Šport > Zimski športi
48 ogledov

Dobra stara Tina: na smuku do uvrstitve sezone

Marianne Kaufmann Abderhalden smuk Val d'Isere
1/11
EPA
Na zadnjem smuku leta 2013 je Tina Maze po dveh prekinitvah zaradi padcev odlično opravila s progo in zaostala le za Švicarko Marianne Kaufmann-Abderhalden. Tretja je bila presenetljiva Avstrijka Cornelia Hütter. Ilka Štuhec spet med dvajseterico, Vanja Brodnik je odstopila, Maruša Ferk pa ostala brez točk.

Tekmo je odprla Avstrijka Cornelia Hütter in odpeljala odlično vožnjo, saj jo je z vodilne pozicije izpodrinila šele Marianne Kaufmann-Abderhalden s številko 12. Takoj za Švicarko je nastopila Marie Marchand-Arvier, po težkem padcu izkušene Francozinje je bila tekma za dlje časa prekinjena. Kmalu je sledila nova prekinitev po padcu Američanke Stacey Cook, a tokrat je tekmovanje hitro steklo naprej.

Pred nastopom elitne smukaške sedmerice je bila na vrhu še vedno Kaufmann-Abderhaldenova. Prva jo je poskusila premagati Avstrijka Anna Fenninger, a je zaostala za več kot sekundo. Sledila je Tina Weirather, tudi smučarka iz Liechtensteina si je prismučala zajeten zaostanek (0,63 sekunde). Nato pa je sledil nastop Tine Maze, ki je bila na treningih v Val d'Iseru tretja in enajsta. Po povprečnem zgornjem delu je Črnjanka pritisnila na plin v srednjem in na vmesnih časih vodila. V cilju je za Švicarko kljub vsemu zaostala za 29 stotink in zasedla drugo mesto.

Lindsey pred Tigerjem s proge

Za Slovenko je startala Lindsey Vonn, Američanka pa pred očmi svojega izbranca Tigerja Woodsa ni dokončala smuka. V srednjem delu je zapeljala mimo vrat, ko ji je spet rahlo "zatreslo" poškodovano koleno. Vonnova je ob progi razočarano pogledovala proti svoji nogi. Naslednja je bila na vrsti Maria Höfl-Riesch, Nemka je po številnih težavah zaostala več kot sekundo za Kaufmann-Abderhaldenovo. Še slabše je odpeljala Lara Gut, ki si je "pridelala" zaostanek prek dveh sekund. Tudi Elena Fanchini je odstopila, tako da je Mazejeva obdržala pozicijo pod vrhom po nastopu najboljših smukačic, ter tudi po nastopu najboljše trideseterice.

Štuhčeva spet solidna

Z nasmehom na obrazu se je na progo podala Ilka Štuhec s številko 24. 23-letna Mariborčanka si je prismučala 1,80 sekunde zaostanka in zasedla takratno 13. mesto, na koncu pa je bila dvajseta. Vanja Brodnik je odstopila, Maruša Ferk pa se je z zaostankom skoraj treh sekund uvrstila na 38. mesto.

Tina: "Prvič letos sem uživala"

Vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi je v preteklih dneh poudaril, da bo morala Mazejeva spremeniti odnos in bolj upoštevati njegova navodila, če želi ponovno poseči po najvišjih mestih. "Kemija" je očitno spet prava in Tina je z odličnim nastopom v kraljevski disciplini polepšala obete pred OI v Sočiju. 

V tej zimi je imela Mazejeva pred tem kot svoja najboljša izida dve tretji mesti. "Prvič letos sem na tekmi uživala, saj so za nami težki tedni. Sedaj je vse lažje, ko se stvari postavljajo na svoje mesto. Življenje ni lahko in je potrebno preživeti tudi težke trenutke. Že v Lake Louisu sem občutila, da mi gre v smukih boljše, kot v prejšnjih letih. Korak naprej sem sicer naredila že lani in sedaj sem bolj samozavestna in mi gre lažje. Ustrezala mi je valovita proga in sem na tem prizorišču iz dneva v dan izboljševala nastope in sem danes lahko celo tvegala," je po tekmi za STA povedala Mazejeva.

Smuk (Ž), Val d'Isere:                   

1. M. Kaufmann-Abderhalden (Švi) 1:47,28
2. T. Maze (Slo) +0,29
3. C. Hütter (Avt) 0,52
4. T. Weirather (Lie) 0,63
5. L.-S. Sejersted (Nor) 0,94
6. F. Aufdenblatten (Švi) 1,02
7. D. Gisin (Švi) 1,03
8. K. Kling (Šve) 1,19
9. M. Höfl-Riesch (Nem) 1,21
10. E. Görgl (Avt) 1,28
...                                  
20. I. Štuhec (Slo) 1,80
38. M. Ferk (Slo) 2,97
Odstop: Ross, Marchand-Arvier, Cook, Vonn, E. Fanchini, Brodnik.                                       

Skupni vrstni red (smuk):                                                                

1. M. Höfl-Riesch (Nem) 265 točk
2. M. Kaufmann Abderhalden (Švi) 259
3. T. Weirather (Lie) 210
4. A. Fenninger (Avt) 179
5. T. Maze (Slo) 175
...                                  
17. I. Štuhec (Slo) 57
36. M. Ferk (Slo) 12                                                                        

 Skupni sešetevek sv. pokala (12/34):          

1. T. Weirather (Lie) 495
2. M. Höfl-Riesch (Nem) 490
3. L. Gut (Švi) 488
4. A. Fenninger (Avt) 461
5. T. Maze (Slo) 384
...                                  
21. I. Štuhec (Slo) 129
84. M. Ferk (Slo) 12

Komentarjev 3