Šport > Zimski športi
437 ogledov

Letos popolnoma drugačna Planica

Planica 2019 Anže Petkovšek Domen Prevc
Malo možnosti tudi za spremljanje iz vozil.

Tekmovanje v Planici, naslednji teden bo v dolini pod Poncami na vrsti marca prestavljeno svetovno prvenstvo v poletih, bo tokrat potekalo povsem drugače, kot so bili ljubitelji skokov vajeni desetletja. Brez gledalcev, na nočnih tekmah pod reflektorji in s strogimi varnostnimi ukrepi. A prireditelji upajo tudi na hitro vrnitev v dobre stare čase.

"Organizacija tekme v decembrskem terminu je za vse nas izjemen zalogaj. Organizirali ga bomo z najmanjšim možnim številom ljudi. Najbolj pomembno je, da se ohrani tekmovanje na najvišji ravni, to je tudi pogoj, da ohranimo šport. Letos bomo gledali Planico brez gledalcev. Ne bo ista, smo pa prepričani, da bodo vsi držali pesti pred televizijskimi zasloni," je specifično Planico 2020 predstavil Enzo Smrekar, predsednik SZS.

Tudi Tomaž Šušteršič, generalni sekretar tekmovanja, je poudaril, da bo Planica posebna zaradi več razlogov; prvič po dolgih letih bo tekma decembra, še posebej pa zaradi gledalcev, ki jih tokrat ne bo. Obstaja sicer minimalna možnost, da bi se še kaj spremenilo, če bi se zdravstvene razmere izboljšale in bi veljali milejši ukrepi. V tem primeru bi morda lahko omogočili ogled iz avtomobilov (to so v Planici poimenovali Pripelji in poglej), a tudi sam Šušteršič priznava, da to ni zelo realno.

"Za nami je nekaj mesecev brez mirnega spanca, znašli smo se v nekih novih razmerah. A ne glede na vse skupaj verjamem, da bomo naredili vse, da bo tudi tokrat Planica izjemna in neponovljiva, morda le nekoliko drugačna."

Zaradi odpovedi marčevskega tekmovanja so imeli milijon evrov izgube, tudi decembrsko bo v rdečih številkah, ki pa bodo manjše, kot če SP sploh ne bi izvedli: "Želeli smo ohraniti SP z letnico 2020 in ga izpeljati v Planici, da dokažemo svetu, da smo to sposobni izvesti, in da omogočimo našim orlom, da se borijo na domačih tleh."

planica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zaradi nove realnosti bodo tudi v Planici izpeljali varno okolje, ki se ga je oprijelo ime mehurček, čeprav mu v smučarskih krogih raje rečejo snežinka. Vsi udeleženci se bodo morali testirati, okolje Planice pa bo nato razdeljeno na dve območji, zeleno s tekmovalci in sivo s tistimi, ki so nepogrešljivi za izvedbo tekmovanja. Vodja tekmovanja Jelko Gros je povedal, da so se začeli pripravljati že 12. marca, ko so uskladiščili sneg. Ostalo ga je dovolj za prekritje letalnice ob koncu leta, nazadnje so ga morali kakšnih 500 kubičnih metrov celo spet odstraniti.

Pojasnil je tehnično in programsko plat. Na startnem seznamu (dokončen bo v sredo) je približno 70 tekmovalcev iz 16 držav, na nedeljski tekmi pričakujejo deset reprezentanc. V torek in sredo bodo izvedli testiranja naprave, v četrtek bodo kvalifikacije, v petek in soboto po dve seriji posamične tekme, v nedeljo pa ekipno. Vse dni se bo dogajanje začelo ob 16. uri.

Večjo vlogo kot sicer ima tokrat v Planici Robert Carotta, vodja zdravstvene službe; pojasnil je, da so v prvem območju (zelenem) tekmovalci, spremljevalci in serviserji, njihovi udeleženci morajo opraviti teste PCR. V sivem območju pa bodo delovali vsi, ki morajo biti tam za izvedbo tekem, njih bodo testirali s hitrimi genskimi testi. Osebe iz teh dveh ločenih območij naj ne bi imele stikov med sabo, razen v izjemnih primerih.

"Naredili bomo vse, da se izognemo okužbam. To bo prva prireditev na prostem v Sloveniji in bo vzorec za ostale, ki bodo sledile," je dejal Carotta.

 
Komentarjev 2
  • peizysthe 07:12 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za seks

  • creanarmi 03:57 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks