Šport > Zimski športi
3851 ogledov

Globusi jih polzijo iz rok, a Shiffrinova se ne pusti motiti

mikaela shiffrin Saša Despot
Pretekli konec tedna je z razpletom kombinacije v Crans Montani prišlo do rošade na vrhu skupnega seštevka.

Italijanka Federico Brignone se je z zmago na kombinacijski tekmi (super-G + slalom) prevzela vodstvo v točkovanju svetovnega pokala za sezono 2019/2020. Brignonejeva, letos še nepremagna v kombinaciji, ima po še enem zelo uspešnem koncu tedna zdaj 73 točk prednosti pred branilko naslova Mikaelo Shiffrin.

Maruša Ferk Kombinacija Šport Ferkova v ospredju, Štuhčeva se je odpovedala finalu

Ameriška zvezdnica je zaradi nenadne smrti očeta Jeffa izpustila zadnjih osem tekem za svetovni pokal. Nazadnje je nastopila na superveleslalomu v Banskem, kjer je osvojila prvo mesto. Takrat je imela v skupnem seštevku 360 točk prednosti pred Brignonejevo oziroma 395 pred Petro Vlhovo. Slednja bi lahko z odmevnim rezultatom na nedeljski kombinaciji skočila celo na drugo mesto, a je po napaki v slalomskem delu ostala brez uvrstitve.

Brignonejeva ima za seboj sezono kariere, v kateri je nanizala že pet zmag in deset uvrstitev na zmagovalni oder. Ima odlično izhodišče, da postane prva italijanska dobitnica velikega kristalnega globusa.

Zadnji Italijan, ki je slavil v skupnem seštevku, je bil Alberto Tomba leta 1995.

brignone | Avtor: Epa Epa

Razplet sezone bo v veliki meri odvisen od tega, kako se bo odločila Shiffrinova. V tem trenutku še vedno ni jasno, koliko časa naj bi trajal njen tekmovalni premor. Neuradno bo 24-letnica izpustila obe tekmi v italijanske La Thuileju, nato pa naj bi se vrnila na tekmah v nemškem Ofterschwanga.

"V tem trenutku je Mikaelina vrnitev še vedno neznanka," je v izjavi za javnost sporočila ameriška smučarska zveza. "Tragična in nepričakovana novica, ki je pretresla smučarsko skupnost, je dober opomnik za vse nas, kaj je v življenju najpomembnejše: DRUŽINA. Mikaelo zelo pogrešamo, vendar je točno tam, kjer mora biti: z družino," so dodali.

Brignone: "Upam, da se čim prej vrne."

Čeprav se ji z odsotnostjo najboljše smučarke zadnjih let nasmiha veliki kristalni globus, si Brignonejeva želi, da bi Američanko čim prej spet pozdravili na belih strminah.

"Želim si, da se Mikaela vrne. Upam, da čim prej. Predvsem zaradi nje, da bo lahko spez počela tisto, kar ima najraje. Morda se sliši brezčutno, a človek mora iti naprej. Zavedam sem, da potrebuje čas, vendar upam, da se bo hitro vrnila in da bo s smučanjem lažje prebrodila te težke trenutke," je povedala Italijanka.

Brignonejeva bo imela na prihajajočih tekmah v Italiji lepo priložnost, da se poveča prednost v skupnem seštevku. Smučarke se bodo merile v superveleslalomu in kombinaciji, Italijanka pa bo na obeh tekmah sodila v najožji krog favoritk za zmago.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice