Šport > Zimski športi
49 ogledov

"Dekletom se iskrijo oči"

sport 11.01.12 Katja Pozun, novinarska konferenca slovenske reprezentance v smuc Boštjan Tacol
Na finalu sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici bodo prvič tekmovala tudi dekleta.

Trener Jože Berčič je za sobotni nastop pred domačimi navijači, prva serija bo ob 9. uri, na prenovljeni Bloudkovi velikanki izbral Majo Vtič, Katjo Požun, Evo Logar, Špelo Rogelj in Uršo Bogataj.

Požunova, ki je tik pred koncem sezone marca na Holmenkollnu prvič letos skočila na stopničke, se veseli zadnjega dejanja: "Jaz se opravičujem fantom, ampak dekleta smo res vesela, da letos na sporedu finala ni letalnice, ker smo zdaj lahko tudi punce zraven. Zelo se veselim domače tekme, komaj jo čakam in upam, da bo pod Ponce prišlo veliko navijačev, čeprav je zgodnja tekma, saj je sobotna poskusna serija že ob 8. uri. Upam, da nas bodo vseeno prišli spodbujat."

Članica Skakalnega kluba Zagorje, ki bo v začetku aprila dopolnila 21 let, pred zadnjo tekmo sezone ne želi napovedovati rezultatov: "Nočem še o tem razmišljati, raje bom najprej počakala vsaj na uradni trening, potem bo videla, kje točno sem. Skakalnica je resda domača, vse punce jo dobro poznamo, tudi zadnje tri tedne smo trenirale le na veliki napravi, manjše od blizu sploh nismo videle. Glede tega smo res vse zelo dobro pripravljene, kaj bo prinesla tekma, bomo pa še videli."

"Nimamo se česa bati"

Tako kot Požunovi so tudi Logarjevi bolj všeč velike skakalnice. "Tudi sama raje malo dlje letim, tako da se te tekme že zelo veselim. Tako in tako smo spet v Planici, kjer smo letos enkrat že bile na tekmi svetovnega pokala (Planica je na srednji napravi gostila tekmi iz Ljubnega ob Savinji, ki sta zaradi pomanjkanja snega odpadli, op. STA). Mislim, da bo spet enkratno vzdušje in da bomo vse zelo uživale. Malo mi je žal, da je tekma tako zgodaj zjutraj, saj se bojim, da ne bo toliko navijačev, kot bi jih bilo sicer. Ampak na splošno menim, da se punce nimamo česa bati, lahko si spet privoščimo in uživamo v skokih," je pred zadnjo tekmo sezone dejala 23-letna skakalka, ki bi bila za konec sezone zadovoljna z uvrstitvijo med najboljšo deseterico, in dodala: "Planiško skakalnico dobro poznamo in smo že preizkusile, da se na njej lahko daleč leti."


Tudi najboljša slovenska skakalka to zimo Vtičeva si želi, da bi za konec sezone pokazala tako dobre skoke, kot jih je nizala vso zimo, zaradi česar je v svetovnem pokalu na skupno šestem mestu. "V bistvu si za konec želim le, da bi odskakala tako kot do zdaj, z uvrstitvijo med najboljšo deseterico bi bila zadovoljna. Želim si tudi, da bi pod Ponce prišlo čim več navijačev, da bomo lahko čim bolj uživale, zdaj, ko smo naknadno dobile še to tekmo," je dejala 26-letna Dolenjka, ki je bila šesta tudi na olimpijskih igrah v Sočiju.

Prvič po Peterki

Glavni trener slovenske vrste Berčič od svojih varovank za zadnjo tekmo zahteva le, naj pokažejo takšne skoke, kot so jih sposobne. "Želim si, da bi punce rezultatsko pokazale toliko, kot so sposobne, da bi bile zadovoljne tudi same in bi se z večjim veseljem lotile nove sezone. Dekleta niso utrujena, vsem se še iskrijo oči in vidim, da že komaj čakajo na tekmo," je dejal Berčič, ki žensko vrsto vodi skupaj s pomočnikom Primožem Peterko.

Prav Peterka je leta 1998 na Bloudkovi velikanki osvojil svoj drugi kristalni globus, in to je bilo zadnjič, da so najboljši skakalci nastopili na Bloudkovi lepotici, preden se je po dolgoletni kalvariji leta 2001 žalostno podrla pod težo snega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.