Šport > Zimski športi
696 ogledov

Izjemen nastop slovenske moške štafete

Biatlon, Östersund Epa
Slovenska moška biatlonska štafeta v postavi Miha Dovžan, Jakov Fak, Klemen Bauer in Rok Tršan je na svetovnem prvenstvu v Östersundu zasedla peto mesto.

Bila je celo v igri za kolajno, potem ko sta svoje delo odlično opravila Jakov Fak in Klemen Bauer, je s 17. mesta po prvi predaji napredovala na peto, za tretjim je zaostajala le dobrih 20 sekund. Rok Tršan jo je za nekaj časa pripeljal do četrtega mesta, kljub brezhibnemu streljanju pa več ni mogel, na koncu ga je še prehitel Čeh.

Zlato kolajno je osvojila Norveška na čelu z Johanesom Thingnesom Boejem, ki je osvojil še četrto zlato in peto kolajno na svetovnem prvenstvu, druga je bila Nemčija, tretja pa Rusija.

Johannes Thingnes Boe | Avtor: Epa Epa

Uvod v tekmovanje je pripadel Mihi Dovžanu, ki je na prvem strelskem postanku leže moral popravljati dvakrat in pridelal 25 sekund zaostanka. Dovžan je tudi v streljanju stoje enkrat popravljal, na menjavo pa prišel kot 17. z zaostankom 52 sekund za tedaj vodilno štafeto iz Rusije.

Štafetno palico je nato prevzel Fak. Kljub ne najboljšemu izhodišču je svoj nastop opravil odlično in prehiteval tekmovalce pred seboj. Brezhibno je opravil strelski nastop leže in se povzpel na 14. mesto, zaostanek pa je ostal skoraj identičen (+55,9).

Tudi stoje si Fak ni privoščil nobene napake, kar je dobra napoved tudi za nedeljsko tekmo s skupinskim startom, in napredoval še eno mesto. V zadnjem tekaškem krogu je pokazal, da se tudi v smučini počuti vse bolje. Prehitel je še tri tekmovalce in Bauerja v boj poslal z 10. mesta.

"Zelo sem vesel, da nam je uspel odličen rezultat kot ekipi. To je po olimpijskih igrah v Sočiju, ko smo bili šesti, eden boljših rezultatov v štafeti v zadnjih letih. Mislim, da smo lahko vsi zadovoljni, da smo vsi oddelali dobro in nismo delali napak, ki se nam dogajajo pogosto. Čeprav nimamo konstantno dobrih uvrstitev v štafetnih preizkušnjah, smo pokazali, da lahko posežemo zelo visoko in da čez kakšno leto ali dve morda lahko razmišljamo tudi o kakšni medalji," je dejal Fak.

Klemen Bauer | Avtor: Epa Epa
Bauer je po strelskem nastopu leže slovensko reprezentanco pripeljal že vse do sedmega mesta. Napredovanje pa se ni končalo. Kljub dvema popravama na streljanju leže je Bauer pridobil še dve mesti in se v svoj zadnji krog podal s petega mesta, nato pa v zadnjem krogu Slovenijo pripeljal povsem ob bok četrti štafeti iz Švedske.

Tudi Tršan je začel silovito. Brezhiben strelski nastop mu je uspel tako leže kot tudi stoje in pred zadnjim krogom je bil Tršan na četrtem mestu. Zaostanek za tretjim je pred vstopom v zadnji krog znašal sedem sekund, najbližji zasledovalci pa tudi niso bili daleč stran.

Čeh je za Slovencem zaostajal osem sekund. Tršan ni ujel ruskega predstavnika, je pa uspelo Čehu ujeti Tršana. V tesnem dvoboju je Čeh imel malenkost več moči.

"Brez kakršnegakoli dvoma lahko rečemo, da je to danes izjemen rezultat. Celo sezono smo se trudili pokazati neko kakovost, imeli smo ogromno težav z vsemi stvarmi. Na koncu pa je pomembno to, da tak rezultat lahko naredi ekipa. Kajti če imaš enega posameznika, si lahko rečeš, imamo enega, zdaj pa lahko rečemo, da imamo štiri fante, ki so sposobni in to poudarjamo že nekaj časa. Končno se je to tudi poklopilo na tekmi, imeli smo odlične smuči, fantje so streljali odlično, bili sproščeni in jim lahko samo čestitam," je po tekmi povedal trener Uroš Velepec.

* Izidi:
 1. Norveška          1:12:03,7 (0+6)
(Lars Helge Birkeland, Vetle Stjaastad Christiansen, Tarjei Boe,
Johannes Thingnes Boe)
 2. Nemčija            +   38,1 (0+8)
(Erik Lesser, Roman Rees, Arnd Peiffer, Benedikt Doll)
 3. Rusija             + 1:04,1 (0+7)
(Matvej Elisejev, Nikita Poršnev, Dimitrij Mališko, Aleksander
Loginov)
 4. Češka              + 1:20,7 (0+6)
 5. Slovenija          + 1:22,4 (0+5)
 6. Francija           + 1:37,2 (3+11)
 7. Švedska            + 1:37,4 (0+11)
 8. Avstrija           + 2:00,1 (1+8)
 9. Bolgarija          + 2:03,9 (0+9)
10. Belorusija         + 2:04,0 (0+9)

 

Porazen nastop ženske štafete

 

Slovenske biatlonke Urška Poje, Polona Klemenčič, Lea Einfalt in Nina Zadravec pa so osvojile zadnje, 23. mesto v štafeti 4x6 km. Zmagale so Norvežanke pred Švedinjami in Ukrajinkami.

Norvežanke so za 24,3 sekunde prehitele Švedinje in za 35,1 sekunde Ukrajinke. Norvežanke so na strelišču pridelale en kazenski krog in imele osem poprav, Švedinje so se kazenskemu krogu izognile s šestimi popravami, Ukrajinke pa so so se dodatnemu krogu prav tako izognile, imele so pet poprav.

Biatlon, Östersund | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenska štafeta je nastopila slabo. Imela je štiri kazenske kroge in 14 poprav, do konca pa ni prišla, ker je tretjo članico štafete Einfaltovo za en krog prehitela vodilna.

* Izidi:
 1. Norveška                    1:12:00,1 (1+8)
(Synnöve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Marte Olsbu Röiseland)
 2. Švedska                          24,3 (0+6)
(Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Hanna Öberg)
 3. Ukrajina                         35,1 (0+5)
(Anastazija Merkušina, Vita Semerenko, Julija Džima, Valj Semerenko)
 4. Nemčija                          35,6 (1+14)
 5. Rusija                           43,6 (0+12)
 6. Slovaška                         53,1 (0+9)
...
23. Slovenija                      1 krog (4+14)
(Urška Poje, Polona Klemenčič, Lea Einfalt, Nina Zadravec)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice