Šport > Zimski športi
661 ogledov

Kranjec je odpravil težave

Žan Kranjec Profimedia
"Verjamem, da se lahko kosam z najboljšimi."

Žan Kranjec je prepričan, da bo na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo pripravljen za napad na najvišja mesta. Težave s hrbtom, zaradi katerih je izpustil veleslaloma v Adelbodnu, je že odpravil. Kranjec že trenira na snegu in verjame, da se bo lahko v Cortini kosal z najboljšimi veleslalomisti.

Težave s hrbtom so se pojavile pred Adelbodnom, kjer je lani kot prvi Slovenec osvojil veleslalom na sloviti klasični progi Chuenisbärgli. Tokrat pa ni mogel niti na start. Izpuščena veleslaloma sta pomenila zdrs po lestvici ter izpad iz elitne sedmerice. Vodičan pred svetovnim prvenstvom zaseda deveto mesto v posebnem veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

"Zadnji teden se počutim bolje, opravil sem že nekaj treningov na snegu," je na spletni novinarski konferenci dejal Kranjec.

"Privajanje na sneg je potekalo postopoma. Bal sem se, da se mi ne bi ponovila poškodba. Vsak trening, vsak dan, vsako vožnjo sem dodajal več energije v zavoju. Da lahko poskusim tudi s tvegano vožnjo in da to moj hrbet zdrži in da imam lahko že prave tekmovalne vožnje," je pojasnil.

"Smučal sem dokaj normalno. Nisem imel težav s hrbtom in verjamem, da bo naprej šlo v redu in da se bom dobro pripravil na svetovno prvenstvo," je dejal najboljši slovenski veleslalomist.

Za Kranjcem je veliko dela s fizioterapevtom. "Veliko časa sem prebil na treningih, prej sem bil dober za kondicijski trening kot za sneg. Spočil sem si glavo in telo. Namen počitka je bil, da se 'zrihta' hrbet, in mislim, da sem dobro izkoristil prisilni počitek," je dodal.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

Kranjec, ki mu je decembra v tragični nesreči umrl oče, je januarja po težavah s hrbtom ostal brez obeh veleslalomov v najbolj ključnem delu sezone.

"Obdobje, ko sem izgubil sneg, me ne skrbi dosti. Sem še bolj lačen treningov in tekmovanj. Smučati nisem pozabil, moram si povrniti zaupanje vase, v hrbet, v opremo, da ko pridem na start, zaupam vsemu in pokažem, kaj znam," je dejal Kranjec.

Boj za naslov veleslalomskega svetovnega prvaka ga čaka 19. februarja. "Lahko pokažeš najboljše, kar znaš, pa si peti. Moj cilj je, da pokažem najboljše vožnje, če mi to uspe, verjamem, da sem lahko najboljši."

"Po Adelbodnu sem obrnil nov list. Vem, da se bom zelo težko boril za veleslalomski globus in najboljšo trojico. Imam pa še veliko ciljev, ki jih lahko dosežem. Ne smem pozabiti to, kaj je pomembno. In to je smučanje, ne pa toliko stvari, na katere nimam vpliva," je pojasnil.

"Trenutno Žan še ni pripravljen. Upam pa, da nam bo uspelo Žana pripraviti. Za to imamo na voljo še več kot dva tedna," je dejal trener majhne slovenske moške ekipe v tehničnih disciplinah Klemen Bergant. Najboljši pogoji za trening so trenutno v Trbižu, nato bodo poskusili poiskati primerne terene v Avstriji. "Veleslalom v Cortini je za moške neznanka, poskusili bomo iskati podobne terene, ne bo lahko," je še pojasnil Kranjčev trener.

Pred dvema letoma na SP v Areju je veleslalom končal pod stopničkami na petem mestu, na olimpijskih igrah v Pyeongchangu je bil četrti. "Verjamem, da sem na visoki ravni, da lahko dobro tekmujem, vedno grem na tekmo s pozitivnimi mislimi in verjamem, da lahko konkuriram najboljšim. Pred mano je še nekaj treningov, da pridem pripravljen na svetovno prvenstvo, kot si želim. Na samem startu pa prazna glava in da si zaupam vase. Verjamem, da se lahko kosam z najboljšimi," je sklenil Žan Kranjec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice