Šport > Zimski športi
3 ogledov

Levi je bil dobra šola

Bernard Vajdič meni, da je cilj ena kolajna na SP v moški in ženski konkurenci u Žurnal24 main
Najboljši slovenski slalomist v lanski sezoni Bernard Vajdič je na prvem slalomu sezone v Leviju razočaral. V Val d'Iseru ne bo taktiziral in že od začetka napadel na vso moč.
 

Preberite še

Dragšič: Pripravljen, kot že dolge ne
Pogovor z Andrejem Jermanom

Konec tedna se bo s tekmami v Val d'Iseru v Franciji nadaljeval svetovni pokal v alpskem smučanju. V ospredju bodo tehnične discipline, vrhunec slovenskih nastopov pa bo nedeljski slalom. Na prvi tekmi na Finskem smo imeli Slovenci dva tekmovalca med najboljših 15, razočaral pa je lani 12. slalomist sveta Bernard Vajdič , ki je v vmesnem času saniral poškodbo hrbta in je odločen, da že v Franciji pokaže, da je pripravljen za uvrstitev med najboljše. Pred odhodom v Francijo smo se z njim pogovarjali na zurnal24.si.

Lani ste bili naš najboljši slalomist in edini prvokategornik. Od vas smo pred novo sezono pričakovali največ. Kakšna so bila oziroma so vaša pričakovanja?
Lanska sezona je bila do sedaj moja najboljša. Ni bilo nobene stvari, da bi me potisnila nazaj. Bil sem zelo konstanten. To je bil vzrok, da sem si v pripravljalnem obdobju postavil za cilj konstantnost in uvrstitve okoli 15 mesta, naredil pa bom vse, da naredim še kaj več, tudi priti na stopničke. V pripravah sem ves trud vložil v to, da smučam hitreje z nekaj več tveganja. Skozi sezono bomo videli, kako mi bo to uspelo. Kljub težavam s hrbtom pred prvo slalomsko tekmo v Leviju vem, da sem sposoben hitro smučati.


Velenjčan je lansko sezono v skupnem slalomskem seštevku končal na odličnem 12. mestu in bil najboljši Slovenec. © Gregor Prebil

 

Na Finskem rezultata vseeno ni bilo. Smučali ste zanesljivo, brez napak, a prepočasi za drugi tek. Ste šli na progo preveč sigurno in koliko vas je pravzaprav ovirala poškodba hrbta?
V Leviju se je videlo, da sem z ne povsem 100-odstotnim pristopom in negotovostjo v samega sebe, ostal brez točk. Poškodba pa je zadnja stvar, zaradi katere bi si očital slab rezultat. Sam pri sebi mislim, da sem se uštel, koliko je treba pokazati na tisti progi, da se doseže dober rezultat. Kot se je kasneje izkazalo, so bile razlike izredno majhne, z dobro vožnjo v drugem teku so bili možni veliki skoki na lestvici.

Torej je bil Levi za vas dobra šola za naprej?
V vsakem primeru, ali sem zdrav ali nisem zdrav, je to zame zelo velika šola. Top 30 tekmovalcev je tako izenačenih, da ni prostora za kakršnokoli taktiziranje.


Vajdič je po tekmi na Finskem saniral poškodbo hrbta in je že pripravljen na nove izzive. © Gregor Prebil

 
Kljub vašemu neuspehu pa bi lahko nastop slovenske ekipe označili za zelo uspešen. Dva med 15 je lep uspeh. Kako se to občuti v reprezentanci?
Celotna ekipa je na višjem nivoju kot v lanski sezoni. Super je to, da se je končno dobra forma pokazala tudi na sami tekmi. Ker če ni rezultata, je težko sklepati, kako si pripravljen, kako se je treniralo, kam lahko vse to pripelje. V ekipi vlada res dobro vzdušje, imamo občutek, da lahko prav vsak, ki pride na tekmo, naredi dober rezultat.

Kaj to pomeni za naprej?
Predvsem vzpodbuda za oba (Mitjo Valenčiča in Mitjo Dragšiča), ki sta že naredila dober rezultat, kot tudi zame, ki sem ostal praznih rok. Prav tako pa za vse mlade, ki se uvrstijo na tekmo svetovnega pokala, saj ob primeru konkurenčnosti na samem treningu vidijo, da imajo možnosti, da se naprej prebijejo tudi na sami tekmi.

Dragšiču je lani korak naprej uspel po zamenjavi proizvajalca smuči. Tudi Valenčič, ki letos tekmuje na elanovih smučeh, je z novim materialom več kot zadovoljen. Koliko to vpliva na uspeh? So smuči elan, ki jih imate tudi vi, primerljive s konkurenčnimi iz Fischerja in Rossignola?
Že peto sezono sem pri Elanu. Skozi vso obdobje imam s strani tekmovalnega dela in servisa Elana podporo. Tega, da bi imel slabši material od tistih, ki zmagujejo, ne vidim. Je pa zelo dobro, da v tem času, ko imaš možnost prestopiti ali kakorkoli preizkusiti materiale, lahko najdeš tistega, ki ti najbolj ustreza. Pred petimi leti sem na Elan prestopil iz Atomika, ki so bile takrat najboljše smuči, vendar pa je meni Elan vseeno bolje odgovarjal. Menim, da marsikdo ni našel prave forme, ki bi jo lahko s spremembo materiala dosegel. Če vidiš, da se lahko z novimi smučmi nekaj spremeni, za kar si se prej trudil več let, ti lahko to vlije dodatno voljo do treninga in pridobivanja na samozavesti.

 
 

Celotna ekipa je na višjem nivoju kot v lanski sezoni.

Bernard Vajdič

 
Pa vseeno. Tako v moški kot v ženski konkurenci sta Grange in Vonnova prav na smučeh Rossignol pometla s konkurenco. Imajo smučarji omenjenega proizvajalca vseeno prednost?
Dejansko je bilo vidno, da je Rossignol v tem smislu bil pred ostalimi. Kot sem rekel, sem imel sam priložnost dati na noge druge smuči, vendar pa material, kot ga ima Grange za nekoga, tudi mene, lahko predstavlja veliko več težav pri smučanju. Želim si, da bi lahko rekli, da je Elan pred ostalimi.


Slalomist že peto leto zapored ostaja zvest elanovim smučem. © EPA

 
Kako ste pripravljeni pred nadaljevanjem sezone. Kako je s poškodbo?
Gre za nerodno stvar, ki jo je treba odmisliti, se znebiti strahu. Bolečino v hrbtu sem čutil praktično pri vsakem gibu, tako na smučanju kot doma. Po Leviju sem se temu posvetil, nisem smučal. Po posvetu z našim fizioterapevtom in kondicijskem trenerjem sem opravil zasebne terapije na Hrvaškem. Tam sem predvsem izgubil ta strah in dodatno ojačal hrbet. Po desetih dneh sem zopet stopil na smuči in zaenkrat je vse tako, kot bi moralo biti. Že na veleslalom v soboto se bom podal brez strahu. Kar zadeva samo formo, pa je ostala dobra, na treningu so moji časi povsem primerljivi tistim od Dragšiča in Valenčiča.

 
 

Nam je najbolj pomembno, da stvari potekajo tako dobro, da lahko normalno tekmujemo, da niso trenerji nezadovoljni. Za ostale stvari so nam dali jasno vedeti, da moramo počakati in da prihajajo boljši časi tudi za nas.

Bernard Vajdič

 
Kakšni so letos pogoji dela, če jih primerjate s tistimi iz preteklih let? Se recesija močno pozna tudi pri vas?
Koliko so morali spreminjati oziroma prilagajati koncept treninga bi najbolje vedeli trenerji. V vsakem primeru pa se finančna kriza pozna. Smučarska zveza je dala vedeti, da bo proračun manjši kot lansko leto. Že lani nam je manjkalo ogromno stvari. Bili smo brez kondicijskega trenerja in fizioterapevta. Na tem nivoju je to zelo pomembna stvar. Poznalo se nam je samo v tem smislu, da smo bili primorani trenirati oziroma čakati na dobre razmere v Evropi, na švicarskih ledenikih.

Vi ste trenirali v ZDA. Je denar šel iz lastnega žepa?
V poletnem času sem imel v ZDA zasebno zadevo. Tja sem bil povabljen kot učitelj smučanja oziroma demonstrator. Na ta način sem to združil s treningom. Drugi del priprav pa sem opravil v Švici.


Forma slovenskih smučarjev se kljub ne preveč vzpodbudnemu finančnemu stanju dviga. © Dejan Mijović

 
Smučarska zveza naj bi začela z reševanjem finančne krize. Je bil storjen korak naprej v tej smeri. Ga smučarji občutite?
Nam je najbolj pomembno, da stvari potekajo tako dobro, da lahko normalno tekmujemo, da niso trenerji nezadovoljni. Za ostale stvari so nam dali jasno vedeti, da moramo počakati, da prihajajo boljši časi tudi za nas. Stvari, ki nam jih je smučarska zveza dolžna, bodo poravnane. To za nas ni taka težava, da se ne bi dalo trenirati, zato vsa stvar funkcionira. Je pa občutek krize v vsakem primeru.

Kljub temu je moški del reprezentance praktično v vseh disciplinah posegel po uvrstitvah med 10 oziroma blizu deseterice. Koliko zaslug za to nosijo spremembe pred sezono, tudi pri trenerjih?
Vse skupaj da piko na i. Prepričan sem, da smo tekmovalci, ki smo že nekaj časa v smučarski karavani, dozoreli. Vemo, kaj vsak potrebuje in lahko vsak zase poskrbi tako kot je njemu najbolje. Ni potrebno za vse čakati na smučarsko zvezo.

Za konec lahko pokomentirate še veliko vrnitev Norvežana Aksla Lunda Svindala po poškodbi. Takoj je dvakrat zmagal … Je on glavni kandidat za veliki kristalni globus?
Sam sem po kar nekaj letih tekme v Severni Ameriki spremljal od doma. Neverjetno. Vidi se, da je Svindal izreden športnik in smučar. Treba je vedeti, da takih ni veliko. S samozavestjo, ki jo je dobil po padcu in dveh velikih zmagah, se je postavil v prvo vrsto kandidatov za skupno zmago. Moj prvi favorit je absolutno Bode Miller. Kljub dvema Svindalovima zmagama je Miller za ta šport in priljubljenost smučanja naredil ogromno, podobno kot pred časom Alberto Tomba. Kakšen bo vrstni red po koncu sezone, pa bo pokazal čas.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.