Šport > Zimski športi
11534 ogledov

Massi: Ne toleriram športnikov, ki 15 let živijo na plečih SZS

Andrea Massi Anže Petkovšek Massija ne bo v Kranjsko Goro, raje se je odzval povabilu prijatelja.
Življenje Andree Massija se je po enoletnem premoru od norišnice belega cirkusa vrnilo na tirnice običajnega smrtnika.

Priznani smučarski strokovnjak, ki je skupaj s Tino Maze dosegel neslutene uspehe, s katerimi sta več let razveseljevala ljubitelje alpskega smučanje na sončni strani Alp, si je po slovesu od Smučarske zveze Slovenije (SZS) poiskal nov izziv v vlogi učitelja telovadbe na eni od goriških srednjih šol.

"Jaz sem prilagodljiv človek in s tem nimam težav," je o veliki spremembi življenjskega ritma za zurnal24.si povedal Massi in dodal: "Učitelj športne vzgoje je v Italiji spoštovan poklic. Dijaki učitelja spoštujejo in obratno. Logično, da je ritem življenja počasnejši, ampak po 16 letih sem si tega tudi želel."

Po eni strani pogreša dogajanje na belih strminah, po drugi pa se zaveda, da je bila odločitev pravilna. "Seveda me mika, imam tudi nekaj stikov. V soboto bo tekmovala smučarka, ki me zanima, ampak v tem trenutku je prav tako, kot je. Imam ogromno dela. Dolgo sem zanemarjal običajno življenje, kar zadeva hišo in druge obveznosti, ki jih imamo vsi ljudje na tem svetu. Zdaj urejam stvari, ki sem jih zanemarjal toliko let."

"Politika športa me ne zanima"

Massi je eden najprepoznavnejših obrazov v svetu alpskega smučanja. "Poznajo me že, vendar vedo tudi, da sem malce atipičen človek," je priznal.

Nesporno dejstvo je, da njegove metode dela prinašajo rezultate, ne nazadnje sta v sodelovanju z Mazejevo na vrhuncu njene kariere posegala po rekordnih dosežkih, s kakršnimi se ne more pohvaliti nobena druga smučarka v zgodovini. Je zagovornik trdega dela, za politiko nima posluha.

"Veliko nas je takšnih, ki delujemo po dinamiki športa in ne po dinamiki politike športa. Politika športa pri meni nima kaj iskati. Pri meni sta na prvem mestu štoparica in kronometer. Vse ostalo je odveč. Politični ljudje ne bi smeli vplivati na naše izbire. Mi smo trenerji in tehniki. Mi izbiramo, kdo starta in kdo ne. Zagotovo pa ne nek birokrat, ki ga zanima, ali je človek usmerjen levo ali desno," je pojasnil.

Andrea Massi | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Ne bom bruhal po programih SZS"

Rezultati slovenskih smučarjev in smučark v letošnji sezoni niso takšni, kot bi si morda želeli. Edine stopničke je s tretjim mestom na veleslalomu v Alta Badii vpisal Žan Kranjec, imamo tudi nekaj uvrstitev med najboljšo deseterico. Pozna se odsotnost poškodovane Ilke Štuhec.

"Nisem človek, ki bi sodil. Ne bom bruhal po programih ekip, v katerih ne sodelujem več. Preprosto zato, ker imam veliko spoštovanje do športnikov in vem, da se trudijo. Kljub temu, da njihovo stanje ni in nikoli ne bo idealno, kot je to na primer v nekaterih drugih taborih. So trenerji, ki ne veljajo nič. In so obenem trenerji, ki dobro delajo v minimalnih pogojih. Takšnih je v Sloveniji zelo malo. Eden ali dva. Morda eden in pol. Kar zadeva rezultate, ni v mojem bontonu, da bi jaz, ki sem naredil 13 kolajn in 81 stopničk s Tino Maze, kazal s prstom na druge. Situacija zagotovo ni dobra. Moji odnosi s SZS niso turbulentni. Zelo bi si želel, da bi najmočnejša zveza v Sloveniji, ki je naredila največ uspehov, imela v vodstvu ljudi, ki bi bili vredni tega vodstva," je povedal Massi in poudaril, da uspehi samostojnih ekip niso uspehi smučarske zveze.

tina maze | Avtor: EPA EPA

"Na SZS znajo vse politično obračati in gledajo na rezultate, ki so bili lani plod zasebne ekipe, govorim o Ilki Štuhec, ali pa Žan Kranjec, ki dela skoraj z osebno ekipo, katere kapetan je Klemen Bergant. Ima svojega kondicijskega trenerja, ki ga plača iz lastnega žepa. To ni uspeh SZS, ampak uspeh individualistov in njihovih ekip, katere zelo spoštujem," je pojasnil in dodal, da je o uspehih oziroma neuspehih potrebno razmišljati v določenem kontekstu.

"Spoštujem tudi šesto mesto. Govorimo o športnikih, ki vložijo ogromno truda. Ne toleriram pa športnikov, ki 15 let živijo na plečih SZS in pridejo do šestega, sedmega mesta. Če bosta Neja Dvornik ali Meta Hrovat šesti, je to super rezultat, imamo pa tekmovalce, ki jih iz spoštovanja ne bom omenjal, ki se vlečejo že od leta 2002, vendar nimajo mentalitete. Šport je najbolj kruta stvar na tem svetu. Dogaja se zelo hitro. Življenjska doba športnika je zelo kratka. Če si dober, si dober. Jaz sem pri 22 letih vedel, da ne bom dosegel določenih rezulatov in sem nehal," je razkril. 

Kaj pa Zlata lisica?

Tekme za Zlato lisico v Kranjski Gori se ne bo udeležil. "Nisem bil povabljen. Sandi Murovec me je povabil na Krvavec, kjer bom predaval na seminarju učiteljev in trenerjev v SZS. To bom naredil prostovoljno in zastonj, ker me je povabil prijatelj," je zaključil 49-letnik.

Komentarjev 12
  • tudbognasvečnereši 11:18 06.januar 2018.

    Bravo MASSI, to našo povsod prisotno rdečo drhal, ki skrbi samo za svoje debele riti, je treba hebat.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:04 05.januar 2018.

    Pa kaj se spet petlja ta makaronar v SZS,pokasiral je svoje zdej naj pa spizdi in jebe v glavo svojo najdražjo SDS-ovko in uživa!

  • jakec1575 17:05 05.januar 2018.

    Andrea je zunaj škatelski. Verjetno zna biti naporen, ima pa prav. Ni romantike in ne obstaja skrivanje v skupini. Ne za tekmovalce ne za trenerje ne za serviserje. Motivacija izgine kadar se zacne skrivanje v skupini. Genetika in trdo delo. ...prikaži več Če nisi, si moras to zgodaj priznati in prepustiti mesto. Naloga vodstev je, da stimulirajo ostro konkurencnost in primerne metode merjenja uspesnosti. Vsi ostali parkirani, ki so tam zaradi preteklih pravih ali kvazi uspehov pa pac nimajo tam kaj iskati.

Sorodne novice