Šport > Zimski športi
30806 ogledov

Krešejo se mnenja glede Nike Prevc, svoje povedal tudi Gros

Nika Prevc Profimedia
Nika Prevc po strokovnem mnenju slovenskega poznavalca in delegata Jelka Grosa ni bila oropana zmage na nedeljski tekmi na Holmenkollnu.

Slovenski strokovnjak za smučarske skoke Jelko Gros je za Siol.net pojasnil, zakaj Nika Prevc ni bila okradena na tekmi svetovnega pokala v Oslu, kjer je tekmovalna žirija pred nastopom domačnike Eirin Marie Kvandal znižala zaletišče in ji s tem zagotovila dodatne točke, ne da bi morala Norvežanka za to preseči 95 odstotkov velikosti skakalnice.

Nika Prevc v Oslu Pojasnjujemo Šport Besen kot ris: "Zmago je Niki ukradla žirija, z nami počnejo, kar hočejo"

Če bi namreč znižanje zaletišča zahteval njen trener, mi morala Kvandal za dodatnih 6,4 točke skočiti najmanj 127 metrov, ker pa je zaletišče znižala žirija, je bila tekmovalka do točkovnega bonusa upravičena tudi pri 125 metrih.

Odločitev žirije je odločilno vplivala na razplet tekmovanja, saj je Kvandal slavila z 2,2 točke prednosti pred Prevc ter tako vodilni tekmovalki v skupni razvrstitvi odrekla pomembnih 20 točk v boju za veliki kristalni globus z Avstrijko Evo Piknelnig, da prestiža zmage ter z njo povezanimi denarnimi nagradami niti ne omenjamo.

Trener ženske reprezentance Zoran Zupančič je dal po tekmi jasno vedeti, da je bila Prevc oškodovana in da se v ozadju skriva preračunljivost žirije.

Jelko Gros | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Njegove trditve je v pogovoru za Sportal demantiral Jelko Gros, ki je na tekmi opravljal vlogo tehničnega delegata. Gre namreč za to, da je Kvandal zelo speficifična tekmovalka, ki praviloma skače z nižjega zaletišča kot tekmice, saj je njen slog skakanja, tako Gros, bolj podobnem moškemu, zaradi česar obstaja nevarnost, da bi jo odneslo predaleč in bi posledično morala pristati s prevelike višine. Strategija sicer ni najbolj učinkovita, saj Norvežanka pogosto ne preseže 95% velikosti skakalnice, česar pa ji v Oslu ni bilo potrebno storiti, saj je, kot že omenjeno, do znižanja zaletišča prišlo na zahtevo žirije.

Kot je povedal Gros, je žirija pri tem zgolj upoštevala predhodni dogovor, po katerem so nameravali Norvežanki znižati zaletišče, če bo katera izmed tekmovalk preskočila 95 odstotkov velikosti skakalnice. Da bo ironija popolna, je šel Norvežanki na roko prav skok Prevc, ki je s 127,5 metra izpolnila vnaprej postavljen pogoj tekmovalne žirije.

Sundal Po uspehu kariere Šport Konec je, skakalec delil slabo novico: "Bolečina je prehuda"

"Nihče ni bil okraden, kot sem razbral v izjavi trenerja Zorana Zupančiča. Od prvega dne je Kvandlova začela skakati z nižjih zaletnih mest. V soboto je skočila enako daleč kot preostale s petih zaletnih mest nižje, zato je v žiriji prišlo do dogovora, da ko bo katera od skakalk skočila 95 odstotkov dosežene velikost skakalnice, bodo pri njej znižali zaletišče. Ker je prej namreč skakala s petih zaletnih mest nižje in bi zanjo to predstavljalo nevarnost," je za Sportal pojasnil Gros in nato še okrcal trenerja Zupančiča: "Žirija mora poskrbeti za varnost, ne da trenerji skrbijo za varnost, kot si trener Zupančič predstavlja. Trenerji taktizirajo, žirija skrbi za varnost."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • andrej084 17:31 12.marec 2024.

    Najbolj mi gre pri skakanju na spolni organ prav Jelko. Sluzast do nebes, povsod se nekaj rine, kjer je seveda denar. Najprej se je šlepal pri Peterki, nato pri Petru, malo v žiriji, malo v komentatorski kabini. A da bi ...prikaži veči se piždun potegnil za našo tekmovalko, to pa ne..., upam, da ga vsaj v Planici ne bo za komentatorskim mestom

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 15:40 12.marec 2024.

    Kaj klobasaš Jelko ?!....Ne more žirija zniževati naleta zaradi varnosti posamezne tekmovalke in potem vrniti zaletno mesto nazaj...Za to je zadolžen trener in on zaprosi za znižanje in potem je pravilo tisto 95%, ki je tu ravno zaradi tega, da ...prikaži veča se to ne zlorabi...Si se ga nažrl namesto Stareta, da takšne kretenizme pokaš bumbar podkupljeni..

  • branimir 15:08 12.marec 2024.

    jelko--a za 2 zaletni mesti je bilo dogovorjeno ? --ne seri pizdek