Šport > Zimski športi
61545 ogledov

Konec dolge tradicije v belem cirkusu: "To je bil zadnji žebelj v krsto"

Martin Čater Lake Louise
Priljubljeno prizorišče tekem svetovnega pokala se po letošnji sezoni umika iz koledarja.

Kanadski Lake Louise, priljubljeno prizorišče z več kot 40-letno tradicijo v svetovnem pokalu, se po letošnji sezoni umika iz koledarja alpskega smučanja. Razlogi za to so vse bolj nepredvidljive podnebne spremembe, finančne težave in pomanjkanje navijačev na tribunah.

"V tem trenutku ne vidim nobene možnosti, da bi se v prihodnosti vrnili v Lake Louise," je povedal direktor tekem pri Fisu Markus Waldner in dodal, da je bila odpoved enega od dveh predvidenih superveleslalomov "zadnji žebelj v krsto Lake Louisa". 

Lake Louise | Avtor: Profimedia Profimedia

Organizatorji so morali zaradi velike količine novozapadlega snega prestaviti smukaško tekmo s petka na soboto, kar je za seboj potegnilo odpoved sobotnega superveslaloma, dan zatem so uspeli pod streho spraviti nedeljskega.

Ta konec tedna se bodo v Skalnem gorovju pomerila še dekleta, to pa bodo do nadaljnjega zadnje tekme svetovnega pokala v Lake Louisu.

Beat Feuz Lake Louise smuk | Avtor: Profimedia Profimedia
Začetek letošnje sezone so zaznamovale številne odpovedi. Pred prihodom v Lake Louise je bilo zaradi vremenskih težav odpovedanih ali prestavljenih kar sedem od desetih preizkušenj. Na žalost se je ta trend nadaljeval tudi v Kanadi. 

"Alpsko smučanje je šport na prostem. Glede vremena ne moremo prav dosti narediti, je pa to vsekakor velik izziv," je komentiral Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, zmagovalec zadnje smukaške tekme na tem prizorišču.

Lake Louse je že tradicionalna postojanka svetovnega pokala, prihodnost tekmovanja pa je zdaj pod velikim vprašajem. Organizatorji v tem trenutku nimajo sklenjene pogodbe z Mednarodno smučarsko zvezo (Fis), kar je samo še dodaten razlog za pesimizem.

Med tistimi, ki bodo močno pogrešali tekme v Kanadi, je tudi trikratni olimpijski prvak Matthias Mayer, ki uživa v tem, da na prizorišču ni prevelike gneče, temu primerna je tudi odsotnost medijskega obleganja. "Lake Louise je čudovita dirka sredi Skalnega gorovja. Za nas je to pravi vrhunec sezone. Škoda bi bilo, če se ne bi nikoli vrnili," meni Avstrijec.

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 10:41 02.december 2022.

    no ja bodo pa šli v Katar verjetno augusta, bodo zgradili pokrito smučišče. zdej sam čakam da se bo kakšna budal spomnil pa naredil zimske OI poleti..