Šport > Zimski športi
25 ogledov

Letos do 230 metrov, 2014 rekord

Robert Kranjec Reuters
Planica. V slovenski meki skokov konec tedna pričakujejo 60 tisoč obiskovalcev.

Smučarski skoki. “Tudi letos smo se maksimalno potrudili, da bo v Planici vse na takšni ravni kot doslej in bodo obiskovalci treh tekem navdušeni,” je pred tekmami v dolini pod Poncami dejal predsednik organizacijskega odbora Drago Bahun.

Pozitivna ničla?

Tokratni proračun prireditve znaša 1,8 milijona evrov. “Zadnja leta smo planiško prireditev tudi s finančnega vidika vselej izpeljali uspešno in računamo, da bomo tudi letos finale končali s pozitivno ničlo. Milijon evrov proračuna dobimo od sponzorjev, preostalo pa z vstopninami in televizijskimi pravicami,” pa je povedal generalni sekretar prireditve Primož Finžgar.

Letos organizatorji nimajo težav s snegom, ki ga je celo preveč. "Prihodnje leto bo za nami 80 let izkušenj. Eden od drugega smo se v tem času veliko naučili. Z vremenom smo lepo usklajeni glede priprave letalnice. Vremenarji nam sporočijo vremensko napoved, čemur se mi nato pri pripravi prilagodimo. Temu primerno smo zniževali nivo skakalnice. Primož Finžgar je pred leti uvedel metodo, da je bolje deset let iz skakalnice ven porivati sneg kot ga eno leto voziti na letalnico. To je dobra metoda, saj je lažje s strojem odstraniti sneg kot ga na roke metati na letalnico," pravi direktor Zavoda za šport RS Planica Jelko Gros.

Med štiridesetimi izbran Rus

Skakalnico bo imel čast prvi preizkusiti Jaka Rus. "Bil je tudi predskakalec v Oberstdorfu in Harrachovu. Mislim, da bo uspešno opravil to nalogo. Zadnji teden pred Planico se je zbralo vse, kar leze in gre. Naredili smo močno sito, saj je bilo več kot 40 kandidatov, ki so želeli biti predskakalci. Naloga predskakalcev ni le to, da si upaš spustiti po letalnici, temveč je potrebno skočiti v vseh razmerah. Slovenskih predskakalcev bo nastopilo deset, pridružili se jim bodo še tisti, ki bodo izpadli v kvalifikacijah. Letalnica pa je dobro pripravljena. Ne pričakujemo večjih težav. Pričakujemo, da bodo stroji na letalnici v juniju. Takrat začnemo s prenovo," je o načrtih za prihodnje leto, ko naj bi se svetovni rekord vrnil v Planico, dejal Gros.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.