Šport > Zimski športi
1271 ogledov

Katastrofa Kranjca v finalu, tekmeci za globus odlični

žan kranjec Epa
Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec je po zaslugi skromne predstave v drugi vožnji tekme v Hinterstoderju osvojil šele 13. mesto. V seštevku discipline je po novem četrti. Rdečo majico je prevzel tokrat tretji Henrik Kristoffersen.

Tekmeci so v tretjem poskusu uspeli "sleči" Žana Kranjca, ki je tekmo na soljeni progi Hannes Trinkl končal šele na 13. mestu (+1,90), kar je njegova najsabša veleslalomska uvrstitev sezone.

Ljubljančan je bil po prvi vožnji odličen tretji, hitrejša od njega sta bila le Alexis Pinturault in Filip Zubčić, a se mu je finalni nastop ponesrečil, posledično pa je izgubil tudi vodstvo v točkovanju discipline.

pinturault | Avtor: Epa Epa

Tekmo je prepričljivo dobil Pinturault, ki je s tem prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Drugo mesto je zasedel znova fantastični Zubčić (+0,45), na tretjega pa se je s šestega po prvi vožnji povzpel Henrik Kristoffersen (+0,72). Prva tri mesta so tako osvojili Kranjčevi največji konkurenti v boju za mali kristalni globus.

Pinturault odčital lekcijo (1. vožnja)

Kranjec je še na tretjem zaporednem veleslalomu branil rdečo majico vodilnega v seštevku discipline. Na progo, ki jo je odprl Kristoffersen, se je podal s številko dve. V zgornjem delu je bil skoraj enako hiter kot Norvežan (-0,02), razlika se do drugega merjenja časa ni spremenila (-0,02).

žan kranjec | Avtor: Epa Epa
Tudi v nadaljevanju je smučal natančno in brez večje napake, tako da je prednost sprva narasla na sedem stotink, do cilja pa celo na tri desetinke (-0,30).

Pinturault je bil na prvi progi razred zase. Pri prvem vmesnem času je imel 41 stotink prednosti pred Kranjcem, pri drugem že 83, pri tretjem pa sekundo in 17 stotink. Do cilja je izgubil pet stotink in prepričljivo prevzel vodstvo (-1,12).

Kako dobro je smučal Pinturault, se je videlo že po nastopu petega tekmovalca na startni vrsti Leifa Kristiana Nestvolda-Haugena, ki je zaostal debeli dve sekundi (+2,07).

Tudi Hrvat Filip Zubčić, zmagovalec zadnjega veleslaloma v Naebi, ni imel nobenih možnosti proti dominantnemu Francozu (+0,90).

Na startu prve vožnje je bil tudi Štefan Hadalin s številko 57, ki pa načete proge ni presmučal in ostal brez uvrstitve.

Ponesrečen nastop Kranjca (2. vožnja)

Druga vožnja se je začela ob 12.30. Kristoffersen, eden izmed glavnih kandidatov za mali kristalni globus, je v finalu napadel s šestega mesta. V startni hišici je imel 52 stotink prednosti pred tedaj vodilnim Marcom Odermattom. Čeprav je na progi pustil nekaj časa, je bil dovolj hiter za prevzem vodstva. Na vrhu je ostalo samo še pet smučarjev.

Matts Olsson je precej zaostal za Kristoffersenom, ki je s tem pridobil eno mesto. Neuspešen je bil tudi Mathieu Faivre, tako da je naloga premagati Norvežana padla na pleča slovenskega asa.

Ljubljančan je branil tri desetinke prednosti iz prve vožnje, a je do prvega merjenja časa ta že skopnela (-0,01). Pri drugem je zaostajal 26 stotink, pri tretjem pa že 85. V spodnjem delu je izgubil še več in zaostal kar za desetimi tekmovalci (+1,18).

Zubčić, drugi po prvi vožnji, je v zgornjem delu zadržal vso prednost pred Kristoffersenom, v nadaljevanju pa jo je še povečal. Pred spodnjim delom je imel pol sekunde zaloge, kar je bilo dovolj za prvo mesto (-0,27).

Na vrhu je ostal samo še Pinturault, ki je tudi v drugo smučal zelo prepričljivo in se veselil 28. zmage v karieri.

pinturault | Avtor: Epa Epa

Dva veleslaloma pred koncem, tekmi v Kranjski Gori in Cortini d'Ampezzo sta sicer še pod vprašajem, v seštevku veleslaloma vodi Kristoffersen (394 točk) pred Pinturaultom (388) in Zubčićem (368). Četrti Kranjec (364) za prvim mestom zaostaja 30 točk.

V zraku je sicer še veliko nejasnosti v zvezi s sklepnimi tekmami sezone. Mednarodna smučarska zveza odpadlega slaloma z Japonske ne bo nadomeščala. Za tekme v Kvitfjellu, Kranjski Gori, Cortini d'Ampezzo pa je veliko vprašanje, ali bodo sploh izpeljane zaradi grožnje z novim koronavirusom.

Izide tekme si lahko ogledate TUKAJ

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice