Šport > Zimski športi
246 ogledov

Lindsey Vonn do jubilejne 80. zmage

Lindsey Vonn Epa Lindsey Vonn.
Alpske smučarke so se v Garmisch-Partenkirchnu v zahtevnih pogojih merile na smuku.

Američanka Lindsey Vonn iz tekme v tekmo dokazuje, da še ni za staro šaro in da ji tekmice še vedno gledajo v hrbet. Vonnova je zmagala na smuku za svetovni pokal v Garmisch-Partenkirchnu. Na hitrem in kratkem sprinterskem smuku je Vonnova slavila s prednostjo pičlih dveh stotink sekunde pred Italijanko Sofio Goggia. Tretje mesto je pripadlo Avstrijki Cornelii Hütter. Tudi njen zaostanek je bil majhen, znašal je zgolj 13 stotink sekunde.

Jacqueline Wiles Garmisch smuk Video Šport S številko 13 doživela nočno moro

Organizatorji so imeli zaradi pretoplega vremena kar nekaj težav s pripravo proge. Prisiljeni so bili odpovedati oba treninga. Tekmovalke pa so lahko progo preizkusile šele tik pred tekmo, kar je pomenilo, da od sprva načrtovane premiere smuka v dveh vožnjah ni bilo nič. Tudi na dopoldanskem treningu je bila najhitrejša 33-letna ameriška veteranka Vonnova, ki je v zadnjih nekaj sezonah imela precej težav s poškodbami, a so poškodbe le še boleč spomin in želi na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu znova poseči po olimpijskih kolajnah. Doslej ima z iger le dve, smukaško zmago in superveleslalomski bron, obe iz Vancouvra 2010.

Več zmag v svetovnem pokalu kot Lindsey Vonn ima le Šved Ingemar Stenmark, ki jih je zbral 86.

"Zelo pomembno je, da sem pred olimpijskimi igrami v tako zelo dobri formi, kot sem v tem trenutku. Super je. Vendar pa se ne morem v celoti prepustiti zmagoslavju, saj se je poškodovala naša Jackie Wiles, kar je velik udarec za našo ekipo," je dejala Vonnova, ki je v Ga-Pa, kjer je slavila že v letih 2012 in 2017, prišla do trojčka smukaških zmag.

Američanka je števec zmag premaknila na okroglo številko. Vsega skupaj je v svetovnem pokalu osvojila 80 zmag. Več zmag ima le sloviti Šved Ingemar Stenmark, ki jih je na slalomih in veleslalomih v osemdesetih prejšnjega stoletja zbral 86.

Po številu smukaških zmag, sobotna je bila njena 41., je Vonnova že nekaj časa najuspešnejša smukačica v absolutni konkurenci med ženskami in moškimi. Annemarie Moser-Pröll in Franz Klammer, ki sta v sedemdesetih in osemdesetih smučala za Avstrijo, sta v času aktivne kariere osvojila 36 oziroma 25 smukov. Med še aktivnimi smukači je ob Vonnovi najuspešnejši Norvežan Aksel Lund Svindal s 14 smukaškimi zmagami.

Na prizorišču pod vršaci Bavarskih Alp bo v nedeljo še en smuk, kar bo tudi zadnja tekma svetovnega pokala pred ZOI.

Italijanka Goggia (349 točk) je z drugim mestom obranila mesto vodilne v smukaškem seštevku. Je pa Vonnova (306 točk) z zmago preskočila kar nekaj tekmic ter je po novem na drugem mestu, za vodilno pa zaostaja 43 točk. Danes sedma Tina Weirather iz Liechtensteina na tretjem mestu zaostaja 51 točk, danes tretja Hütterjeva pa 80 točk.

Vodilna v seštevku sezone Američanka Mikaela Shiffrin se je odločila zadnje tri preizkušnje pred olimpijskimi igrami izpustiti ter znova zbrati moči za olimpijske preizkušnje.

Na Bavarskem tudi ni bilo slovenskih predstavnic, ki se prav tako pripravljajo na olimpijske igre, slovenska smukaška specialistka Ilka Štuhec pa je zaradi poškodbe in okrevanja po operaciji kolena na prisilnem počitku.

Garmisch-Partenkirchen, smuk (Ž):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1:12.84
2. Sofia Goggia (Ita) +0,02
3. Cornelia Hütter (Avt) +0,13
4. Breezy Johnson (ZDA) +0,34
5. Anna Veith (Avt) +0,47
6. Lara Gut (Švi) +0,66
7. Tina Weirather (Lie) +0,74
8. Ragnhild Mowinckel (Nor) +0,81
9. Nicole Schimdhofer (Avt) +0,86
10. Nadia Fanchini (Ita) +1,09
...

Smuk, skupno (6):

1. Sofia Goggia (Ita) 349 točk
2. Lindsey Vonn (ZDA) 306
3. Tina Weirather (Lie) 298
4. Cornelia Hütter (Avt) 269
5. Mikaela Shiffrin (ZDA) 256
...

Skupni seštevek SP (30/39):

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1513 točk
2. Wendy Holdener (Švi) 842
3. Petra Vlhova (Slk) 754
4. Viktoria Rebensburg (Nem) 738
5. Frida Hansdotter (Šve) 657
...
38. Ana Drev (Slo) 176
43. Ana Bucik (Slo) 152
46. Meta Hrovat (Slo) 145
47. Tina Robnik (Slo) 144
55. Maruša Ferk (Slo) 107
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice