Šport > Zimski športi
25 ogledov

Slovenski orli do 3. zmage v sezoni

Robert Kranjec
1/36
EPA
Slovenski orli v postavi Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš in Andraž Pograjc so zmagovalci ekipne tekme v Planici (1561,8). Po zmagah v Zakopanah in Willingenu so slavili še v dolini pod Poncami. Dobrih deset točk so na drugem mestu zaostali Norvežani (1551,1), tretja pa je bila reprezentanca Avstrije (1546,7).

Slovenci so zmagali na ekipni tekmi na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici (1561,8 točke). Na letalnici pod Poncami so bili drugi Norvežani (1551,1), tretja pa je bila Avstrija (1546,7). Za Slovenijo so nastopili Jurij Tepeš (223 in 207 m), Peter Prevc (219,5 in 204,5 m), Andraž Pograjc (204,0 in 183,5 m) in Robert Kranjec (211,5 in 203,5 m).

Vodili od prvega do zadnjega skoka

Slovenski orli so si že po prvi seriji nabrali precejšnjo prednost, ki so jo nato zadržali do konca tekme. Ob koncu je sicer prednost precej splahnela, a še vseeno se je Slovenija lahko veselila zmage pred Norveško in Avstrijo. "Moram povedati, da je bila zlasti finalna serija zelo težka, saj so se pogoji ves čas spreminjali. Vesel sem, da smo si nabrali veliko zalogo točk že v prvi seriji, saj so fantje v finalu delali drobne napake, vendar so 'fantastični štirje' oddelali svoje delo superiorno," je svoje varovance pohvalil glavni trener reprezentance Goran Janus in ganjeno poudaril: "Zmagati na domači tekmi je največ, kar lahko trener doseže."

Sanjski uvod za Pograjca

A pravi junaki so bili slovenski letalci, štiriperesna deteljica, v kateri je danes vso sezono uspešnega Jako Hvalo odlično nadomestil Andraž Pograjc, ki ima izjemno statistiko: na prvi ekipni tekmi je prišel do prve zmage. Pograjc priznava, da je bilo težje nastopiti na moštveni tekmi kot na posamični, ker gre le za večjo odgovornost do sotekmovalcev.

"Po moje sploh še nisem dojel, da sem bil res del te prečudovite zgodbe, te sanjske ekipe. Pred tekmo sem čutil pozitiven pritisk, gledalci so nam dali elan," je uvodoma povedal 22-letni skakalec iz Kisovca in o tem, ali je lažje skakati na posamični ali ekipni tekmi, dejal: "Oboje je zelo zahtevno, a rekel bi, da je na ekipni tekmi težje, saj nosiš malo večjo odgovornost kot na posamični. Brez dvoma že zdaj lahko rečem, da bo to moj nepozaben vikend."

Tepeš zabeležil daljavo dneva: 223 metrov!

V slovenski ekipi je danes najdlje letel Tepeš, ki je v prvi seriji pristal pri daljavi dneva - 223 metrih: "Ja, danes sem obakrat skočil zelo dobro. Morda je bil finalni skok celo boljši, a sem imel slabše razmere in veter v hrbet, tako da sem še veliko izvlekel in dobro izkoristil razmere. S svojimi današnjimi nastopi sem lahko zelo zadovoljen."

"Zagotovo je to naša najslajša zmaga, saj je pred domačimi navijači, kar veliko se jih je zbralo v Planici, res nekaj posebnega. Zelo lepo nam je danes to uspelo," se je veselil Tepeš in dodal, da sam pred tekmo ni čutil nobenega pritiska: "Jaz nisem čutil treme ali pritiska, saj v bistvu je to že naša tretja zmaga letos, tako da nekaj pritiska že znamo prenesti in upam, da ga bomo v prihodnje znali še več. Naslednja sezona je namreč olimpijska."

Prevc nadgradil petkov uspeh

Prevc je danes po petkovem drugem mestu v žep pospravil še zmago. "Svoja današnja nastopa bi ocenil z okoli 80 odstotkov svojih zmožnosti. Nisem se še povsem ujel, da bi naredil res popolne skoke. Včeraj mi je le prvi skok dal še nekoliko več spoštovanja, tako da se danes nisem upal povsem prepustiti radiusu. Ampak upam, da bom jutri na zadnji tekmi sezone to premagal," je po tekmi povedal Prevc.

"Druga serija je bila danes precej težja, saj ni bilo več stalne zračne blazine in to se takoj pozna, saj zato kdaj malo 'padeš dol' in ne čutiš opore. Ko jo spet začutiš, lahko pa le še pristaneš," je o današnjih težavah povedal Prevc in dodal, da je bilo domačo zmago doživljati v Planici res nekaj posebnega: "Bilo je zelo, zelo lepo. Ko zgoraj na odskočni mizi ves dan poslušaš 'čebeljnak', je res nor občutek, ko pa se sam usedeš na 'rampo' in zazreš v dolino, vidiš vse te zastave, je pa res nekaj posebnega."

Kranjec kljuboval vetru in pritisku

Zmage je bil vesel tudi najizkušenejši član slovenske ekipe Kranjec, ki je po nastopu dejal, da še sam ni vedel, kaj se je zgodilo z njegovim finalnim skokom. "Zelo sem zadovoljen z današnjimi nastopi. Zdajle sem vprašal Gorana (Janusa, op. a.), kaj je bilo narobe z mojim drugim skokom, pa mi je povedal, da sem imel ves čas poleta močan veter v hrbet, tako da sem naredil še dober skok. Super je bilo in upam, da bom jutri te skoke še kaj nadgradil."

V nedeljo bo pod Poncami zadnja tekma sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Prva serija se bo začela ob 10. uri, poskusna bo na sporedu uro prej. Slovenski selektor Goran Janus je v Planici napovedal dve slovenski zmagi in orli so polovico njegove napovedi že uresničili.

Ekipne tekme v sezoni 2012/2013:

1. Kuusamo (HS 142): 1. Nemčija, 2. Avstrija, 3. Slovenija
2. Zakopane (HS 134): 1. Slovenija, 2. Poljska, 3. Avstrija
3. Willingen (HS 145): 1. Slovenija, 2. Norveška, 3. Nemčija
4. Oberstdorf (HS 213): 1. Norveška, 2. Avstrija, 3. Slovenija
5. Lahti (HS 130): 1. Nemčija, 2. Norveška, 3. Poljska
6. Planica (HS 215): 1. Slovenija, 2. Norveška, 3. Avstrija

Smučarski poleti, Planica, ekipna tekma, rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.