Šport > Zimski športi
239 ogledov

Luitz spet zmagovalec Beaver Creeka, Fis še molči

stefan luitz Epa
Nemški alpski smučar Stefan Luitz je spet zmagovalec veleslalomske tekme svetovnega pokala v Beaver Creeku.

Kot je danes sporočila njegova odvetnica, je bila pritožba na odvzem zmage na športnem razsodišču Cas v Lozani uspešna, tako da bodo v smučarski zvezi (Fis) za zmagovalca spet morali razglasiti Nemca.

Luitz je sezono 2018/19 sicer predčasno končal zaradi poškodbe, zdaj pa je spet prišel do zmage v Beaver Creeku. Na začetku decembra je tam na terenu sicer zmagal, toda pozneje so mu zmago zaradi vdihavanja kisika med obema vožnjama, kar je po pravilih zveze prepovedano, odvzeli. Nemec se je pozneje zaradi te odločitve pritožil na Cas.

stefan luitz | Avtor: Epa Epa
Novico o zmagi Luitza v Lozani je nemški tiskovni agenciji dpa danes potrdila njegova odvetnica Anne Jakob. Za zdaj še ni uradnega odziva Casa oziroma smučarske zveze Fis, prav tako še ni znano, kakšne bodo posledice odločitve za seštevek svetovnega pokala. Teoretično bi lahko druga stran odločitev razsodišča v Lozani izpodbijala še na švicarskem vrhovnem sodišču.

Luitz se je v pritožbi skliceval na nedoslednost v protidopinških pravilih, saj vdihavanje kisika skozi masko po določilih krovne protidopinške organizacije Wade ni prekršek, po pravilih Fis pa je. Pojasnil je, da ni zavestno kršil pravil Fisa, se je pa ravnal po smernicah Wade.

Po odvzemu zmage Luitzu - zanj je bila to prva in bo, če mu jo bodo vrnili, še vedno edina v karieri - je do nje za zeleno prišel avstrijski serijski zmagovalec in dobitnik letošnjega velikega in malega veleslalomskega kristalnega globusa Marcel Hirscher.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.