Šport > Zimski športi
3017 ogledov

Kraljica izgubila krono, Slovenki nista razočarali

ana bucik levi Epa
Na uvodni slalomski preizkušnji sezone v Leviju sta se točk svetovnega pokala veselili dve Slovenki.

Slovakinja Petra Vlhova je zmagala na prvem ženskem slalomu smučarske sezon 2017/2018. V napetem finalu je premagala slalomsko kraljico Mikaelo Shiffin (+0,10), tretje mesto je osvojila Švicarka Wendy Holdener (+1,35).

Vlhova je dobila drugi zaporedni slalom za svetovni pokal, lani je bila najboljša na finalni tekmi v Aspnu.

petra vlhova | Avtor: Epa Epa

V finalu sta nastopili dve slovenski predstavnici. Maruša Ferk je v drugi vožnji, ki jo je postavil slovenski trener Denis Šteharnik, izgubila pet mest in bila na koncu 17. (+3,98).

Najboljša slovenska slalomistka Ana Bucik je zadržala deveto mesto (+3,26). Klara Livk se ni uvrstila v finale, Meta Hrovat je odstopila.

Vlhova in Shiffrinova razred zase (2. vožnja)

Odlična druga vožnja, še posebej na strmini, je uspela Stephanie Brunner in tekmovalke so kot po tekočem traku zaostajale za smučarko, ki je prvo vožnjo končala na 21. mestu. Avstrijka je vodila pred nastopom prve slovenske finalistke Maruše Ferk.

Ferkova je imela v startni hišici 49 stotink prednosti pred Brunnerjevo. Do prvega merjenja časa je pridobila eno stotinko (-0,50), do drugega štiri (-0,53), a tako kot za smučarke poprej je bila tudi zanjo usodna strmina, na kateri je izgubila več kot sekundo (+0,53). V cilj je prismučala z zaostankom 78 stotink.

maruša ferk | Avtor: Epa Epa

Brunnerjevo je s prvega mesta izrinila Melanie Meillard, ki je v prvi vožnji zaostala 15 stotink za Ano Bucik. Najboljša slovenska finalistka je naredila napako na položnejšem delu proge in že ob drugem merjenju zaostala 47 stotink. Spodaj je izgubila še dobri dve desetinki in zgrešila uvrstitev med najboljše tri (+0,68).

Meillardovo je z odlično predstavo premagala Wendy Holdener (-1,23). Frida Hansdotter je bila brez moči (+0,82), precej bolje pa se je odrezala Petra Vlhova, ki je prevzela vodstvo in vrgla rokavico Mikaeli Shiffin (-1,35).

Slalomska kraljica je imela po prvi vožnji le 21 stotink naskoka. Zgoraj je smučala dobro, v srednjem delu pa ni mogla parirati izjemno razpoloženi Slovakiniji (+0,32). V spodnjem delu je izničila dve tretjini zaostanka, kar pa ni zadostovalo za končno zmago (+0,10).

Slovenke 50-odstotno uspešne (1. vožnja)

Po prvi vožnji slaloma v Leviju je vodila branilka malega kristalnega globusa Mikaela Shiffrin. Druga je bila Petra Vlhova, tretja pa Frida Hansdotter. Od štirih Slovenk sta si finale prismučali Ana Bucik na devetem (+1,80) in Maruša Ferk na 12. mestu (+2,23).

Tekmo je odprla Frida Hansdotter, lani četrta v slalomskem seštevku. Švedinja je progo presmučala brez večjih težav in vpisala čas 56:39. Nina Haver-Loeseth je zaostala več kot pol sekunde (+0,64).

Naslednja se je na progo podala slalomska kraljica Mikaela Shiffrin in si z agresivno vožnjo do drugega vmesnega časa prismučala 42 stotink prednosti.

Američanka je nato nekaj malega izgubila, v ravninskem spodnjem delu pa znova pritisnila na plin in prevzela vodstvo s 73 stotinkami naskoka.

mikaela shiffrin | Avtor: Epa Epa

Wendy Holdener in Emelie Wikstroem se nista uspeli približati vodilni Shiffrinovi, Bernadette Schild je odstopila.

Petra Vlhova je kar tri četrtine proge ogrožala primat Američanke, a na koncu zaostala 21 stotink in zasedla drugo mesto.

Glavna slovenska favoritka Ana Bucik, 17. slalomistka lanske sezone, se je na progo podala s startno številko 13. Bucikova je v zgornjem delu smučala dokaj agresivno in zaostala 56 stotink, slabše pa se je odrezala na strmini, kjer je njen zaostanek narasel na 1,17 sekunde. Tega je do cilja še povečala in zasedla sedmo mesto (+1,80).

Slovenko sta v nadaljevanju prve vožnje prehiteli Lena Duerr in Marie-Michele Gagnon ter jo potisnili na deveto mesto.

Maruša Ferk je imela startno številko 25, s katero si je prismučala dobro izhodišče za finalno vožnjo. V zgornjem delu je zaostala dve desetinki, še bolj pa je navdušila v nadaljevanju, saj je pri drugem vmesnem času zaostajala le 65 stotink. Na strmini je dodala nekaj desetink (+1,53), na koncu pa zaostala 2,23 sekunde in se uvrstila za najboljšo deseterico.

Ferkovo je nato prehitela še Anna Swenn-Larsson. Klara Livk je zaostala 3,98 sekunde in se ni uvrstila v finale. Zadnja, peta slovenska predstavnica, Meta Hrovat, je odstopila.

ana bucik Slalom Šport V ognju štiri slovenska železa

Skupni seštevek:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 125 točk
2. Petra Vlhova (Slk) 115
3. Viktoria Rebensburg (Nem) 100
. Wendy Holdener (Švi) 100
5. Stephanie Brunner (Avt) 82
6. Tessa Worley (Fra) 80
7. Manuela Mölgg (Ita) 69
8. Frida Hansdotter (Šve) 60
9. Melanie Meillard (Švi) 45
10. Lena Dürr (Nem) 40
...
15. Ana Bucik (Slo) 29
. Tina Robnik (Slo) 29
31. Maruša Ferk (Slo) 14
45. Meta Hrovat (Slo) 3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice