Šport > Zimski športi
8459 ogledov

Kostelić ni več vrhunski trener

ante kostelić Epa
Hrvaški olimpijski odbor (HOO) je degradiral legendarnega trenerja.

Ante "Gips" Kostelić, 79-letni oče in trener nekdanjih hrvaških zvezdnikov belega cirkusa Janice in Ivice Kostelića, je po odločitvi Hrvaškega olimpijskega odbora (HOO) izgubil status vrhunskega trenerja.

Odločitev je naletela na ogročenje hrvaške javnosti, saj je Kostelić državi, ki sicer nima ustreznih pogojev za treninge alpskega smučanja, prinesel deset olimpijskih medalj in številne uspehe v svetovnem pokalu ter na velikih tekmovanjih.

Janica je na olimpijskih igrah osvojila štiri zlate in dve srebrni medalji, temu je dodala še pet naslovov svetovne prvakinje, tri velike in sedem malih kristalnih globusov. Dobila je 33 tekem za svetovni pokal in zbrala 55 uvrstitev na zmagovalni oder. Ivica je osvojil štiri olimpijske medalje, zlato, srebro in bron na svetovnih prvenstvih, en veliki in pet malih globusov, 26 zmag in 60 stopničk.

ante kostelić | Avtor: Epa Epa

Oba sta trenirala pod vodstvom legendarnega "Gipsa", ki je po dveh desetletjih izgubil status vrhunskega trenerja. Kostelić starejši je po upokojitvi sina in hčerke prevzel obetavna smučarja Eliasa in Samuela Kolego, vendar njuni rezultati ne zadoščajo, da bi zadržal status vrhunskega trenerja. 

Hrvaški mediji pišejo o nacionalni sramoti, HOO pa pojasnjuje, da je status vezan na vrhunske rezultate, ki jih dosegajo trenerjevi aktualni varovanci oziroma varovanke. 'Gips' bi status lahko izgubil že po koncu olimpijskih iger v Sočiju, kjer pa se je Ivica dokopal do srebrne medalje v kombinaciji. Ko je postalo jasno, da hrvaški smučar ne bo nastopil v Pyeongchangu, se je HOO odločil reagirati.

ante kostelić | Avtor: Epa Epa

"Očitno ljudje ne poznajo kriterijev, po katerih se podeljuje status vrhunskega trenerja. Ti nimajo nobene povezave z njihovo kariero ali rezultati, ki so jih dosegli. Kriterij so izključno uspehi športnikov, ki jih trenutno trenirajo," je za hrvaške medije sporočil HOO.

Brata Kolega in Kostelić naj bi nedavno dobili ponudbe Nemške smučarske zveze, ki bi smučarjem dodelila nemško državljanstvo, Kosteliću pa pustila proste roke pri delu z njima. Temu naj bi dodali tudi lep denarni znesek, vendar je Kostelić ponudbo zavrnil. "In zahvala za vse to je - degradacija," se hudujejo na Hrvaškem.

Komentarjev 2
  • Tadej 14:59 27.marec 2018.

    Hrvati so res kekci.

  • supreme 11:08 27.marec 2018.

    Zakaj Gips ne prevzame kksnega slovencka