Šport > Zimski športi
42283 ogledov

Drama v Planici: težave z zaletiščem skoraj usodne za avstrijskega asa

Jan Hörl Reševalni pas/Twitter
Zaradi težav z zaletno smučino je bil drugi trening v Planici odpovedan, kvalifikacije pa prestavljene, potem ko bi se vse skupaj skoraj tragično končalo za Jana Hörla.

V Planici se je z uradnima serijama za trening začel tekmovalni spored zaključka svetovnega pokala v smučarskih skokih. Druge serije niso končali zaradi težav z zaletno smučino, v katero močno pripeka sonce. V prvi seriji je imel najboljši izkupiček Avstrijec Daniel Huber, najdaljši pa je bil z 230 metri Anže Semenič.

Najvišje je izmed Slovencev v prvi seriji posegel Timi Zajc, ki je skočil 229 m in imel drugo oceno treninga. Za njim je bil tretji Peter Prevc (226 m), peti je bil Anže Lanišek (224), Lovro Kos (222) je bil sedmi, mesto za njim pa je kot peti Slovenec med deseterico končal še Žiga Jelar (221). Od slovenskih skakalcev s točkami svetovnega pokala je še Cene Prevc (220) končal na 11. mestu, Domen Prevc (212,5) pa je bil 19.

Semenič je trening sklenil z 12. izidom z dveh naletnih mest višje, Tržičan pa skače kot del nacionalnega paketa. Med šesterico prvih slovenskih skakalcev na startni listi je bil Tilen Bartol (222,5 m) 16., Bor Pavlovčič (223) 23., Žak Mogel (208,0 m) 37., Patrik Vitez (200) 44. ter Jan Bombek (104) 66.

V drugi seriji za trening je bil pred prekinitvijo najdaljši Pavlovčič, ki je pristal pri 230 m. Po 15. tekmovalcu so morali organizatorji odpovedati trening zaradi težav z zaletno smučino. V njej se je zaradi močnega sonca že začela nabirati voda. Avstrijec Jan Hörl je imel zato na spodnjem delu zaletišča ogromno težav in se je komaj obdržal na smučeh ter rešil pred katastrofo.

Olimpijski prvak z ekipne tekme Hörl je med zaletom zaradi premehke smučine, v kateri se je nabrala voda, tako padel iz ravnotežja, da se je le s težavo izognil padcu. Salzburžan se je pravočasno postavil v pravi položaj in zdržal skok do 97,5 metra.

"Povsem na vrhu je senca na progi, spodaj vanjo sije sonce. Zapelješ po smučini, želiš biti aktiven čez smučko. Nenadoma te zaustavi, 'cukne' in potisne noter," je za ORF povedal Hörl. Instinktivno je v delčku sekunde reagiral pravilno. "Zdaj sem le zelo vesel, da še vedno lahko stojim tu," je dodal v izteku.

Močno sonce pa še vedno otežuje delo organizatorjev, ki so upali, da bodo zaletišče uspeli sanirati do predvidenega začetka kvalifikacij.

Kvalifikacije za petkovo posamično tekmo naj bi se začele ob 11. uri, ker pa organizatorjem ni uspelo dobiti boja z naravo, so kvalifikacije prestavili na 15:00.

V dolini pod Poncami se je sicer danes zbralo okoli 13.000 gledalcev, po večini otrok, ki so si prišli ogledat polete.

Komentarjev 10
  • milan574 21:06 25.marec 2022.

    Jaroslav Sakala , jutri skačemo iz 3. naletnega mesta. RAD IMAM PLANICO !

  • malarin 09:06 25.marec 2022.

    Oglejte si avstrijske medije, kako in kaj poročajo o malomarnosti v Planici ! ! !

  • malarin 08:19 25.marec 2022.

    To je sramota za organizacijo prireditelja ! ! ! Tega odgovornega takoj odstraniti s položaja ! ! ! Z ato Slovenija ne raste tako, kot bi morala ! ! ! Zato nekateri samo Švicamo, nekateri pa polnijo žepe. NAŠA SLOVENIJA, ...prikaži več NAŠA SLOVENIJA, ZBUDI SE ! ! !

Sorodne novice