Šport > Zimski športi
3 ogledov

Marguč: Vedel sem za uspeh Tine in Robija

Rok Marguč Reuters
Slovensko deskanje je po zaslugi 26-letnega Celjana Roka Marguča na svetovnih prvenstvih dobilo tretjo zlato kolajno in osmo nasploh. Marguč se je pridružil Dejanu Koširju in Roku Flandru, ki sta prav tako stala na najvišji stopnički zmagovalnega odra, in ju s prvo slovensko zlato kolajno v paralelnem slalomu po uspešnosti tudi prehitel.

S prejšnjega prvenstva v La Molini ima namreč tudi srebro v paralelnem veleslalomu in bron v slalomu, medtem ko sta Dejan Košir in Rok Flander poleg zlata osvojila "le" še srebro (uspešnejša sta v svetovnem pokalu). Lastnik osme kolajne (srebrne) s svetovnih prvenstev je Matevž Petek, ki pa jo je osvojil v akrobatskih skokih.


Lanska in tudi začetek letošnje sezone nista kazali, da bi lahko na najpomembnejši tekmi sezone 2012/13 v kanadskem Stonehamu posegel v boj za najvišja mesta. Lani ni bil boljši kot peti, na prvih treh tekmah letošnje sezone pa je bil 14., 15. in 34., kar ob 12. mestu na tekmi svetovnega prvenstva v paralelnem veleslalomu ni obetalo prav vrhunskega dosežka. A nekoliko slabši rezultati ga niso vrgli iz tira, kar samo potrjuje njegove besede pred začetkom sezone, da je psihološko odlično pripravljen. Tekmo v slalomu je vzel kot vsako drugo, tako je razmišljal že na prejšnjih velikih tekmovanjih, in to se mu je obrestovalo.

Nisem vedel, ali sanjam

Rok Marguč | Avtor: Reuters Reuters
"Vedno sem verjel vase, potreboval sem samo nekaj malega spodbude v obliki dobrega dosežka. V petek sem v veleslalomu uvidel, da sem blizu najboljših, kar mi je dalo samozavesti. Bilo je nekaj nervoze, a le v kvalifikacijah in v prvem dvoboju proti Andreju Soboljevu, nato pa je steklo. In iz vožnje v vožnjo sem sem manj vedel, kaj se dogaja okrog mene. Nisem vedel, ali sanjam ali kaj. Vrhunec tega stanja je bil, potem ko sem zmagal, ko se nisem niti veselil tako kot po prejšnjih dvobojih. Še zdaj ne vem, kaj sem storil, mislim, da bo vse prišlo za menoj. Ko ne veš, kaj se dogaja, je najlepše," so bile prve besede svetovnega prvaka, ko se je vrnil z dopinške kontrole, razglasitve in novinarske konference.

Marguč je že dobro vedel, da je samo zaokrožil izjemno uspešen slovenski zimsko-športni dan. "Pred tekmo sem vedel za zmago Tine Maze in velik obisk v Mariboru, za uspeh Robert Kranjca sem izvedel po tekmi. Ne morem reči, da mi je uspeh Tine dal dodatni zagon, je pa vsekakor zelo lepo, da sem dopolnil uspešno športno nedeljo," je dejal Celjan (z rokometašem Gašperjem Margučem je v daljnem sorodstvu), ki še nima zmage v svetovnem pokalu, a trdi, da ni rojen za velike tekme, da se mu je tokrat preprosto vse poklopilo, kot se za zmago mora.

Na roko tudi temperatura

"Že včeraj, ko sem videl, kje bo speljana slalomska proga, sem si rekel, to bo nekaj zame. Proga v Stonehamu je položna, trda, podobna, kot je bila v La Molini. Podobna je tudi moji trening progi na Rogli, ki pa je vseeno malo strmejša. Ustrezala mi je tudi zavita postavitev, ki jo je Italijan postavil za na koncu bronastega Rolanda Fischnallerja, toda pomagal tudi meni. In najbrž tudi drugemu finalistu, Američanu Justinu Reiterju, ki še nikoli ni bil tako dober. Pred najinim finalnim obračunom sem celo mislil, da ga bom premagal lažje, še posebno po zmagah nad Avstrijcem Andreasom Prommeggerjem, ko sem pokazal najboljši vožnji. A najpomembnejše je, da sem ga in da se je dan končal na perfektno. Moram reči, da mi je danes ustrezala še temperatura, saj ni bil tak mraz kot prejšnje dni, ko je termometer kazal tudi –30 stopinj Celzija. Danes se je dalo živeti, danes se je dalo dihati," je razloge za svoj največji uspeh opisal tudi nekdanji svetovni mladinski podprvak v veleslalomu.

Pred njim je še lepa kariera, saj je med mlajšimi v karavani svetovnega pokala. Po njegovem mnenju so za deskarja najboljša leta okrog 30; na to naj bi kazali rezultati. Jasno je, da bo velik slovenski adut tudi na olimpijskih igrah naslednje leto, ko bosta prvič na sporedu obe paralelni disciplini, a do Sočija je še daleč: "Zdajle ne razmišljam niti o naslednji tekmi svetovnega pokala na Rogli. Potrebujem čas, da strnem svoje misli, da se nekoliko spočijem, saj nam je mraz pobral kar veliko moči. Potem pa se bom veselil domače tekme, ki bo gotovo odlična. In mogoče bo tudi čas, da na njej dosežem prvo zmago v svetovnem pokalu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.