Šport > Zimski športi
184 ogledov

"Ilka je na pravi poti!"

Ilka Štuhec
Ilka Štuhec je odpeljala drugo tekmo v svetovnem pokalu po 20-mesečni odsotnosti in poškodbi kolena. Na uvodnem ženskem smuku sezone v Lake Louisu je bila šesta, na drugem smuku pa je vpisala uvrstitev v najhitrejšo petnajsterico. Tekmo je končala na 14. mestu. Trener Grega Koštomaj je prepričan, da je Ilka na pravi poti.

Po zmagi v petek je v manj kot 24 urah Avstrijka Nicole Schmidhofer (1:47,68) osvojila še drugi smuk v Lake Louisu ter je tako ponovila dosežek Ilke Štuhec izpred dveh let, ko je slovenska smukačica prav tako osvojila oba smuka na tem prizorišču v kanadskem Skalnem gorovju.

Ilka Štuhec Nov začetek Šport Ilka Štuhec - 621 dni pozneje

Schmidhoferjeva pred Lake Louisom v svetovnem pokalu še ni imela zmage, iz Lake Louisa pa bo odšla s kar dvema. Devetindvajsetletnica je vpisala še šeste stopničke, lani na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu je senzacionalno osvojila zlato na superveleslalomu.

Za dvojno avstrijsko zmagoslavje je poskrbela Cornelia Hütter, ki se je zavihtela na drugo mesto za še 14. stopničke, potem ko se je na progi zadržala 44 stotink sekunde dlje.

Švicarka Michelle Gisin je na obeh smukih v Lake Louisu končala na odru za zmagovalke, drugemu mestu je dodala še tretje. Za zmagovalko je zaostala 47 stotink sekunde. To so njene šeste stopničke v svetovnem pokalu.

Tik za najboljšo trojico se je uvrstila Američanka Mikaela Shiffrin, ki je ohranila vodstvo v skupnem seštevku. Dvakratna zmagovalka smuka Schmidhoferjeva je s popolnim izkupičkom 200 točk na prvem mestu v smukaškem seštevku, Štuhčeva, ki je na dveh smukih osvojila 58 točk, je na osmem mestu.

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Šport "Ilkina samozavest se je dvignila, je že nestrpna"

Na prizorišču, kjer je predlani dvakrat zmagala, se je Štajerka kot prva na startu odločno pognala v lov za novo vrhunsko uvrstitev. V zgornjem delu je bila zelo hitra, a se ji je v nadaljevanju pripetila napaka, ko je zašla iz idealne linije ter izgubila dragoceni čas za stopničke.

Njen čas v cilju 1:49,28 je pomenil, da je bila za 21 stotink počasnejša kot v petek, ko je osvojila šesto mesto. Za 19 stotink pa je bila počasnejša tudi od zadnjega treninga, kar pomeni, da ni bila več v konkurenci za najvišja mesta.

Ilka Štuhec Smuk Šport Večja napaka odnesla boljšo uvrstitev

"Tistega dela nisem videl, ker sem bil nad njim, sem se pa slišal z Ilko. Tako kot smo vsi, je človek. Napaka se zgodi. Kot ste opazili, je dobro odsmučala in imela večjo hitrost, prepozno je zamenjala in odneslo jo je iz želene smeri. Za tem se je morala malo ustaviti in na novo narediti tempo, a tam je šlo kar ogromno časa. To je človeška napaka. Je pa pozitivno to, da je bil pristop danes že bolj tekmovalen, tudi bolj sproščen, tako da mislim, da je na pravi poti, da bo na naslednji tekmi, če bo brez napak, rezultat kot si ga želimo. Čeprav tudi temu 14. mestu ni za gledati v zobe. Zdaj se zamenja disciplina. Superveleslalom je mogoče mala neznanka za vse, kakšno je stanje tam. Zaradi večje sproščenosti, ker je že dvakrat tekmovala, bo pristop bolj enostaven in sproščen. Če bo odsmučala, se nadejamo dobrega rezultata tudi tam," je dejal trener Štuhčeve Grega Koštomaj.

Ilka Štuhec "Še imamo rezerve" Šport Štuhčeva meri še višje

Dosežek na uvodnem smuku vsekakor predstavlja dobro popotnico za nadaljevanje, ko je najhitrejša Slovenka dobila potrditev, da po 621 dnevih odsotnosti iz tekmovalne karavane svetovnega pokala še vedno drži stik s konkurenco.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.