Šport > Zimski športi
368 ogledov

Kline se je otresel stare navade: "Dolgo sem imel probleme s tem"

Nezadržno se približuje nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju, v kateri bo eden glavnih slovenskih adutov Boštjan Kline.

Nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju se bo začela čez en mesec v Söldnu z veleslalomoma za ženske in moške. Prve preizkušnje v hitrih disciplinah bodo konec novembra v kanadskem Lake Louisu. Za slovenskimi smukači je sklop bazičnih snežnih priprav v Čilu, kjer je velik napredek naredil prvi slovenski smukač Boštjan Kline.

"Kje vidim drugačen pristop? Vidim, da sem kot celota boljši, da je psiha na višji ravni, da sem izboljšal tehniko, skoke, da sem boljši v kondiciji, da sem spremenil prehrano. Vse te stvari so boljše, so izboljšane ..., to seveda nič ne pomeni, še vedno na koncu štejeta tisti dve minuti na tekmi. Delam pa vse za to, da bi tisti dve minuti čim boljše izkoristil. Priprava na tekmo se mi zdi, da je boljša, oziroma drugačna. Znebil sem se otroške vraževernosti oziroma otroških negativnih misli. In bolj všeč mi je moje smučanje," je bil v domačem Mariboru po prihodu z enomesečnih priprav v La Parvi napredka vesel prvi slovenski smukač Boštjan Kline, ki je v minuli sezoni osvojil premierno zmago v svetovnem pokalu, na smuku v Kvitfjellu.

Vraževerje je stvar preteklosti

Glede vraževerja je dejal: "Včasih, ko sem bil mlajši, sem si pomagal, da sem premagoval tremo z vraževerjem, da moram biti resen ali da vedno na enak način 'obujem' smuči. Gre za strah oziroma negativne misli, ki jih ne potrebuješ, to sem tolikokrat ponovil v otroštvu, da se mi je vtisnilo v spomin, da sem imel še zdaj oziroma v prejšnjih letih s tem 'probleme'. Zdaj pa sem si rekel, da je to brez veze oziroma dovolj s tem, in se mi zdi, da je to kar velik korak naprej da psihično toliko zrasteš, da se toliko poznaš oziroma opazuješ sam sebe, da greš mimo tega ali pa da znaš to premagati."

Boštjan Kline | Avtor: EPA Boštjan Kline EPA
Kline je v slovenski moški ekipi za hitre discipline prevzel vlogo neformalnega kapetana: "Tako, kot je takrat bil zame Andrej Jerman, ko sem prišel v reprezentanco z 19 leti, tako sem zdaj jaz za mladince oziroma mlajše fante, ki so se nam pridružili v ekipi. Z veseljem jim pomagam, če kaj vprašajo, tudi, če vidim, da delajo kakšno neumnost, jim povem na način, ki vem, da vsakemu ustreza. Ker ni nujno, da so vsi veseli. Ponavadi imamo visok ego, ne sprejmejo vsi kritike, če jim ne poveš na pravilen način. V tej smeri skušam pomagati, ker vem, kako je meni bilo, ko sem vstopal v ekipo oziroma svetovni pokal."

Pilil tehniko, treniral skoke, testiral smuči ...

O stvareh, ki se jim je 26-letni Mariborčan posvečal v tradicionalni slovenski smukaški bazi na južni polobli, pa je dejal: "Vedno je tako, da moraš piliti tehniko. S trenerjem Gašperjem Markičem sva dosti delala na tehniki, smučala sva prosto, treniral sem skoke, ker so mi v prejšnjih letih delali precejšnje preglavice. Sem jih natreniral. Vse skupaj si moram še vtisniti v podzavest, da bo postalo avtomatizem, potem sem testiral smuči za superveleslalom, moram še dobiti prave modele, ki mi ustrezajo. Dejansko se da skok 'fejst' natrenirati. Seveda moraš vedeti, v kateri smeri. Prej bi skočil 40 metrov, zdaj sem skakal 20 metrov, in sigurno zato prej pristaneš, prej pridobivaš hitrost na klančini in je definitivno boljše. Potem se dosti pozna tudi aerodinamika v zraku pri vstopu v naslednji zavoj."

boštjan kline | Avtor: EPA EPA
Kljub napornim treningom ter preizkušanju teles in psihe v ekstremnih razmerah nadmorske višine 3000 metrov nad morjem, je v ekipi dobro in optimistično vzdušje, ki jo bogati zdrava tekmovalnost. Kline dobiva nevarno konkurenco v Celjanu Martinu Čatru, ki je bil na kakšnem od treningov najhitrejši: "Čater postaja vse hitrejši. To je sigurno dobro in za mene in celo ekipo. Da imaš nekoga, ki te poriva naprej, ki te vleče, ki ti daje tisti dodaten zagon na treningih, da veš, da se da iti še boljše. To je definitivno dobrodošla konkurenca na treningih, na tekmah pa imamo tako ali tako dovolj tega."

Izkoristil priložnost za učenje

Sprememb v prehrani se ni lotil zaradi kakšnih modnih muh, ampak izboljšanja počutja in zdravja ter za odpravo težav s prebavo: "Nič posebnega. Dal sem se testirati za intoleranco. Tiste stvari, ki mi ne 'pašejo' oziroma jih slabo ali sploh ne prenašam, sem jih dal na stran, tiste stvari, ki mi 'pašejo', jem, in se super oziroma dosti boljše počutim."

V Čilu so bile navzoči člani večine najboljših smukaških ekip, smukačem se je v drugi polovici pridružila tudi svetovna smukaška prvakinja Ilka Štuhec: "Definitivno pri konkurenci lahko vidiš določene stvari. Ko smo vozili smuk, sem videl, kako gredo drugi, kje gredo več v smuk preži, kje se odprejo, kako gredo čez skok, te stvari so dobrodošle, vedno se lahko kaj naučiš, tudi od mladincev."

Klineta in ostale člane slovenske zasedbe v hitrih disciplin, za katero skrbi odgovorni trener Peter Pen, po Čilu čakajo kondicijske priprave v Solkanu, nato kamp na ledeniku Stelvio, potem trening na ledeniku Pitztal, zatem pa se bodo že odpravili v Kanado.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice