Šport > Zimski športi
175261 ogledov

Beli cirkus zavit v črno, odšla je legenda

Maze Crans Montana Švica smuk megla svetovni pokal alpsko smučanje Reuters Simbolična fotografija.
Za vedno je zaprla oči alpska smučarka, ki se je zapisala v zgodovino olimpijskih iger.

V 89. letu starosti je umrla nekdanja vrhunska alpska smučarka Giuliana Minuzzo. Bila je prva Italijanka, ki je osvojila medaljo na olimpijskih igrah.

Leta 1952 je bila v Oslu bronasta v smuku, štiri leta kasneje pa je v Cortini d'Ampezzo spisala olimpijsko zgodovino, ko je postala prva ženska, ki je v imenu vseh nastopajočih položila olimpijsko prisego.

Giuliana Minuzzo | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

V domači Cortini si je prismučala bron v kombinaciji, vendar disciplina tedaj ni bila del olimpijskega programa, zato je tekma štela le kot svetovno prvenstvo.

Tretji in obenem zadnji bron na velikih tekmovanjih je osvojila leta 1960 na OI v kalifornijskem Squaw Valleyju.

Minuzzova skupaj s Celino Seghi, ta je letos dopolnila častitljivih 100 let, in rojakom Zenom Colóm, nekdanjim olimpijskim in trikratnim svetovnim prvakom, velja za eno najboljših alpskih smučark povojnega časa. Tekmovala je v obdobju pred začetkom svetovnega pokala, ki poteka od leta 1967.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je ob smrti legende izrekla sožalje družini, prijateljem in Italijanski smučarski zvezi (FISI).

Goran Janus SZS Šport Slovenci si bodo tekme morali plačevati sami

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.