Šport > Zimski športi
15 ogledov

Kranjec: "Garati na polno za olimpijsko sezono"

Robert Kranjec EPA
Potem ko so slovenski smučarski skakalci pod vodstvom Gorana Janusa poskrbeli za zgodovinsko skakalno sezono, so vsi po vrsti z mislimi že v naslednji, olimpijski. Vsi razmišljajo o čim boljši priprave na zimske igre v Sočiju prihodnje leto.

Prvo ime slovenske reprezentance je bil to zimo Peter Prevc oziroma Pero mišica, kot ga kličejo reprezentančni kolegi. Potem ko je dolgo časa čakal prve posamične stopničke v zimi, je veliki preboj zanj prišel takrat, ko je bilo to najbolj pomembno. Na svetovnem prvenstvu v Predazzu je osvojil dve kolajni, bron na srednji in srebro na veliki skakalnici, odličji pa sta bili pravi obliž za zbadanje reprezentančnih kolegov Roberta Kranjca, Jake Hvale in Jurija Tepeša, ki so to zimo vsi stali na odru za zmagovalce tudi na posamični tekmi.

Skakalec iz Dolenje vasi, ki je septembra dopolnil komaj 20 let, pa je le dočakal tudi prve posamične stopničke v svetovnem pokalu, ko je na prvi planiški tekmi osvojil drugo mesto, na zadnji tekmi sezone pa je bil tretji. "Dolgo časa sem čakal na te stopničke in jih končno dočakal. In to ravno pred domačimi navijači. Saj sem rekel: kdor čaka, dočaka," je svoje prve posamične stopničke v svetovnem pokalu s širokim nasmeškom pospremil Prevc, ki je danes v žep pospravil še bron.

"Lani sem moral sezono zaradi poškodbe predčasno končati, zato sem moral letos malo nadoknaditi, kar mi je tudi uspelo. Če se ozrem nazaj, sploh na svetovno prvenstvo, kjer sem osvojil dve kolajni, mislim, da je to tisto, kar mi bo najbolj ostalo v spominu. Takoj zatem pa ta izjemen planiški vikend in zelo rad se bom spominjal vseh teh trenutkov," je o izjemni sezoni dejal Prevc. Dodal je še, da je v tem trenutku zaradi dobre forme kar malce žalosten, da je sezone konec, da pa bo že jutri drugače. "Ko sem bom jutri zbudil, bom najbrž rekel: 'Hvala Bogu, da je konec,' ker imam že vsega dovolj in sem malce utrujen."

Za Kranjca kljub vsemu uspešna sezona

Kot najboljši slovenski skakalec je tudi to zimo v svetovnem pokalu končal 31-letni Kranjec, ki je bil ob koncu sezone šesti. Vso sezono je bil pravi kapetan ekipe in vpisal tudi pet uvrstitev na zmagovalni oder; v Vikersundu je zmagal, v Saporu je bil drugi, osvojil pa je še tri tretja mesta (Saporo, Vikersund, Oslo). Manj od načrtov je dosegel na SP, a kljub temu je sezono ocenil za uspešno.

"Po tako spodbudni sezoni in vseh teh uspehih se bom lahko v miru spočil, odšel na dopust in nato začel 'na polno' garati za olimpijsko sezono. Ne bo mi treba nič razmišljati ali kaj novega ustvarjati, ampak se bom le držal koncepta, po katerem vadimo. Vem, kje imam še rezerve za naslednje leto. Zato bom imel poleti ogromen motiv za delo. Vsak dan sem z mislimi pri olimpijskih igrah," je dejal Kranjec.

Eden ključnih članov slovenske vrste je bil tudi Tepeš, ki je sezono kronal z zmago na zadnji tekmi pod Poncami in tako ostal v zgodovino zapisan kot zadnji zmagovalec letalnice bratov Gorišek. "Sezono lahko ocenim z eno besedo: odlično! Vse mi je šlo po načrtih. Sezona se je razpletla bolje, kot sem si lahko želel," je dejal 24-letnik.

navijači planica zastave množica | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Hvala: "Precej boljše od pričakovanj"

Tudi Hvala, četrti član letos izjemne štiriperesne deteljice, ki v Planici zaradi slabše forme ni letel, svojo sezono ocenjuje s presežniki. Postal je dvakratni mladinski svetovni prvak in prišel tudi do prve zmage v svetovnem pokalu. "Super! Jaz res nisem pričakoval, da bom že prvo sezono v svetovnem pokalu dosegal tako visoke rezultate. Že pred sezono sem poudaril, da je moj edini cilj čim več uvrstitev med dobitnike točk in da čim večkrat naredim tri dobre skoke na en dan," je uvodoma dejal Hvala, ki je ta konec tedna v Planici tudi skrbel za dobro voljo v ekipi, da njegovi reprezentančni kolegi na vrhu letalnice niso bili preveč živčni.

"Po zmagi v Klingenthalu je šla forma nekoliko navzdol, kar je normalno, saj se pri skokih stvari lahko zelo hitro obrnejo. Sploh pri nas mladih, ki še nimamo toliko izkušenj. Zelo sem si želel nastopiti v Planici pred domačimi navijači, ampak ni šlo in prepričan sem, da je tako bolje, saj ser v skokih ne sme izsiljevati rezultata za vsako ceno. Ne nazadnje smo ta konec tedna videli kar nekaj grdih padcev. Če potegnem črto pod sezono, lahko rečem le: super!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.