovenske smučarke v tehničnih disciplinah v letošnji sezoni še niso posegle po najvišjih mestih. V Kranjski Gori je imela domača izbrana vrsta dve finalistki - Ano Bucik in Andrejo Slokar. Do točk je, po odstopu Bucik v drugi vožnji, s 14. mestom prišla le Slokar.

"Letos dekleta ne dosegajo želenih rezultatov, čeprav so pokazale nekaj dobrih voženj. Gotovo je na to vplivala tudi menjava glavnega trenerja, a kakor mi je znano, je zdaj vzdušje v ekipi že zelo dobro," je ocenila Oplotnik.

Jo je katera od drugih slalomistk letos presenetila? "Veliko je mladih, deklet mojih let, ki se redno uvrščajo v točke. Na Zlati lisici me je presenetila Američanka AJ Hurt, ki je z visoko startno številko prišla na tretje mesto."

Že nekaj let Zlata lisica ne domuje v Mariboru, kjer snežne razmere niso bile naklonjene smučarskemu prazniku. V Kranjski Gori je vzdušje vendarle drugačno.

"V Mariboru gre bolj za mestno tekmo in ljudem je gotovo lažje priti na prizorišče, lažje se pripeljejo z avtobusi in avtomobili. Meni osebno je vitranška strmina bolj domača, večkrat sem jo presmučala kot mariborsko progo. Vzdušje pa je tudi v Kranjski Gori dobro. Res je dom Zlate lisice v Mariboru, toda če je Slovenija želela obdržati tekmo svetovnega pokala, je bila selitev nujna," je pojasnila Oplotnik.

Zlata Lisica slalom | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Alpske smučarke so se iz Slovenije preselile v Avstrijo, ta konec tedna bodo tekmovale na strminah v Altenmarkt-Zauchenseeju. Tam sta predvidena dva superveleslaloma in smuk. Edina Slovenka na startu bo Ilka Štuhec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice