Šport > Zimski športi
4049 ogledov

Končno zelo dobra novica za Ilko

ilka štuhec Epa
V taboru Ilke Štuhec so prejeli dobro novico.

Slovenska smučarska šampionka Ilka Štuhec zaradi poškodbe kolena, ki jo je utrpela na sobotnem smuku v Crans Montani, ne bo potrebovala operativnega posega, je sporočila prek svojega profila na družbenem omrežju Instagram.

"Posledice padca niso tako hude, kot se je sprva zdelo. Strgana je zadnja križna vez, a okrevanje je možno brez operacije," je na kratko zapisala 28-letna Mariborčanka. 

Jasno je, da Štuhčeva že zaključila z letošnjo sezono. Okrevanje brez operacije pa bo bistveno skrajšalo njeno vrnitev na bele strmine, saj je predvideno obdobje vrnitve v polne športne aktivnosti v primeru operacije tudi do devet mesecev ali celo več.

Štuhčeva je padla na sobotni tekmi v Crans Montani, ko je na sredinskem delu proge po predolgem skoku izgubila ravnotežje. S precejšnjo hitrostjo je nato pristala v zaščitnih ogradah, a se je po ob pomoči delavcev ob progi rešila iz mrež in se celo sama na smučeh spustila do ciljne arene.

ilka štuhec Hud padec Šport Zastal dih! Štuhčeva prebila tri plasti in obležala v mreži

Čeprav je na prvi pogled kazalo, da padec ni imel resnejših posledic, se je Štuhčeva, ki je v tej zimi uprizorila udarno vrnitev v belo karavano po resni poškodbi kolena sezono prej, kasneje zaradi bolečin v kolenih odpravila na preiskave v bolnišnico. Podrobnejše preiskave v bolnišnici v Crans Montani so pokazale, da je prišlo do strgane zadnje križne vezi v levem kolenu in udarnine na kosti v desnem kolenu.

"Ob padcu je prejela tudi močan udarec v desno koleno, ki pa po nekaj dnevih že izgleda veliko bolje kot takoj po tekmi. Trenutno se čutijo tudi bolečine v gležnju, kar pa naj ne bi predstavljajo dolgotrajnejših težav. V prihodnjih tednih Ilko v vsakem primeru čaka obvezen počitek, saj se noge, na kateri nosi opornico, nikakor ne sme obremenjevati. To je v prvih tednih ključno za uspešen začetek celjenja poškodbe in prvi korak k povratku. Za zdaj kaže, da se bo trenutno najuspešnejša slovenska smučarka, ki je v karieri prestala že pet operacij desnega in eno operacijo levega kolena, operativnemu posegu tokrat izognila," so nekoliko podrobneje stanje poškodovanega kolena sporočili iz njenega tabora.

Dokončne izvide pa je dobila po pregledu v Baslu pri kirurgu Niklausu Friedrichu, ki je Ilko Štuhec v preteklosti že uspešno operiral. Te so pokazale, da poškodba zadnje križne vezi vendarle ni tako huda, da bi bila potrebna operacija.

ilka štuhec Nezaslišano Šport Blamaža Švicarjev, tako so Ilko Štuhec pustili na cedilu

Dvakratna zaporedna svetovna prvakinja v smuku je optimistična glede rehabilitacije, obenem pa se vsem iskreno zahvaljuje za dobre in pozitivne misli ter želje, ki jih je prejela po poškodbi. "Delujemo v športu, kjer se takšne stvari lahko zgodijo tako rekoč vsak dan. Dano situacijo moram sprejeti. Že večkrat sem si dokazala, da se lahko vrnem po poškodbi in takšen načrt imam tudi tokrat. V življenju najraje smučam in temu se ne mislim kar tako odreči. Hvala vsem za pozitivne misli in podporo, ki mi jo namenjate ne le v dobrih temveč tudi v težjih trenutkih. To mi resnično veliko pomeni. Nadejam se, da bomo kmalu znova skupaj uživali na tekmah," sporoča Ilka Štuhec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.