Šport > Zimski športi
139181 ogledov

Majdičeva: Nisem želela, da se razve za bolezen, ampak so me 'ubili'

petra majdič olimpijske igre soči Stanko Gruden/STA
Nekdanji vrhunski športnici, danes pa uspešni podjetnici, je na olimpijskih igrah v Vancouvru (2010) uspel podvig, o katerem bodo govorile še generacije.

Petra Majdič, najuspešnejša slovenska smučarska tekačica, ki se lahko pohvali s 24. zmagami na tekmah za svetovni pokal, je pred 11 leti v kanadskem Vancouvru spisala zgodbo, kakršne športni svet ne pomni.

Pred tekmo v klasičnem špritnu, kjer je veljala za glavno favoritinjo za zlato medaljo, je na ogrevanju padla v jarek ob progi, pri tem pa zlomila pet reber in predrla popljučnico.

Kazalo je že, da so s padcem umrle njene olimpijske sanje, a je bila Majdičeva odločena, da ne bo dopustila ponovitve svetovnega prvenstva v Libercu, kjer je zaradi slabega fizičnega počutja ostala brez odličja.

petra majdič | Avtor: Epa Epa
"Seveda so olimpijske igre za vsakega športnika vrhunec, je bilo pa za mano še veliko razočaranje leto prej na svetovnem prvenstvu v Libercu na Češkem. Veljala sem za favoritinjo, a sem dan pred tekmo zbolela za trebušno virozo in celo noč bruhala. To te izčrpa, ampak čutila sem, da moram na start, se borila z vso močjo in končala na devetem mestu. Nisem želela, da se razve za bolezen, češ da iščem izgovore, ampak mediji in komentatorji na spletu so me praktično 'ubili'. To je bila ena krutih življenjskih lekcij. Po padcu v Vancouvru sem si rekla, da se ta zgodba ne sme ponoviti, pa čeprav so vsi videli padec," je v intervjuju za spletno stran Audi.si povedala Majdičeva.

"Potem je bila še ekipa. Skupaj smo delali pet let, poznala sem njihove življenjske zgodbe, družine, zato sem čutila še večjo odgovornost. Bila je kombinacija pripadnosti ekipi in brezupa. Vedela sem, da bi nastop na naslednjih olimpijskih igrah pomenil še štiri leta psiholoških borb na vseh frontah in da je tisto leto edina priložnost. Vedela sem tudi, kaj pomeni olimpijska medalja za tek na smučeh, da bo odprla nove poti za moje zanamce. Me je pa življenje do tistega trenutka toliko naučilo, da če vztrajaš in dovolj dolgo dobro delaš, si nagrajen. In enostavno sem se takrat pobrala in šla."

petra majdič | Avtor: Epa Epa
Majdičevi se je vztrajnost obrestovala, a za izpolnitev sanj je bil potreben nečloveški napor. Kljub neznosnim bolečinam se je prebila skozi sito kvalifikacij, nato je opravila zdravniški pregled, ki pa ni razkril vseh razsežnosti njene poškodbe. Na nek način je bila to sreča v nesreči, saj ji v nasprotnem primeru bržkone ne bi dovolili nastopiti. 

Med kvalifikacijskim tekom je neprestano kričala od bolečin, v nadaljevanju tekmovanja pa si je pomagala s protibolečinskim tabletami. Po vsakem nastopu se je v cilju sesedla od bolečin, a predaja zanjo ni prišla v poštev. 

Vztrajnost, borbenost, nepopustljivost in življenjska fizična pripravljenost so jo vodile vse do finale, kjer se je v tekmi življenja dokopala do olimpijskega brona. "Ta bron je zame kot zlata medalja z diamanti," je takrat dejala trikratna slovenska športnica leta.

"Fizična bolečina je bila res močna, ampak sploh nisem hotela razmišljati o tem, da se ne bi borila za medaljo, ker ne vem, kako bi to preživela. Tudi Matej Tušak (športni psiholog) je takrat rekel: 'Bolečina, ki bi jo Petra doživljenjsko čutila, če ne bi osvojila te medalje, bi bila bistveno hujša od fizične.' Fizične bolečine si pri teku na smučeh tako ali tako navajen," danes pravi 41-letna šampionka.

V obširnem intervjuju je Majdičeva, ki se je takoj po koncu športne poti podala v poslovne vode, razkrila tudi, s čim se ukvarja danes. "Zastopamo ene najboljših blagovnih znamk smuči (Salomon), oblačil (Bjorn Daehlie, Sportful) in druge opreme za tek na smučeh, nordijsko hojo in kolesarstvo. Imamo spletno trgovino Nordic.si in fizično trgovino v Dolu pri Ljubljani. Poleg tega izvajamo še teambuildinge za podjetja. Lahko bi se širili, vendar raje ostajamo specialisti, ker v to verjamemo in smo strokovnjaki. Največ nam pomenijo zadovoljni tekači na smučeh, ki se vračajo, in novi, ki jih navdušimo za ta šport," je povedala legendarna šampionka.

 

Mesec marec v okviru projekta Glas generacije namenjamo ženskam; učiteljicam, zdravnicam, medicinskim sestram, športnicam, igralkam, cvetličarkam, trgovkam, pevkam, mamicam, babicam, sestram, prijateljicam, ženam ... Teme bodo predvsem spremembe, ženska moč in ženski vpliv na vsa področjih življenja. Projektu lahko sledite TUKAJ.

Komentarjev 2
  • Ender3 11:22 25.marec 2021.

    Petra fenomen !, Globok priklon ✌

  • Avatar MS
    MS 09:33 25.marec 2021.

    Petra HEROJ z velikim črkami! Kapa dol!

Sorodne novice